NAJNOVIJE
Centar kompetencija VSŽ u partnerstvu s Europskom komisijom obilježio Zeleni tjedan EU

Glavna uprava Europske komisije za okoliš inicijator je organizacije Zelenog tjedna EU koji ove godine u središte stavlja prirodu i biološku raznolikost pod motom „Novi početak za ljude i prirodu“. U partnerstvu s Europskom komisijom Centar kompetencija d.o.o. obilježio je 3 godine rada, kao i 10 godina  Drvnog klastera Slavonski hrast, kroz organizaciju 3 događaja koji su dobili oznaku službenih partnerskih događaja Zelenog tjedna EU:

  1. 1.    Međunarodna znanstvena konferencija WoodEMA 2020 & ICWST 2020sa Šumarskim fakultetom, održana je u Vinkovcima (online) na kojoj je više od 50 znanstvenika s visokih učilišta iiz istraživačkih organizacija europskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država raspravljalo o temi „Održivost drvne industrije u globalnoj ekonomiji“.Na konferenciji su predstavljena 63 znanstvena rada.
  2. 2.    Radionica Centra za jugoistočnu Europu projekta ROSEWOOD4.0 Europska mreža regija za održivo korištenje šumske sirovine spremna za digitalizaciju (financiranog u okviru programa Obzor 2020. Europske unije za istraživanje i inovacije)tijekom koje je više od 40 međunarodnih stručnjaka iz lanca vrijednosti šumarstva i drvne industrije sudjelovalo na temu primjera dobre prakse iz sektora šumarstva i drvne industrije s naglaskom na digitalna rješenja.
  3. 3.    Dvodnevna edukacija stručnog usavršavanja mentora i nastavnika u okviru projekta „Razvoj i provedba stručne prakse na studijima Šumarskog fakulteta“, (financiranog u okviru Europskog socijalnog fonda) na kojoj je educirano više od 40 budućih mentora s fakulteta, iz srednje škole i tvrtki iz drvnog sektora, koji će pružiti mogućnost studentima Šumarskog fakulteta da steknu praktične vještine kroz provedbu stručne prakse na Fakultetu i u tvrtkama.

Organizacijom partnerskih događaja u okviru Zelenog tjedna EU Centar kompetencija d.o.o. ukazao je na važnost prirode, biološke raznolikosti, šumarstva i drvne industrije, održivog korištenja drva te važnosti spajanja gospodarstva i znanosti u cilju jačanja inovacijskog potencijala Vukovarsko-srijemske županije.

-Čast nam je bila sudjelovati u partnerstvu s Europskom komisijom u ovogodišnjem obilježavanju Zelenog tjedna EU s našim projektima za zelenu i digitalnu tranziciju. Na taj smo način obilježili 10 godina našeg Drvnog klastera Slavonski hrast i 3 godine rada našeg Centra kompetencija, koji u 2020. godini provodi 5 EU projekata, dovršavamo izgradnju i opremanje inovacijske infrastrukture „Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast“, a do sada smo kroz odobrene projekte osigurali preko 30 milijuna kuna potpora za korisnike s područja VSŽ“ – poručio je direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Ivan Ambroš.

(Petak, 23 Listopad 2020 16:19)
Uz Dan dragovoljnih darivatelja krvi jubilarcima uručena priznanja

Prvo dragovoljno darivanje krvi u našoj zemlji organizirano je 25. listopada davne 1953.godine, a otada se ovaj datum u Hrvatskoj obilježava kao Dan dragovoljnih darivatelja krvi. Za rekordere u dragovoljnom darivanju krvi iz Gradskih društava Crvenoga križa Ilok, Vukovar, Vinkovci i Županja, žene s 35 i 50 darivanja te muškarce s 50, 75 i 100 darivanja, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić upriličio je u Vinkovcima svečani prijem kako bi im uručio priznanja odnosno zahvalnice s brončanim, srebrnim i zlatnim znakom crvenog križa.

(Petak, 23 Listopad 2020 15:50)
Od 1. studenoga na vozilima obvezna svjetla

Iz PU vukovarsko-srijemske podsjećaju vozače  kako obaveza upotrebe svjetala na vozilima danju kreće od 1. studenog.

(Petak, 23 Listopad 2020 15:40)
Razbojništvo u Vinkovcima

Jučer, 22. listopada oko 19 sati u trgovini mješovite robe u Krajiškoj ulici u Vinkovcima, nepoznati je počinitelj uz prijetnju pištoljem otuđio novac od 44-godišnje djelatnice.
Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske intenzivno tragaju za počiniteljem razbojništva.        

(Petak, 23 Listopad 2020 15:38)
Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar obilježila Dan bolnice

Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar obilježila je 163 godine postojanja. Tim povodom održana je Svečana sjednica Stručnog vijeća te su dodijeljena priznanja umirovljenim djelatnicima bolnice.

(Petak, 23 Listopad 2020 13:39)
U Osječko-baranjskoj županiji 131 osoba zaražena COVID-om 19

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 131 osobu, što je novi neželjeni rekord u jednom danu od početka epidemije., izvijestio je osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

(Petak, 23 Listopad 2020 11:34)
U Vinkovcima predstavljena knjiga Petra Eleza

U okviru programa Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji u Vinkovcima je predstavljena zbirka pjesama Da tebi hvalu kažem autora Petra Eleza.

(Petak, 23 Listopad 2020 10:59)

Održan XIII memorijal vukovarskih zrakoplovaca

Održan XIII memorijal vukovarskih zrakoplovaca Foto: Marija Molnar

U spomen na 11 poginulih članova Aerokluba Borovo u Domovinskome ratu, na aerodromu u Borovo naselju  održan je XIII memorijal vukovarskih zrakoplovaca. Kod spomen-ploče na kojoj su uklesana imena poginulih, vijence i cvijeće su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih,  ravnatelj Memorijalnoga centra Domovinskog rata Vukovar i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Krunoslav Šeremet, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kao i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije te braniteljskih udruga.

-Mi u Aeroklubu Borovo smatramo da uspomenu na naše poginule članove i branitelje Vukovara trebamo njegovati kroz rad udruge te njima u čast i organiziramo ovaj memorijal – istaknuo je Velimir Molnar, rukovoditelj letačkih aktivnosti u aeroklubu. 

Krunoslav Šeremet izrazio je najdublju zahvalnost poginulim članovima Aerokluba Borovo i  sućut njihovim obiteljima.

- Svojom nazočnošću i natjecanjem u okviru memorijala pokazujemo da njihova žrtva nije bila uzaludna te da ih nikada nećemo zaboraviti. Iako je nemjerljiva tuga obitelji 11 poginulih članova kluba kao i obitelji svih poginulih hrvatskih branitelja,  tako je nemjerljiv i njihov doprinos u Domovinskom ratu. Iznimne sposobnosti pilota, padobranaca i modelara su vještine koje su nadišle tehničke mogućnosti opreme koju smo tada imali, a njihovo junaštvo i hrabrost potrebno je uvijek iznova isticati jer su oni to doista i zaslužili svojim djelovanjem u borbenim akcijama i svojom požrtvovnošću koja je podizala moral da se mora i može još boriti. Bili su inspiracija za druge svojim pronalaženjem načina koji često nadilaze realne mogućnosti. Istinskim herojima poput njih, Ministarstvo hrvatskih branitelja uvijek će iskazivati zahvalnost i sve počasti koje zaslužuju položivši svoje živote za obranu domovine Hrvatske. Zahvalnost zaslužuju i  organizatori ovog tradicionalnog natjecanja jer time njihova žrtva neće biti zaboravljena Poginuli članovi kluba trajna su inspiracija  za postizanje što boljih rezultata, za ustrajan rad i nadilaženje granica – rekao je Šeremet.

Gradonačelnik Penava istaknuo je kako smo ušli u niz tužnih vukovarskih obljetnica, kojih se sjećamo s tugom ali i ponosom na sve one kojih više nema, a koji su poginuli i stradali u obrani grada.

- Trebamo se sjećati, trebamo nastaviti dolaziti na ovakva mjesta, čuvati od zaborava sve drage ljude i događaje koji su se zbili u Vukovaru 91 jer su doveli do toga da  mi danas možemo reći da živimo u hrvatskom gradu, stojimo pod hrvatskim stijegom i imamo svoju državu - istaknuo je gradonačelnik Penava, iskazavši ujedno potporu Grada Vukovara ovome klubu koji se bori s brojnim problemima, a najviše s nedostatkom mlađih članova.

-Uz ovo sjećanje i poštovanje za članove koji više nisu s nama, želim zahvaliti i članovima kluba na srčanosti koju pokazuju i aktivnostima koje provode unatoč brojnim problemima. No svi se trebamo trgnuti, pokušati privući mlade ljude kako bi zadržali ovaj klub zbog tradicije i svih onih koji su voljeli letjeti, skakati padobranom ili izrađivati makete. Želim u ime Grada Vukovara na današnji dan dati potporu da napravimo sve što možemo kako bi ojačali kapacitete kluba, udahnuli mu novu snagu kroz nove generacije, jer ne bih želio da klub zatvori svoja vrata zato što neće imati tko i na čemu letjeti – istaknuo je Penava.

 

Aeroklub vijenci



U obrani Vukovara svoje su živote dali članovi Aerokluba Borovo Marko Živković, Zlatko Blažević, Goran Đuranec, Saša Đuđar, Mladen Andrić, Renato Dukić, Zvonimir Šimić, Kruno Barišić, Josip Vujković, Ivica Vučić i Željko Stojanović.

U okviru memorijala održano je i natjecanje motornih pilota u preciznom slijetanju, a sudjelovalo je devet pilota iz aeroklubova Zagreb, Osijek, Jastrebarsko, Ekos Zagreb i Borovo. 

Prvo mjesto osvojio je Predrag Crnko iz Aerokluba Zagreb, drugo Josip Lacković iz Aerokluba Jastrebarsko, a treće Željko Dumenčić iz Aerokluba Osijek. 

Pročitano 109 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija