Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Komemorativnim skupom odana počast žrtvama Borovo naselja

Kolona sjećanja Kolona sjećanja Foto: J. Vrdoljak

Komemorativnim skupom pod sloganom „Žrtva Borova naselja za Domovinu“, u organizaciji Udruge Vukovarske majke i uz pridržavanje epidemioloških mjera,  pred ostacima u Domovinskom ratu srušene zgrade vukovarskog Borovo commerca u čijem podrumu je tijekom velikosrpske agresije bio odjel vukovarske Ratne bolnice, ali i sklonište za brojne civile, obilježena je 29. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti.

U prigodnom govoru predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir je ispred Udruge Vukovarskih majki rekla kako „žrtva traži istinu i pravdu!“

- Jučer smo čuli na svetoj misi „pomirenje, povjerenje“ i to je put kojim želimo ići, ali ga ne možemo graditi na trulim temeljima. Povjerenje zahtijeva istinu i pravdu i kada govorimo o suživotu, Vukovar danas živi suživot jer suživot je živjeti jedni pored drugih. Vukovar međutim treba život, treba zajedništvo - poručila je Ljiljana Alvir.

Također je pozvala sve one koji znaju bilo koji podatak o sudbini još uvijek 386 nestalih osoba u Vukovaru do to dojave i tako pomognu obiteljima koje ih traže, a sebi, kako je kazala, olakšaju dušu.

Po riječima Ive Kovačića, posljednjeg zapovjednika obrane Borovo naselja, u podrumu Borovo commerca na početku agresije na Vukovar nalazilo se sklonište za civile, a pred kraj i pričuvna ratna bolnica u kojoj se u vrijeme sloma obrane Borova naselja nalazilo oko 1.000 branitelja i civila.

- Na današnji dan, u jutarnjim satima počeli su granatirati Borovo commerc i ubrzo se urušio glavni ulaz, a zgrada se zapalila. Podrum se međutim nije urušio. Prilikom izlaska bilo je ovdje odvajanja i jedan je dio ljudi smaknut odmah ovdje, a drugi je dio završio u Borovu Selu, Boboti - rekao je Kovačić dodajući  kako je 19. studenoga 1991. iz Borova naselja „nestalo“ 167 branitelja dok je ubijena 51 osoba. Na popisu zatočenih i nestalih iz Borova naselja nalazi se još 56 branitelja i civila.

Pred ostatcima bivše zgrade Borovo commerca vijence su položila i svijeće upalila brojna izaslanstva: Vukovarske majke,  izaslanstvo Hrvatskog sabora i Vlade RH, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Županije, Grada Vukovara,  tvornice Borovo, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Živinički sokolovi i Udruga dragovoljaca i veterana HVO-a  Općine Lukavac.

Molitvu je izgovorio župnik Župe sv. Josipa radnika iz Borova naselja, fra Slavko Milić.

Nakon prigodnog programa i polaganja vijenaca kolona sjećanja krenula je ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske gdje služena sveta misa koju je predvodio zamjenik provincijala Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Dragutin Bedeničić.

Pročitano 871 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI