Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Županijski vijećnici usvojili izvršenje i rebalans proračuna za 2020.

Županijski vijećnici usvojili izvršenje i rebalans proračuna za 2020. Novosti.hr

Sjednica Skupštine Vukovarsko-srijemske županije, 29. po redu, održana je u vinkovačkome Kazalištu Joza Ivakić.

Vijećnici su raspravljali o 12 točaka dnevnog reda. Između ostaloga i o županijskom proračunu za 2020. godinu.

Izvješće o izvršenju proračuna Vukovarsko-srijemske županije za prvu polovicu 2020. godine te prijedlog rebalansa proračuna za 2020. godinu, podnijela je Sandra Adžaga, pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija VSŽ.

-Prihodi Vukovarsko-srijemske županije za prvu polovicu 2020. godine ostvareni su u iznosu od 421 milijun i 700 tisuća kuna odnosno 32 posto u odnosu na plan. Od ukupno ostvarenih prihoda na namjenske prihode proračunskih korisnika, koji se samo evidentiraju u našem proračunu otpada čak 76 posto odnosno 322 milijuna kuna, na decentralizirane prihode otpada 8 posto odnosno 33 milijuna i 300 tisuća kuna dok na županijske prihode otpada svega 16 posto odnosno 66,5 milijuna kuna. Županijski prihodi u odnosu na plan ostvareni su svega 26 posto. Razlog tomu je pandemija koronavirusa koja je utjecala na pad aktivnosti u gospodarstvu što je imalo za rezultat pad javnih prihoda s jedne strane, a s druge strane morali smo iznaći dodatna sredstva kako bi se poduzele neke mjere i aktivnosti s ciljem ublažavanja epidemije.-  istaknula je Adžaga.

Pojašnjavajući prvi rebalans proračuna pročelnica Adžaga istaknula je kako se proračun sada sastoji od 1 milijardu i 70 milijuna kuna prihoda, rashoda u iznosu od 1 milijardu i 104 milijuna kuna te od viška prihoda u iznosu od 34 milijuna kuna.

-Razlog izrade ovoga rebalansa je smanjenje prihoda uslijed pandemije koronavirusa. Tako imamo na prihodovnoj strani smanjenje prihoda od poreza za 4 milijuna kuna i smanjenje prihoda od rudne rente za 3 milijuna kuna, a na rashodovnoj strani imamo smanjenje od 32 milijuna kuna za energetsku obnovu škola u našoj županiji jer natječaja u ovoj godini neće više biti. Također, uvodimo novu stavku – troškovi koronavirusa u iznosu od 1 milijun i 500 tisuća kuna. - pojasnila je Sandra Adžaga.

Obje točke prihvaćene su većinom glasova., Županijska skupština je također većinom glasova prihvatila je i prijedlog odluke o sufinanciranju izgradnje i opremanja sportske dvorane Osnovne škole Mijat Stojanović u Babinoj Gredi. Ukupni iznos izgradnje i opremanja dvorane je 30 milijuna kuna od čega bi sufinanciranje Vukovarsko-srijemske županije bilo 7 milijuna kuna za 2021. i 2022. godinu odnosno 3,5 milijuna kuna za svaku godinu.

Pročitano 722 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI