Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 29.obljetnica hrvatskih branitelja Sajmišta

U vukovarskoj gradskoj četvrti Sajmište obilježena je 29. obljetnica vukovarskih branitelja ove gradske četvrti. Bila je to prigoda prisjetiti se ponovno događanja na današnji dan 1991. kada su tadašnja JNA i srpske paravojne postrojbe probile obranu grada između negoslavačke i petrovačke ceste pri čemu je poginulo 17 branitelja. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava naglasio je kako se i u ovoj četvrti prisjećamo svih onih koji su dali svoje živote za obranu Vukovara i Hrvatske.

-Nažalost, mi odajemo pijetet našim hrabrim braniteljima Vukovara, ali i civilima, koji su dali svoje živote za obranu našega grada ali i Hrvatske, kao što je slučaj i sa gradskom četvrti Sajmište. Žalosno je što je dva dana ranije koalicijski partner sadašnje aktualne vlasti, SDSS, odao počast polaganjem vijenaca, kako su oni to nazvali žrtvama rata od 1991.-1995., na tzv. groblju šajkača, nedaleko od ovoga mjesta. Pitam se onda zbog čega se zapravo sve ovo i događalo. Je li moguće da dvadeset i više godina od povratka druga najjača vladajuća stranka u državi polaže vijence onima koji su pobili one ljude zbog kojih smo mi danas ovdje. Jedna tema za duboko promišljanje i za pitati se kuda smo doveli hrvatsku državu i hrvatsko društvo.  – rekao je Penava.

Zlatko Menges, jedan od zapovjednika obrane Sajmišta 1991.  prisjetio se početaka obrane ovoga dijela grada kada su vukovarski branitelji bez pravog naoružanja, sa lovačkim puškama, branili svoj grad od srbijanskoga agresora. Uspomene su bile bolne i za Zvonka Horvatića iz PU Čakovec koji je 1991. godine došao sa drugim braniteljima iz varaždinske  Policijske uprave braniti Vukovar. Bilo je tu branitelja i iz Ludbrega, Ivanca, Novoga Marofa, Čakovca i Varaždina, Đakova.

- Bio sam ranjen, upravo ovdje preko puta, u ovome parku, a zatim prošao logore u Dalju, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici, punih šest mjeseci. Naš cilj je istina o Domovinskome ratu. Najmanje što možemo dati je pokloniti se našim poginulim suborcima. Mi smo živi svjedoci i živi spomenici- rekao je Horvatić.

Obrana Sajmišta brojala je oko 970 branitelja od kojih ih je 300 poginulo. Vijence su  kod spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima ove gradske četvrti položila izaslanstva Udruge hrvatskih branitelja Sajmišta, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Molitvu je predvodio  župnik Župe BDM Kraljice mučenika Zvonimir Martinović.Obilježavanje je organizirala Udruga hrvatskih branitelja Sajmišta- Vukovar.

Pročitano 787 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI