Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 29.obljetnica pogibije generala Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla

Položeni vijenci na grob generala Blage Zadro Položeni vijenci na grob generala Blage Zadro Foto: J. Vrdoljak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata, odana je počast zapovjednicima obrane Vukovara general-bojniku Blagi Zadri i pukovniku Allfredu Hilu koji su poginuli na današnji dan prije 29 godina.

General Zadro poginuo je u Kupskoj ulici u Borovu naselju, a pukovnik Hill braneći položaj u vukovarskoj četvrti Sajmište.

 Uz obitelji Zadro i Hill, zajednički vijenac su u ime Republike Hrvatske položili izaslanici predsjednika Republike Hrvatske, Vlade i Sabora, među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, zatim župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić, zamjenik  gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček, PU vukovarsko-srijemske, Zapovjedno stožerne škole Blago Zadro, izaslanstva Grada Imotskoga te općina Dugopolje i Grude, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, predstavnici Gradskoga odbora HDZ-a Vukovar i HKS-a. te brojna druga izaslanstva veteranskih udruga.

- Životni stil, ideale i način na koji je general bojnik Blago Zadro vidio Hrvatsku, po mnogo čemu možemo i primijeniti i danas 2020. godine. Vrlo je važno da uvijek pronosimo istinu o postojanju generacija i takvih ljudi kao što je bio general bojnik Blago Zadro. Od svih u Hrvatskoj očekujem da promiču ideale za koje je živio Blago Zadro i domoljublje kojim se rukovodio u obrani Vukovara i Hrvatske - izjavio je potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Medved.

Ministar obrane Mario Banožić je rekao kako je general Blago Zadro bio čovjek sa čvrstim karakterom.

- Karakter generala Zadre, koji je bio spreman preuzeti dogovornost ne tražeći da umjesto njega netko nešto učini, trebao bi biti motiv svima nama koji bi danas trebali živjeti i njime se rukovoditi. Mislim da je sama motivacija Domovinskom rata i način na koji smo došli do države, dovoljan motiv svima nama koji radimo u Vladi da svoj posao obavljamo časno i pošteno - rekao je Banožić.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara i saborski zastupnik Marijan Pavliček je rekao kako general Zadro nije bio samo general, već otac, brat i prijatelj svojim suborcima.

- Bio je prvi među jednakima, prvi među divovima jer samo na takav način možemo opisati one koji 1991. godine goloruki stali u obranu protiv velikosrpske agresije. Ovim putem im se želimo zahvaliti jer povijest je već ispisana i nikada se ne može prekrojiti koliko god se pojedini trudili izjednačiti žrtvu i agresora – izjavio je Pavliček.

Počast je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana  i pukovniku Alfredu Hillu, prvom zapovjedniku samostalne satnije Vojne policije 204. vukovarske brigade.

Molitvu je na Memorijalnom groblju izgovorio  fra Slavko Milić, Župnik župe svetog Josipa Radnika.

Pročitano 699 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI