NAJNOVIJE
Dubravko Duić Dunja izložio crteže Vukovaraca

U Hrvatskome domu Vukovar otvorena je izložba crteža Meni dragi ljudi i predstavljena zbirka pjesama Ljubavne iz Lokvanjskog sokaka autora Dubravka Duića Dunje.

(Četvrtak, 29 Listopad 2020 19:44)
Župan Galić u posjetu Vrbanji

Farmu koka nesilica u Soljanima posjetio je župan Božo Galić sa suradnicima, uz nazočnost direktora Agro-klastera d.o.o. Vinkovci Zdenka Podolara i načelnika Općine Vrbanja Velimira Redla.

(Četvrtak, 29 Listopad 2020 17:29)
Prioritet projektima koji nose radna mjesta

 Župan Božo Galić, sa suradnicima, posjetio je Općinu Drenovci, gdje je razgovarao s načelnikom Općine Jakšom Šestićem o projektima na području te općine.

(Četvrtak, 29 Listopad 2020 17:27)
Koronavirus ušao u vinkovačke domove za stare i nemoćne osobe

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Kata Krešić izvijestila je  kako je koronavirus  prisutan u dva vinkovačka doma za starije i nemoćne te je napomenula kako je u našoj županiji  jako puno osoba s nepoznatim izvorom zaraze zbog čega je teže kontrolirati bolest u općoj populaciji.

-U Domu za stare i nemoćne osobe Vinkovci za sada imamo 15 pozitivnih korisnika i 3 djelatnika, a u privatnom domu “Dobri dom” imamo za sada 8 pozitivnih korisnika. Virus je ušao i u najosjetljiviju populaciju, tamo gdje ga doista ne želimo. Dugotrajno visoki broj novooboljelih na našem području doveo je do toga da virus može ući i u takve sustave kao što su domovi za stare i kao što je sustav zdravstva. Dakle, zahvaćena je cjelokupna populacija“, napominje Krešić i dodaje kako su uzeti brisevi ostalih djelatnika i korisnika, a rezultati se još čekaju.

Krešić je ponovo apelirala na strogo pridržavanje epidemioloških mjera naglasivši kako na taj način možda ne možemo u potpunosti izbjeći virus ali ga možemo značajno ublažiti.

To znači držati distancu od dva metra i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Jednako je važno prati ruke što je najbolja mjera, a ako nismo u mogućnosti onda dezinficirati, kao i ne dolaziti u bilo kakav bliski kontakt s osobama izvan članova obitelji. Molimo sve osobe da nepotrebno ne odlaze na mjesta okupljanja jer i na malim okupljanjima postoji rizik da se zarazimo“ podsjetila je  Kata Krešić.

Apelirala je na oboljele da prilikom dolaska pozitivnog nalaza odmah kontaktiraju svoga liječnika i dobro promisle o kontaktima 48 sati unazad od pojave simptoma te uputila poruku  da čuvamo sebe ali i druge

-To je nešto što ovoga trenutka pokazuje našu razinu humanosti, našu razinu čovjekoljublja, našu razinu predanosti jednih drugima i one prave istinske ljudske blizine koja je uvijek moguća bez obzira što nije moguća fizička blizina. Bez sudjelovanja svakog pojedinca nema tih mjera i pridržavanja preporučenih mjera, nema tih mjera u sustavu zdravstva koje ovo mogu zaustaviti.- naglasila je Krešić. U posljednja 24 sata na području Vukovarsko-srijemske županije zabilježeno je  88 novooboljelih osoba.

(Četvrtak, 29 Listopad 2020 15:48)
HZJZ objavio izmjene preporuka za testiranje na koronavirus i završetku samoizolacije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je izmjene revidiranih preporuka o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i samoizolacije. 

(Četvrtak, 29 Listopad 2020 11:30)
U Hrvatskoj čak 2.776 novozaraženih, 18 osoba umrlo

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 2.776 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije, a 18 osoba je umrlo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Četvrtak, 29 Listopad 2020 10:15)
U VSŽ 88 novooboljelih i troje preminulih od koronavirusa

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 88 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (28 iz Vinkovaca, sedam iz Vukovara, po četiri  iz Bogdanovaca, Borova i Jarmine, po tri iz Županje i Nuštra po dvije iz Otoka, Ilače i Ivankova te po jedna iz Andrijaševaca, Bošnjaka, Cerića, Cerne, Donjeg Novog Sela, Drenovaca, Gradišta, Lipovače, Markušice, Negoslavaca, Nijemaca, Novih Mikanovaca, Opatovca, Posavskih Podgajaca, Rokovaca, Soljana, Starih Jankovaca, Strošinaca, Šarengrada, Tordinaca, Tovarnika, Trpinje i Vođinaca. Pet osoba je s boravištem izvan županije i jedna iz druge županije s boravištem u našoj). Tri su osobe preminule.

(Četvrtak, 29 Listopad 2020 10:07)

Održana Početna konferencija EU projekta Drugi dom

U vukovarskome Hotelu Lav održana je Početna konferencija EU projekta Drugi dom. Riječ je o projektu kojega je sufinancirala Europska unija u cjelokupnome iznosu od oko 1,5 milijuna kuna.

Svrha projekta je unaprjeđenje kvalitete života djece, polaznika 1. i 2. razreda OŠ Dragutina Tadijanovića.

Konferenciji je nazočio zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček koji je naglasio
kako je Grad Vukovar po prvi puta u svim osnovnim školama u gradu,  osim OŠ Nikole Andrića,  čija obnova još nije završena, osigurao sredstva iz svoga proračuna za produženi boravak za prve i druge razrede.

-Na taj način želimo olakšati prvenstveno roditeljima koji su uposleni a nemaj gdje s djecom dok su na poslu da znaju kako su im djeca na sigurnome. Kad djeca završe sa nastavom oni  u produženome boravku u školi  pišu zadaće, uče i   bave i se ostalim aktivnostima. Mislim da je to jedna dobra priča koju smo pokrenuli prošle godine u dvoje škole, a ove godine provodimo ovaj projekt u svim osnovnim školama u gradu-naglasio je Pavliček.

Ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića Lidija Miletić istaknula je kako je ovaj projekt  višestruko koristan ne samo za spomenutu školu nego i za Grad Vukovar, ali i za  učenike, roditelje i učitelje.

-Organizacijom produženoga boravka kao vrste odgojno obrazovnog rada, učenici nakon redovite nastave ostaju u školi, pišu svoje zadaće, uče, bave se kreativnim radom, sportom i svim onim drugim što ih priprema za život. Organizirana im je besplatna prehrana na temelju zdravih prehrambenih navika koje razvijaju. Kroz ovaj projekt zaposlene su dvije učiteljice i jedan kuhar na pola radnoga vremena. Također, škola je opremljena dodatnim sredstvima, didaktičkim sredstvima, sredstvima za rad, za tjelesnu i zdravstvenu kulturu kao  i  informatičkom opremom što uveliko pridonosi kvaliteti rada. -kazala je Miletić da dodala kako će se iz sredstava ovoga fonda  isplaćivati i plaće učiteljica čime se Grad Vukovar jedne vrste troškova.

Kroz Projekt Drugi dom, kroz jednu godinu, osigurana je prehrana i rad s 35 učenika prvoga i drugoga razreda, ali ukupan broj učenika koji će biti obuhvaćen ovim projektom bit će  veći budući da se projekt provodi 26 mjeseci.

-Ugovor je potpisan 25. prosinca 2019. godine, ali smo provođenje projekta morali odgoditi zbog pandemije koronavirusa tako da smo ga u punome opsegu počeli provoditi u svibnju 2020., a njegovo je službeno trajanje do veljače 2022. godine. No nadam se kako će se i nakon toga iznaći mogućnosti da se projekt nastavi. – rekla je Miletić.

Projekt Drugi dom realiziran je kroz Europski socijalni fond u sklopu poziva na dostavu prijedloga Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Nositelj projekta je OŠ Dragutina Tadijanovića.

Pročitano 177 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija