NAJNOVIJE
Centar kompetencija VSŽ u partnerstvu s Europskom komisijom obilježio Zeleni tjedan EU

Glavna uprava Europske komisije za okoliš inicijator je organizacije Zelenog tjedna EU koji ove godine u središte stavlja prirodu i biološku raznolikost pod motom „Novi početak za ljude i prirodu“. U partnerstvu s Europskom komisijom Centar kompetencija d.o.o. obilježio je 3 godine rada, kao i 10 godina  Drvnog klastera Slavonski hrast, kroz organizaciju 3 događaja koji su dobili oznaku službenih partnerskih događaja Zelenog tjedna EU:

  1. 1.    Međunarodna znanstvena konferencija WoodEMA 2020 & ICWST 2020sa Šumarskim fakultetom, održana je u Vinkovcima (online) na kojoj je više od 50 znanstvenika s visokih učilišta iiz istraživačkih organizacija europskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država raspravljalo o temi „Održivost drvne industrije u globalnoj ekonomiji“.Na konferenciji su predstavljena 63 znanstvena rada.
  2. 2.    Radionica Centra za jugoistočnu Europu projekta ROSEWOOD4.0 Europska mreža regija za održivo korištenje šumske sirovine spremna za digitalizaciju (financiranog u okviru programa Obzor 2020. Europske unije za istraživanje i inovacije)tijekom koje je više od 40 međunarodnih stručnjaka iz lanca vrijednosti šumarstva i drvne industrije sudjelovalo na temu primjera dobre prakse iz sektora šumarstva i drvne industrije s naglaskom na digitalna rješenja.
  3. 3.    Dvodnevna edukacija stručnog usavršavanja mentora i nastavnika u okviru projekta „Razvoj i provedba stručne prakse na studijima Šumarskog fakulteta“, (financiranog u okviru Europskog socijalnog fonda) na kojoj je educirano više od 40 budućih mentora s fakulteta, iz srednje škole i tvrtki iz drvnog sektora, koji će pružiti mogućnost studentima Šumarskog fakulteta da steknu praktične vještine kroz provedbu stručne prakse na Fakultetu i u tvrtkama.

Organizacijom partnerskih događaja u okviru Zelenog tjedna EU Centar kompetencija d.o.o. ukazao je na važnost prirode, biološke raznolikosti, šumarstva i drvne industrije, održivog korištenja drva te važnosti spajanja gospodarstva i znanosti u cilju jačanja inovacijskog potencijala Vukovarsko-srijemske županije.

-Čast nam je bila sudjelovati u partnerstvu s Europskom komisijom u ovogodišnjem obilježavanju Zelenog tjedna EU s našim projektima za zelenu i digitalnu tranziciju. Na taj smo način obilježili 10 godina našeg Drvnog klastera Slavonski hrast i 3 godine rada našeg Centra kompetencija, koji u 2020. godini provodi 5 EU projekata, dovršavamo izgradnju i opremanje inovacijske infrastrukture „Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast“, a do sada smo kroz odobrene projekte osigurali preko 30 milijuna kuna potpora za korisnike s područja VSŽ“ – poručio je direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Ivan Ambroš.

(Petak, 23 Listopad 2020 16:19)
Uz Dan dragovoljnih darivatelja krvi jubilarcima uručena priznanja

Prvo dragovoljno darivanje krvi u našoj zemlji organizirano je 25. listopada davne 1953.godine, a otada se ovaj datum u Hrvatskoj obilježava kao Dan dragovoljnih darivatelja krvi. Za rekordere u dragovoljnom darivanju krvi iz Gradskih društava Crvenoga križa Ilok, Vukovar, Vinkovci i Županja, žene s 35 i 50 darivanja te muškarce s 50, 75 i 100 darivanja, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić upriličio je u Vinkovcima svečani prijem kako bi im uručio priznanja odnosno zahvalnice s brončanim, srebrnim i zlatnim znakom crvenog križa.

(Petak, 23 Listopad 2020 15:50)
Od 1. studenoga na vozilima obvezna svjetla

Iz PU vukovarsko-srijemske podsjećaju vozače  kako obaveza upotrebe svjetala na vozilima danju kreće od 1. studenog.

(Petak, 23 Listopad 2020 15:40)
Razbojništvo u Vinkovcima

Jučer, 22. listopada oko 19 sati u trgovini mješovite robe u Krajiškoj ulici u Vinkovcima, nepoznati je počinitelj uz prijetnju pištoljem otuđio novac od 44-godišnje djelatnice.
Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske intenzivno tragaju za počiniteljem razbojništva.        

(Petak, 23 Listopad 2020 15:38)
Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar obilježila Dan bolnice

Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar obilježila je 163 godine postojanja. Tim povodom održana je Svečana sjednica Stručnog vijeća te su dodijeljena priznanja umirovljenim djelatnicima bolnice.

(Petak, 23 Listopad 2020 13:39)
U Osječko-baranjskoj županiji 131 osoba zaražena COVID-om 19

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 131 osobu, što je novi neželjeni rekord u jednom danu od početka epidemije., izvijestio je osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

(Petak, 23 Listopad 2020 11:34)
U Vinkovcima predstavljena knjiga Petra Eleza

U okviru programa Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji u Vinkovcima je predstavljena zbirka pjesama Da tebi hvalu kažem autora Petra Eleza.

(Petak, 23 Listopad 2020 10:59)

Obilježena je 29.godišnjica Humanitarnoga konvoja ranjenika iz vukovarske bolnice

Spašeno više od stotinu najtežih ranjenika Spašeno više od stotinu najtežih ranjenika Foto: Marija Molnar

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 90.-91. - Županijskog ogranka Vukovar, u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar obilježena je 29.godišnjica Humanitarnog konvoja ranjenika koji se dogodio 19.listopada 1991. godine.

Konvoj je organiziralo tadašnje Ministarstvo zdravstva RH i međunarodna organizacija Liječnici bez granica. U akciji je spašeno više od stotinu najtežih ranjenika iz bolnice, a očekivalo se i bilo dogovoreno kako će konvoj Liječnika bez granica dva puta tjedno dolaziti u grad pod opsadom i evakuirati ranjenike. Na nesreću, taj je prvi i jedini konvoj prilikom izlaska iz Vukovara naišao na mine, a dvije strane medicinske sestre u eksploziji su ranjene. Nakon tog tragičnog događaja, Liječnici bez granica odlučili su ne poduzimati daljnje akcije u Vukovaru pa su posljednjih mjesec dana opsade Vukovara ranjenici i bolničko osoblje bili prepušteni sami sebi. Preživjeli ranjenici iz toga konvoja i medicinsko osoblje svake se godine u ovo vrijeme sastaju kako bi obilježili godišnjicu i evocirali uspomene na taj dan.

- Na dan kada je konvoj organiziran bilo nam je iznimno teško. Bolnica je bila puna ranjenika, situacija kritična, a dan je, sjećam se, bio oblačan, kišovit i ružan. Jedino što je bilo dobro je to da se zbog Liječnika bez granica toga dana nije pucalo. Pripremili smo ranjenike za evakuaciju i mislili kako će svaka tri do četiri dana dolaziti konvoj jer smo bili prepuni ranjenika. Na žalost konvoj se više nije ponovio. Sjećanja na taj dan u nama su živa i nikada se neće zaboraviti. Svake godine ga obilježavamo i veseli me vidjeti naše bivše ranjenike iz toga konvoja jer su danas živi i na nogama. Ove smo godine uputili svima koji su bili u konvoju pismo i zamolili da dode samo njih 15-tak na obilježavanje, odnosno oni koji žive u našoj županiji, zbog dobro poznate epidemiološke situacije - istaknula je ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vesna Bosanac.

 

Humanitarni konvoj2 2020

 

Drago Skoko, u to vrijeme zapovjednik logistike na Trpinjskoj cesti organizator je humanitarnoga konvoja, a na ovome se obilježavanju prisjetio kako su tome prethodili teški pregovori jedne i druge strane.

- Organizirao sam ovaj konvoj u dogovoru s ratnim ministrom Andrijom Hebrangom. Tražio sam da u prvom i posljednjem kamionu bude radio-stanica kao i da u svakom kamionu bude jedan predstavnik iz Europe, kako bi spriječili pucanje po konvoju. Unatoč tome, dogodila se tragedija i jedan je kamion dignut u zrak, a dvije su medicinske sestre ranjene. Ipak, akcija je uspješno odrađena jer je spašeno više od stotinu ranjenika, koji bi, da ovoga konvoja nije bilo završili na Ovčari – rekao je Skoko. 

Obilježavanju je u ime Grada Vukovara nazočio pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević. Posebnu je poruku s ovog događaja poslao mladim generacijama da nikada ne zaborave što se događalo na ovim prostorima 1991.

U okviru programa, dr.Nikola Drobnjak, psihijatar, održao je predavanje na temu PTSP u suživotu s COVID infekcijom. Sudionici su nakon toga položili cvijeće i vijence te zapalili svijeće kod spomenika žrtvama Ovčare u krugu bolnice, spomen-obilježja na Trpinjskoj cesti, spomen-obilježja na Ovčari te Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Posjetili su i Gradski muzej Vukovar.

 

Pročitano 111 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija