Ispiši ovu stranicu

Obilježena godišnjica pogibije pukovnika Velimira Đereka, jednog od poginulih zapovjednika obrane Sajmišta

Delegacija Grada Vukovara odaje počast Delegacija Grada Vukovara odaje počast Foto: Valerija Lozančić

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na mjestu pogibije, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, njegov zamjenik Marijan Pavliček i članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara obilježili su 29. godišnjicu  pogibije pukovnika Velimira Đereka, jednog od poginulih zapovjednika obrane Sajmišta.

Gradonačelnik je tom prigodom naglasio kako žele očuvati uspomenu na pukovnika Đereka, ali i podsjetiti koliko je težak bio put do slobode i stvaranja neovisne hrvatske države.
-Ušli smo u ove tužne dane obilježavanja vukovarske tragedije, ali i prisjećanja na herojstva ljudi koji su svojom hrabrošću, snalažljivosti i požrtvornošću  trajno obilježili grad Vukovar i omogućili stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. U slavu na Velimira Đereka koji je svjetla Zagreba zamijenio branjenjem Vukovara danas mu ovdje odajemo počast kako ga ne bismo zaboravili, ali i kako bismo podsjetili koliko je težak bio put do slobode i stvaranja neovisne hrvatske države – rekao je tom prigodom Penava. 

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara Franjo Šoljić naglasio je kako se svaka jesen bolna jer nas u mislima vraća na događaje iz 1991, pogotovo za obitelji poginulih i nestalih.
-Ali mi smo tu da odajemo počast herojima Domovinskoga rata kao što je pukovnik Hrvatske vojske Velimir Đerek koji je ostavio ugodan život i došao braniti Vukovar, Slavoniju i Hrvatsku. Dao je svoj život za našu Domovinu i neka mu je vječna hvala i slava – rekao je Šoljić.

Velimir Đerek Sokol, rođen je 14. kolovoza 1965. u Vinjanima Gornjim kod Imotskog. Godine 1991. u doba velikosrpske agresije na Hrvatsku, Velimir je kao dragovoljac otišao u rat. Sudbina ga je odvela u razrušeni Vukovar. Ušao je u opkoljeni grad preko Bogdanovaca i bio je u posljednjoj grupi koja je uspjela ući Vukovar. U ratu se iskazao kao hrabar vojnik te je zbog toga dobio nadimak ''Sokol''. Braneći Vukovar, pogiba na Sajmištu 12.listopada 1991. od granate nakon čega je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata te Ordenom Bana Jelačića.

Pročitano 544 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić