Ispiši ovu stranicu

Potpisana povelja o prijateljstvu i suradnji sa zagrebačkim braniteljima Vukovara

Potpisana povelja o prijateljstvu i suradnji sa zagrebačkim braniteljima Vukovara Foto: Marija Molnar

U Vukovar su 1991. godine stigla 273 dragovoljca iz Zagreba kako bi se uključili u obranu gradu. Njih 80 je u borbama poginulo, 12 ih je nestalo, ali su im tijela naknadno pronađena, a još uvijek se traga za Jadrankom Anićem Antićem, pripadnikom HOS-a. U Zagrebu dugi niz godina djeluje Udruga zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, u našem gradu svake godine odaju počast svojim poginulim suborcima, no prisutni su u javnome prostoru i na razne druge načine. Poznato je naime da je ova udruga aktivna u podizanju kaznenih prijava za ratne zločine u slučajevima gdje su to, kako je istaknuto prilikom njihovog današnjeg posjeta Vukovaru, institucije propustile učiniti, pa su tako podigli kaznenu prijavu za ratni zločin počinjen na Ovčari jer do 2016. godine nije postojala niti jedna kaznena prijava za Ovčaru u Republici Hrvatskoj, a podigli su i kaznenu prijavu za ratni zločin ubojstva trogodišnje djevojčice Martine Štefančić koja je ubijena u Borovu u ožujku 1992. godine.

Suradnja koju godinama imaju s Gradom Vukovarom sada je i učvršćena danas potpisanom Poveljom o prijateljstvu i suradnji udruge i Grada Vukovara u gradskoj vijećnici, a predsjednica Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara Zorica Gregurić gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi uručila je i povelju zahvalnicu.

- Uručujemo ovu povelju zahvalnicu čovjeku koji je dao sve od sebe da se promiču vrednote i istina o Domovinskome ratu, da se spriječi iskrivljavanje istine o Domovinskom ratu i da se potiču hrvatske institucije da rade svoj posao vezano uz istraživanje ratnih zločina.  Zahaljujući Ivanu Penavi dosta se učinilo po pitanju prtiska na institucije, no primjećujemo da dolazi do zastoja pa je na nama, na udrugama civilnog društva da učinimo sve i nastavimo s pritiskom na institucije. Zbog aktivnog angažmana pa i pod cijenu toga da je bio napadan, izražavamo zahvalnost čovjeku koji je zaslužio ovu zahvalnicu – istaknula je Gregurić.

Promicanje vrijednosti Domovinskoga rata je ono što ujedinjuje Grad Vukovar i Udrugu zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, istaknuo je gradonačelnik Penava.

- Ovih dana kroz prisutnu atmosferu u društvu i državi gdje se pokušavaju oživjeti simboli i ideje za koje smo smatrali da su poraženi u Domovinskom ratu, vidimo da iz godine u godinu ti pokušaji bivaju sve jači. Na žalost, vrlo često umreženi, zapravo predstavljaju sastavni dio Vlade RH odnosno vlasti na onim najvišim razinama koje su preuzele odgovornost za ovu državu. Protiv tih loših procesa, loših pokušaja izjednačavanja krivnje ili prikazivanja branitelja i Domovinskog rata u negativnom kontekstu, mislim da se zajedničkim snagama borimo, da nam je to zadaća. Zahvaljujem se udruzi na dolasku, potpisanoj povelji o suradnji i priznanju, ali prvenstveno na duhu i emociji koju nose u sebi, koja nas zbližava, okuplja i svima nama daje snagu da idemo dalje u borbi za istinu, pravdu, za vrijednosti koje trebaju vladati u ovoj državi. Kamo sreće da je više ovakvih pojedinaca i udruga, no dovoljno nas ima da tu istinu izguramo i u konačnom smislu donesemo tu toliko potrebnu pobjedu hrvatskom narodu i hrvatskom društvu kako bi sve te dileme mogli ostaviti iza sebe i doista živjeti onu istinsku Hrvatsku za koju su se ovi ljudi borili - naglasio je Penava.


Tijekom posjeta Vukovaru predsjednica udruge Gregurić govorila je i o tijeku snimanja dokumentarnoga filma Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca u produkciji Hrvatskog domoljubnog filma, u kojemu svoja iskustva o obrani Vukovara govore zagrebački branitelji.

 

 

Pročitano 738 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar