Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru su u tijeku Drugi dani meda

U organizaciji Udruge pčelara Vukovar 1991. u Vukovaru se ovoga vikenda održavaju Drugi dani meda. S obzirom da su članovi udruge zainteresirani za bavljenje apiterapijom i apiturizmom Dani meda započeli su okruglim stolom na kojemu je predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva dr.sc. Gordana Hegić govorila o značaju i mogućnostima apiterapije i apiterapijskog turizm.

Apiterapija je kultura korištenja pčelinjih proizvoda s ciljem očuvanja zdravlja i poboljšanja kvalitete života, a apiturizam se temelji na upoznavanju ljudi, koji sve više teže zdravom načinu života i povratku prirodi, sa životom i radom pčela te ljekovitim biljem od kojeg nastaju med i pčelinji proizvodi  koje bi kasnije konzumirali s ciljem očuvanja zdravlja.
-Naglasak na ovome okruglom stolu stavili smo na mogućnosti razvoja apiturizma koji je usko povezan s apiterapijom, a apiterapija je samo primjena korištenja pčelinjih proizvoda prvenstveno s ciljem očuvanja zdravlja i prevencije bolesti. U ovo vrijeme raznih virusa, gripe, korone i svega ostaloga svakako bi bilo dobro koristiti kombinaciju pčelinjih proizvoda od domaćih, lokalnih pčelara jer takve proizvode naš organizam najbolje prepoznaje, oni su nam najkorisniji i imaju najveću biološku aktivnost u cilju podizanja imuniteta - pojašnjava Hegić dodajući kako apiturizam pruža mogućnost samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta.
- To je jedan novi vid agroturizma koji se može primjenjivati i u ovoj županiji uz korištenje sredstava iz fondova Europske unije. Stoga je dobro da oni koji se bave pčelarstvom razmišljaju i u smjeru apiturizma kao dijelu turističke ponude – kaže Hegić dodajući kako se turistima, primjerice, mogu nuditi inhalacije zrakom iz košnice, masaže medom, medeni wellness, oslikavanje medenjaka, izrada svjećica kao i razne radionice na kojima bi se upoznavao život i rad pčela te pčelinji proizvodi.

Nakon okruglog stola Hegić je održala i radionicu izrade kozmetike od pčelinjih proizvoda.
- Radit ćemo medeni balzam za usne, medene kreme, sapune od meda i propolisa…. Svi ti proizvodi su prirodni, prilagođeni svim tipovima kože, ne izazivaju alergijske reakcije i mogu se koristiti i kod djece najmlađe dobi – naglašava Hegić dodajući kako ti proizvodi mogu biti u ponudi samih pčelara, wellness centara ili suvenirnica….

U popodnevnim satima na rasporedu je predavanje o najčešćim greškama u pčelarstvu koje će održati pčelarski povjerenik, član Pčelarske udruge Lipa iz Zagreba Ivan Tucaković.
-Cilj je predavanja ukazati na najčešće pčelarske pogreške koje se javljaju tijekom godine i pokušati pokazati pčelarima kako ih mogu ispraviti, a namijenjeno je mlađim pčelarima iako i oni stariji mogu nešto naučiti jer su ponekad „zapeli“ u vremenu, a puno toga se promijenilo od liječenja i tretiranja pčela do tehnologija, a promijenila se i priroda i mi se svi zajedno moramo tome prilagoditi – poručio je Tucaković.

Svečano otvorenje organizirano je u Zadruzi Vrhunsko vukovarsko gdje će posjetitelji moći degustirati i ocjenjivati med, po prvi puta kušati koktele od meda, a bit će prezentirana i nacionalna staklenka. Manifestacija završavau nedjelju ocjenjivanjem uzoraka meda, doznajemo od predsjednika Udruge pčelara Vukovar 91. Ivana Dumendžića.

- Na području VSŽ imamo registriranih oko 540 pčelara, a većina ih se pčelarstvom bavi iz hobija. Naša je namjera otvoriti punionicu meda po HACCP sustavu kako bi mogli otkupljivati sav proizvedeni med te kako bi svi imali osiguran plasman i mogli živjeti od toga – poručio je Dumendžić.

Pročitano 594 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić