Ispiši ovu stranicu

Obilježena 29. obljetnica ustrojstva 204. vukovarske brigade

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata obilježena je 29. obljetnica ustrojstva 204. vukovarske brigade.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je poštovanje i zahvalu obiteljima svih poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 204. vukovarske brigade.
- Prilika je ovo za iskazati zahvalnost ljudima koji su u izrazito teškim okolnostima već uslijed velikosrpske agresije na Vukovar i Republiku Hrvatsku osnovali jedinstvenu brigadu. Želim naglasiti kako je žrtva koju je ova brigada podnijela 879 smrtno stradalih ili nestalih, 777 ranjenih i 1.557 pripadnika ove brigade koji su prošli kroz srpske koncentracijske logore. Naglašavam i kako je 190 žena i 93 maloljetna pripadnika oružjem branilo svoj grad. To je žrtva i doprinos 204. vukovarske brigade obrani grada Vukovara. Iznimna zahvala svim zapovjednicima, pripadnicima 204. vukovarske brigade, a na poseban način zahvala i poštovanje članovima obitelji koji su izgubili svoje najmilije - rekao je ministar Medved.

izaslanstvo državnog vrha

 

Ovom prigodom gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako je doprinos 204. brigade ne samo za obranu Vukovara nego i cijele Hrvatske ogroman.
-O ovoj brigadi napisane su stotine knjiga, no nažalost, iako je bilo dovoljno materijala, snimljeno je premalo kvalitetnih filmova. Iz godine u godinu živućih je pripadnika 204. brigade sve manje, a mi smo se i ove godine okupili kako bismo se prisjetili njihove žrtve. U kontekstu današnjeg vremena, svi se moramo zapitati koliko smo na tragu 204. brigade i njezinih pripadnika, pogotovo kada se prisjetimo da je neki dan dio Vlade RH na groblju šajkača odavao počast onima koji su ubijali ljude kojima mi danas odajemo počast. S druge strane, dio Vlade RH je danas s nama i odaje počast onima kojima je zaista treba odati -  rekao je gradonačelnik Penava.

Ivo Kovačić, vukovarski branitelj rekao je kako je u obrani grada Vukovara 923 pripadnika 204. vukovarske brigade poginulo, a 427 ih je nestalo.
-Ne podcjenjujem nikoga, ali sam mišljenja kako je 204. vukovarska brigada najviše stradala u Domovinskom ratu. Jedina je to brigada koja je bila 87 dana u blokadi - istaknuo je Kovačić.

izaslastva 204.vukovarske brigade

Vijence su položila izaslanstva zapovjedništva 204. vukovarske brigade, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general Željko Živanović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić,  izaslanstvo Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i braniteljskih udruga. Nakon polaganja vijenaca molitvu je predvodio fra Josip Poleto, gvardijan Franjevačkog samostana u župi sv. Filipa i Jakova.

Pročitano 648 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI