NAJNOVIJE
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Ponavljanje izbora u Ostrovu

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je da su izbori u cjelini održani regularno i vrlo mirno, ali će biti ponovljeni na dva biračka mjesta na kojima je pronađeno više glasačkih listića nego ih je trebalo biti.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:17)

U Vukovaru su u tijeku Drugi dani meda

U organizaciji Udruge pčelara Vukovar 1991. u Vukovaru se ovoga vikenda održavaju Drugi dani meda. S obzirom da su članovi udruge zainteresirani za bavljenje apiterapijom i apiturizmom Dani meda započeli su okruglim stolom na kojemu je predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva dr.sc. Gordana Hegić govorila o značaju i mogućnostima apiterapije i apiterapijskog turizm.

Apiterapija je kultura korištenja pčelinjih proizvoda s ciljem očuvanja zdravlja i poboljšanja kvalitete života, a apiturizam se temelji na upoznavanju ljudi, koji sve više teže zdravom načinu života i povratku prirodi, sa životom i radom pčela te ljekovitim biljem od kojeg nastaju med i pčelinji proizvodi  koje bi kasnije konzumirali s ciljem očuvanja zdravlja.
-Naglasak na ovome okruglom stolu stavili smo na mogućnosti razvoja apiturizma koji je usko povezan s apiterapijom, a apiterapija je samo primjena korištenja pčelinjih proizvoda prvenstveno s ciljem očuvanja zdravlja i prevencije bolesti. U ovo vrijeme raznih virusa, gripe, korone i svega ostaloga svakako bi bilo dobro koristiti kombinaciju pčelinjih proizvoda od domaćih, lokalnih pčelara jer takve proizvode naš organizam najbolje prepoznaje, oni su nam najkorisniji i imaju najveću biološku aktivnost u cilju podizanja imuniteta - pojašnjava Hegić dodajući kako apiturizam pruža mogućnost samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta.
- To je jedan novi vid agroturizma koji se može primjenjivati i u ovoj županiji uz korištenje sredstava iz fondova Europske unije. Stoga je dobro da oni koji se bave pčelarstvom razmišljaju i u smjeru apiturizma kao dijelu turističke ponude – kaže Hegić dodajući kako se turistima, primjerice, mogu nuditi inhalacije zrakom iz košnice, masaže medom, medeni wellness, oslikavanje medenjaka, izrada svjećica kao i razne radionice na kojima bi se upoznavao život i rad pčela te pčelinji proizvodi.

Nakon okruglog stola Hegić je održala i radionicu izrade kozmetike od pčelinjih proizvoda.
- Radit ćemo medeni balzam za usne, medene kreme, sapune od meda i propolisa…. Svi ti proizvodi su prirodni, prilagođeni svim tipovima kože, ne izazivaju alergijske reakcije i mogu se koristiti i kod djece najmlađe dobi – naglašava Hegić dodajući kako ti proizvodi mogu biti u ponudi samih pčelara, wellness centara ili suvenirnica….

U popodnevnim satima na rasporedu je predavanje o najčešćim greškama u pčelarstvu koje će održati pčelarski povjerenik, član Pčelarske udruge Lipa iz Zagreba Ivan Tucaković.
-Cilj je predavanja ukazati na najčešće pčelarske pogreške koje se javljaju tijekom godine i pokušati pokazati pčelarima kako ih mogu ispraviti, a namijenjeno je mlađim pčelarima iako i oni stariji mogu nešto naučiti jer su ponekad „zapeli“ u vremenu, a puno toga se promijenilo od liječenja i tretiranja pčela do tehnologija, a promijenila se i priroda i mi se svi zajedno moramo tome prilagoditi – poručio je Tucaković.

Svečano otvorenje organizirano je u Zadruzi Vrhunsko vukovarsko gdje će posjetitelji moći degustirati i ocjenjivati med, po prvi puta kušati koktele od meda, a bit će prezentirana i nacionalna staklenka. Manifestacija završavau nedjelju ocjenjivanjem uzoraka meda, doznajemo od predsjednika Udruge pčelara Vukovar 91. Ivana Dumendžića.

- Na području VSŽ imamo registriranih oko 540 pčelara, a većina ih se pčelarstvom bavi iz hobija. Naša je namjera otvoriti punionicu meda po HACCP sustavu kako bi mogli otkupljivati sav proizvedeni med te kako bi svi imali osiguran plasman i mogli živjeti od toga – poručio je Dumendžić.

Pročitano 585 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija