Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Josić: Kuda ide ova Hrvatska?

Josić: Kuda ide ova Hrvatska? Foto: J. Vrdoljak

Savjet za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara  održao je konferenciju za novinare  na temu: Kuda ide ova Hrvatska? Povod je bilo nedavno odavanje počasti na takozvanom „groblju šajkača“ gdje su čelnici SDSS-a, koalicijski partneri vladajuće stranke, položili vijence za, kako kažu, žrtve rata 1991. do 1995.godine, a koji se dogodio dan uoči odavanja počasti za poginule branitelje u vukovarskom gradskom naselju Sajmište. Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić je na konferenciji za novinare  taj čin ocijenio neprihvatljivim  rekavši kako su vijenci položeni u spomen na one koji su razarali Vukovar i Hrvatsku.

- U kojem smjeru Hrvatsku vodi Vlada Andreja Plenkovića za koju je prihvatljivo da koalicijski partner odaje počast onima koji su napadali Vukovar i Hrvatsku te su odgovorni za razaranje cijelog hrvatskog grada i progonstvo, mučeništvo i smrt njegovih građana? – upitao je Josić dodajući kako ovdje nije riječ o stradalim civilima nego o borcima za otadžbinu. Pojasnio je kako je na nadgrobnim spomenicima vidljivo da je osoba umrla 1992.godine,  upitavši:  tko je mogao ubiti civila u Vukovaru 1992. godine?

- Dakle, vijenci nisu položeni civilnim žrtvama nego „borcima za otadžbinu“, a Vlada Republike Hrvatske ne vidi ništa sporno u tome. U Hrvatskoj je očito tako nešto moguće pa postavljamo pitanje predsjedniku Vlade RH i HDZ-a Andreju Plenkoviću „kuda ide ova Hrvatska“. Je li moguće, primjera radi, da Njemačka podigne spomenik stradalim svojim vojnicima u Staljingradu, a da vijenac položi delegacija Rusije? Normalno da nije ali jeste u Hrvatskoj, rekao je Josić.

Josić je naglasio i kako su izostale reakcije brojnih braniteljskih udruga koje bi se, kako je rekao, sigurno sasvim drugačije ponašale da je na vlasti SDP i da se tako nešto dogodilo. Također je rekao kako neovisnost Hrvatske nismo uspjeli sačuvati niti tri desetljeća od Domovinskog rata.

- Što je ostalo od naše neovisnosti? Nismo je uspjeli zadržati ni puna tri desetljeća, a kuda vode ovu Hrvatsku postaje sve jasnije. Ponovno kao guske u maglu," rekao je Tomislav Josić pri tome pokazujući fotografije nadgrobnih spomenika na kojima se nalaze imena s haških optužnica. 

Josić je još rekao i kako su u proteklih sedam godina u više navrata slali dopise, zahtjeve i tužbe, ali nikada nitko od mjerodavnih ništa nije poduzeo, te se sada nisu dopisima obraćali niti Vladi, resornom ministarstvu ni bilo kome drugom, jer smatra da odgovor ne bi dobili. Na novinarski upit što bi, po njemu, država trebala napraviti po ovome pitanju, Josić je rekao kako bi trebalo uzeti bager i „groblje šajkača“ srušiti.

- Ako je Srbija bila agresor u Domovinskom ratu, a tako stoji i u presudi Haaškog suda, kako je moguće da se onda dozvoli u gradu posebnoga pijeteta da u gradskom naselju Lipovača postoji spomenik onima koji su grad rušili i napadali, a u centru grada se nalazi ovakvo groblje. U isto vrijeme u Borovu selu postoji spomenik Vukašinu Šoškoćaninu. Za mjesec dva će predstavnici Vlade Hrvatske doći u grad i pokloniti se onima koji su grad branili. Jedan mjesec poklanjaju se jednima, a onda drugi mjesec drugima – rekao je Josić.

Josić je još rekao kako se još uvijek ne zna na koji način će se ove godine obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara te da će se prvi sastanak povjerenstva održati 18. rujna kada će biti razgovora o tome što i kako napraviti s obzirom na epidemiološku situaciju.

Pročitano 817 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI