Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Predstavljena nova skulptura na ulazu u Vukovar

Skulptura na ulazu u Vukovar iz pravca Iloka Skulptura na ulazu u Vukovar iz pravca Iloka Foto: J. Vrdoljak

Kako bi svakom posjetitelju skrenuo pozornost da ulazi u Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta, na ulazima u grad su postavljene nove skulpture izrađene prema idejnom rješenju Borisa Ljubičića. Riječ je o trodimenzionalnom znaku visine 587 cm koji se sastoji od čeličnih kocaka crvene, bijele i plave boje i velikog slova V te simbola križa, a sve zajedno konstruktivno je povezano nosivom konstrukcijom u obliku slova H i osvijetljeno podnim reflektorima. Skulpture je službeno predstavio gradonačelnik Ivan Penava.

- Slovo V je početno slovo imena/riječi Vukovar ali i slovo koje su branitelji tijekom Domovinskog rata isticali kroz uzdignutu ruku zatvorene šake s ispruženim kažiprstom i srednjim prstom u obliku slova V u znak pobjede, međusobno se pozdravljajući i iskazujući svoje unutarnje stanje predanosti pobjedi i borbi za slobodnu državu.  Grad Vukovar je najveća žrtva velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku ali i konačni pobjednik jer je u njegovoj žrtvi i gubitku slomljena velikosrpska agresija ali i međunarodno priznata Republika Hrvatska kao samostalna država – rekao je Penava

Trenutno su postavljene četiri skulpture na državnim cestama na ulazima u Vukovar, a u skorije vrijeme biti će postavljene još četiri. Jedna od njih će biti postavljena između Marinaca i Bogdanovaca, pojasnio je gradonačelnik Penava rekavši kako je riječ o području koje je zakonom definirano kao mjesto posebnog domovinskog pijeteta.

- To je ujedno i poruka svima koji dolaze u naš kraj da su Vukovar i Bogdanovci povijesno vrlo važna mjesta i za Republiku Hrvatsku, o čemu govori i zakon, a sada i službeno o tome govore simboli na ulasku u Vukovar – izjavio je gradonačelnik.

Skulpture je izradila tvrtka PRO-TEAM d.o.o. iz Vukovara, a vrijednost ugovorenih radova iznosi  gotovo 600.000 kn. U okviru izrade skulpture izgrađena je i javna rasvjeta vrijednosti 146.000. Dio projekta u iznosu od 200.000 kn sufinancirao je Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara.

Pročitano 834 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI