Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Započeo projekt "Programeri zajednice"

Prva tema: Obrazovanje, znanost i cjeloživotno učenje. Prva tema: Obrazovanje, znanost i cjeloživotno učenje. Foto: J. Vrdoljak

PRONI Centar za socijalno podučavanje u suradnji s Gradom Vukovarom i Mirovnom grupom mladih Dunav (MGMD) započeo je s provedbom projekta „Programeri zajednice“, s ciljem dodatnog unaprjeđenja položaja i kvalitete života mladih s područja grada Vukovara kroz izradu novog Programa za mlade grada Vukovara za razdoblje 2021.-2024. Prva od osam tematskih rasprava s mladima i stručnjacima iz relevantnih područja, održana je na temu Obrazovanje, znanost i cjeloživotno učenje.

- Ovo je prva tema, a ostale rasprave će se baviti temama zapošljavanja i poduzetništvom, socijalnom politikom, aktivnim sudjelovanjem mladih u društvu, slobodnim vremenom mladih, mobilnosti i kulturom. Dakle , nizom aktivnosti iz područja koje su mladima značajna, a također i područja koja mladima nisu toliko privlačna ali su važna za njihov život, kvalitetu i razvoj – kaže voditelj projekta, Goran Jelenić iz PRONI Centra.

Temelj za razgovor i raspravu su rezultati nedavno provedenog istraživanja o potrebama i navikama mladih s području grada Vukovara.

- Istraživanje je zanimljivo poglavito gdje mladi govore da ukoliko su imali problema i potrebu za riješiti ih, nisu znali kome se trebaju obratiti. Neki nisu razmišljali niti da imaju tu mogućnost. Također su iskazali nezadovoljstvo ne dovoljnom brigom jedinice lokalne samouprave i udrugama. Kada smo ih pitali o problemima kod mladih kao najveći su naglasili nasilje među mladima, ovisnost o drogi i alkoholu – rekao je Jelenić.  

Partneri na ovom projektu su MGM Dunav i Grad Vukovar koji su predstavili  analizu postojećeg Programa za mlade grada Vukovara koji je na izmaku (2017.-2020.)

- Njihova analiza pokazuje da je od 16 planiranih  aktivnosti u ovom području  djelomično provedeno njih dvanaest. To je upravo prilika vidjeti zbog čega neke mjere nisu provedene, jesu li trebale, hoćemo li nastaviti s njima i slično.- pojasnio je Jelenić.

Nakon provedenih svih 8 tematskih rasprava, uslijedit će jedna zajednička, kako bi usuglasili stavove i zaključke te na osnovu toga pripremili prijedlog Programa za mlade grada Vukovara za razdoblje 2021.-2024. i uputili ga na usvajanje Gradskom vijeću. Tijekom projekta izradit će se i mehanizmi za praćenje provedbe novog  Programa, a u svrhu lakšeg vrednovanja postignuća i mjerenja utjecaja na kvalitetu života mladih.  Projekt  Programeri zajednice,  čiji je nositelj PRONI Centar za socijalno podučavanje, financiran je sredstvima Europske unije kroz program Erasmus+, traje godinu dana i vrijedan je 10 tisuća eura.

 

Pročitano 852 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI