NAJNOVIJE
Centar kompetencija VSŽ u partnerstvu s Europskom komisijom obilježio Zeleni tjedan EU

Glavna uprava Europske komisije za okoliš inicijator je organizacije Zelenog tjedna EU koji ove godine u središte stavlja prirodu i biološku raznolikost pod motom „Novi početak za ljude i prirodu“. U partnerstvu s Europskom komisijom Centar kompetencija d.o.o. obilježio je 3 godine rada, kao i 10 godina  Drvnog klastera Slavonski hrast, kroz organizaciju 3 događaja koji su dobili oznaku službenih partnerskih događaja Zelenog tjedna EU:

  1. 1.    Međunarodna znanstvena konferencija WoodEMA 2020 & ICWST 2020sa Šumarskim fakultetom, održana je u Vinkovcima (online) na kojoj je više od 50 znanstvenika s visokih učilišta iiz istraživačkih organizacija europskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država raspravljalo o temi „Održivost drvne industrije u globalnoj ekonomiji“.Na konferenciji su predstavljena 63 znanstvena rada.
  2. 2.    Radionica Centra za jugoistočnu Europu projekta ROSEWOOD4.0 Europska mreža regija za održivo korištenje šumske sirovine spremna za digitalizaciju (financiranog u okviru programa Obzor 2020. Europske unije za istraživanje i inovacije)tijekom koje je više od 40 međunarodnih stručnjaka iz lanca vrijednosti šumarstva i drvne industrije sudjelovalo na temu primjera dobre prakse iz sektora šumarstva i drvne industrije s naglaskom na digitalna rješenja.
  3. 3.    Dvodnevna edukacija stručnog usavršavanja mentora i nastavnika u okviru projekta „Razvoj i provedba stručne prakse na studijima Šumarskog fakulteta“, (financiranog u okviru Europskog socijalnog fonda) na kojoj je educirano više od 40 budućih mentora s fakulteta, iz srednje škole i tvrtki iz drvnog sektora, koji će pružiti mogućnost studentima Šumarskog fakulteta da steknu praktične vještine kroz provedbu stručne prakse na Fakultetu i u tvrtkama.

Organizacijom partnerskih događaja u okviru Zelenog tjedna EU Centar kompetencija d.o.o. ukazao je na važnost prirode, biološke raznolikosti, šumarstva i drvne industrije, održivog korištenja drva te važnosti spajanja gospodarstva i znanosti u cilju jačanja inovacijskog potencijala Vukovarsko-srijemske županije.

-Čast nam je bila sudjelovati u partnerstvu s Europskom komisijom u ovogodišnjem obilježavanju Zelenog tjedna EU s našim projektima za zelenu i digitalnu tranziciju. Na taj smo način obilježili 10 godina našeg Drvnog klastera Slavonski hrast i 3 godine rada našeg Centra kompetencija, koji u 2020. godini provodi 5 EU projekata, dovršavamo izgradnju i opremanje inovacijske infrastrukture „Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast“, a do sada smo kroz odobrene projekte osigurali preko 30 milijuna kuna potpora za korisnike s područja VSŽ“ – poručio je direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Ivan Ambroš.

(Petak, 23 Listopad 2020 16:19)
Uz Dan dragovoljnih darivatelja krvi jubilarcima uručena priznanja

Prvo dragovoljno darivanje krvi u našoj zemlji organizirano je 25. listopada davne 1953.godine, a otada se ovaj datum u Hrvatskoj obilježava kao Dan dragovoljnih darivatelja krvi. Za rekordere u dragovoljnom darivanju krvi iz Gradskih društava Crvenoga križa Ilok, Vukovar, Vinkovci i Županja, žene s 35 i 50 darivanja te muškarce s 50, 75 i 100 darivanja, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić upriličio je u Vinkovcima svečani prijem kako bi im uručio priznanja odnosno zahvalnice s brončanim, srebrnim i zlatnim znakom crvenog križa.

(Petak, 23 Listopad 2020 15:50)
Od 1. studenoga na vozilima obvezna svjetla

Iz PU vukovarsko-srijemske podsjećaju vozače  kako obaveza upotrebe svjetala na vozilima danju kreće od 1. studenog.

(Petak, 23 Listopad 2020 15:40)
Razbojništvo u Vinkovcima

Jučer, 22. listopada oko 19 sati u trgovini mješovite robe u Krajiškoj ulici u Vinkovcima, nepoznati je počinitelj uz prijetnju pištoljem otuđio novac od 44-godišnje djelatnice.
Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske intenzivno tragaju za počiniteljem razbojništva.        

(Petak, 23 Listopad 2020 15:38)
Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar obilježila Dan bolnice

Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar obilježila je 163 godine postojanja. Tim povodom održana je Svečana sjednica Stručnog vijeća te su dodijeljena priznanja umirovljenim djelatnicima bolnice.

(Petak, 23 Listopad 2020 13:39)
U Osječko-baranjskoj županiji 131 osoba zaražena COVID-om 19

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 131 osobu, što je novi neželjeni rekord u jednom danu od početka epidemije., izvijestio je osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

(Petak, 23 Listopad 2020 11:34)
U Vinkovcima predstavljena knjiga Petra Eleza

U okviru programa Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji u Vinkovcima je predstavljena zbirka pjesama Da tebi hvalu kažem autora Petra Eleza.

(Petak, 23 Listopad 2020 10:59)

Obilježena 29.obljetnica pogibije generala Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla

Položeni vijenci na grob generala Blage Zadro Položeni vijenci na grob generala Blage Zadro Foto: J. Vrdoljak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata, odana je počast zapovjednicima obrane Vukovara general-bojniku Blagi Zadri i pukovniku Allfredu Hilu koji su poginuli na današnji dan prije 29 godina.

General Zadro poginuo je u Kupskoj ulici u Borovu naselju, a pukovnik Hill braneći položaj u vukovarskoj četvrti Sajmište.

 Uz obitelji Zadro i Hill, zajednički vijenac su u ime Republike Hrvatske položili izaslanici predsjednika Republike Hrvatske, Vlade i Sabora, među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, zatim župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić, zamjenik  gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček, PU vukovarsko-srijemske, Zapovjedno stožerne škole Blago Zadro, izaslanstva Grada Imotskoga te općina Dugopolje i Grude, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, predstavnici Gradskoga odbora HDZ-a Vukovar i HKS-a. te brojna druga izaslanstva veteranskih udruga.

- Životni stil, ideale i način na koji je general bojnik Blago Zadro vidio Hrvatsku, po mnogo čemu možemo i primijeniti i danas 2020. godine. Vrlo je važno da uvijek pronosimo istinu o postojanju generacija i takvih ljudi kao što je bio general bojnik Blago Zadro. Od svih u Hrvatskoj očekujem da promiču ideale za koje je živio Blago Zadro i domoljublje kojim se rukovodio u obrani Vukovara i Hrvatske - izjavio je potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Medved.

Ministar obrane Mario Banožić je rekao kako je general Blago Zadro bio čovjek sa čvrstim karakterom.

- Karakter generala Zadre, koji je bio spreman preuzeti dogovornost ne tražeći da umjesto njega netko nešto učini, trebao bi biti motiv svima nama koji bi danas trebali živjeti i njime se rukovoditi. Mislim da je sama motivacija Domovinskom rata i način na koji smo došli do države, dovoljan motiv svima nama koji radimo u Vladi da svoj posao obavljamo časno i pošteno - rekao je Banožić.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara i saborski zastupnik Marijan Pavliček je rekao kako general Zadro nije bio samo general, već otac, brat i prijatelj svojim suborcima.

- Bio je prvi među jednakima, prvi među divovima jer samo na takav način možemo opisati one koji 1991. godine goloruki stali u obranu protiv velikosrpske agresije. Ovim putem im se želimo zahvaliti jer povijest je već ispisana i nikada se ne može prekrojiti koliko god se pojedini trudili izjednačiti žrtvu i agresora – izjavio je Pavliček.

Počast je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana  i pukovniku Alfredu Hillu, prvom zapovjedniku samostalne satnije Vojne policije 204. vukovarske brigade.

Molitvu je na Memorijalnom groblju izgovorio  fra Slavko Milić, Župnik župe svetog Josipa Radnika.

Pročitano 136 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija