Ispiši ovu stranicu

B.a.b.e. održale trening za stručnjake i stručnjakinje koji rade na prevenciji i suzbijanju nasilja prema ženama

B.a.b.e. održale trening za stručnjake i stručnjakinje koji rade na prevenciji i suzbijanju nasilja prema ženama Foto: B.a.b.e.

U okviru europskoga projekta VIVIEN – Obrazovna mreža za žrtve nasilja. Obrazovni program za unaprjeđenje podrške žrtvama nasilja, udruga B.a.b.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran organizirala je Nacionalni trening za stručnjake i stručnjakinje iz područja pravosuđa, policije, zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja te udruga civilnog društva.

PROJEKT KOJI SE PROVODI U ČETIRI ZEMLJE EU

Zagovarateljica javnih politika i zakonodavnih procedura u udruzi B.a.b.e. i koordinatorica projekta VIVIEN Anja Mihajlović, pojašnjava da je projekt financiran sredstvima iz Rights, Equality i Citizenship Programa Europske Unije, a njegovom su provođenju financijski doprinijeli i Grad Zagreb te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj je projekta prevencija i suzbijanje nasilja prema ženama kroz edukaciju i umrežavanje stručnjaka i stručnjakinja iz spomenutih područja. Provodi se u četiri države Europske Unije, a nositeljica projekta je talijanska udruga Giolli Cooperativa Sociale, koja je oko sebe okupila partnere iz Italije, Hrvatske, Finske i Bugarske. Partneri na projektu su B.a.B.e., Centro Antiviolenza di Parma (ACAV), University of Parma (UNIPR), Sveučilište SATAKUNNAN (SAMK), Narodno chitalishte Sveti Sveti Kiril i Metodij 1924 i Eyes on 4 Paws. U ovom će projektu, kroz cijelo razdoblje provođenja, edukacije proći više od 500 stručnjaka i stručnjakinja različitih zemalja te minimalno 150 osoba na rukovodećim položajima u tijelima i institucijama koje djeluju u navedenim područjima.

- Nacionalni trening održali smo u Tordincima, uz veliku podršku Vukovarsko-srijemske županije koja je izražena, između ostalog, u uvodnim govorima dožupana, Đorđa Ćurčića, i pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb, Darka Dimića. Uz njih, trening su svojim znanjem obogatili predavači Ljubica Matijević Vrsaljko, prva hrvatska pravobraniteljica za djecu i uvažena odvjetnica, te Saša Užarević, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Županja. Neke od tema predavanja su bile: stručnjaci zajedno protiv nasilja nad ženama, zaštita žrtve kroz odredbe Zakona o socijalnoj skrbi, psovke i drugi vulgarizmi - način ophođenja koji nije moralno prihvaćen i/ili sredstvo povrede dostojanstva osobe koje predstavlja psihičko nasilje te zanemarivanje starijih osoba kao oblik nasilja. Nakon svakog predavanja, održane su otvorene rasprave tijekom kojih su stručnjaci i stručnjakinje razmijenili znanja i iskustva te zajednički razriješili brojne nedoumice – pojašnjava Mihajlović.

Na Nacionalnom treningu sudjelovalo je više od 30 stručnjaka i stručnjakinja iz sustava pravosuđa, policije, zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja te udruga civilnog društva, koji su uvidjeli potrebu za dodatnom edukacijom o temi sprječavanja i suzbijanja nasilja prema ženama. Ujedno, tijekom treninga su se stručnjaci i stručnjakinje imali priliku osobno upoznati te otvoreno raspraviti o preprekama i načinima za poboljšanje sustava podrške ženama žrtvama nasilja.

NASILJE NAD ŽENAMA TIJEKOM COVIDA PORASLO ZA 50 POSTO

- Nasilje prema ženama, a osobito obiteljsko nasilje, jedan je od krucijalnih problema hrvatskog društva. Statistički podaci Ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da je od ukupnog broja ubijenih žena u zadnjih nekoliko godina, većina ubijeno od njima bliskih osoba, a 50 posto žena su ubili intimni partneri, pretežno tijekom ženina nastojanja da prekine vezu s partnerom. Ujedno, isti statistički podaci ukazuju na veliki porast nasilja prema ženama za vrijeme epidemije uzrokovane virusom COVID-19, za čak 50 posto. U stoljeću promocije i vladavine ljudskih prava ne smijemo dozvoliti da ovakva ponašanja oblikuju naše društvene norme i moramo se sustavno baviti suzbijanjem nasilja prema ženama i edukacijom o štetnosti istog. Sustavna prevencija i suzbijanje nasilja mogući su jedino kroz multisektorske edukacije i umrežavanje relevantnih stručnjaka i stručnjakinja s ciljem njihovog efikasnog i sinkroniziranog djelovanja te međusobne podrške svih relevantnih dionika – naglasila je Mihajlović.

Pročitano 558 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar