NAJNOVIJE
Obilježena 29. obljetnica ustrojstva 204. vukovarske brigade

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata obilježena je 29. obljetnica ustrojstva 204. vukovarske brigade.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 13:47)
Projektom Ruka podrške za bolje sutra uposleno 15 žena

Humanitarna udruga Duga održala je u Ružičkinoj kući u Vukovaru uvodnu  konferenciju projekta  Ruka podrške za bolje sutra. Konferencija je održana  u sklopu Poziva "Zaželi - program zapošljavanja žena - faza II.  Projektom je uposleno 15 žena za 90 korisnika, naglasila je predsjednica Udruge Tamara Mikulić.

-Riječ je o pomoći u kući našim korisnicima dva puta tjedno, a svaka žena brine o šest korisnika. -rekla je Mikulić.

Uposlene su uglavnom osobe, samohrani roditelji, žrtve obiteljskoga nasilja ali i teže zapošljive osobe.

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnoga fonda u iznosu od 1.385.800 kuna.

Police Socijalne samoposluge prazne

Mikulić je naglasila  kako na popisu potrebitih ove Udruge u okviru koje djeluje Socijalna samoposluga ukupno oko 600 obitelji s područja grada Vukovara koje se snabdijevaju osnovnim namirnicama  koje putem donacija stižu u Socijalnu samoposlugu.

-Imamo jedan trgovački lanac i jednu mljekarsku industriju kao stalne donatore koji nam šalju proizvode no veće količine namirnica nemamo za sada. Našim korisnicima podijelimo to što dobijemo,no potrebe su puno veće.- naglasila je Mikulić.

Socijalnoj samoposluzi u Vukovaru potrebne su sve prehrambene namirnice kao i proizvodi za osobnu higijenu. Police u prazne, a pandemija koronavirusa nažalost uvjetovala je da već dulje vrijeme nemaju čime napuniti svoje police kako bi proizvode podijeliti potrebitim sugrađanima. Predsjednica Humanitarne udruge Duga apelira na sve ljude dobre volje da pomognu te izrazila nadu kako će se takva situacija ipak malo poboljšati u narednom razdoblju.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 12:09)
U Osječko-baranjskoj županiji 11 oboljelih

U Osječko-baranjskoj županiji 11 je osoba pozitivno na koronavirus.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 10:51)
U Hrvatskoj 204 nova oboljenja

U Hrvatskoj su zabilježena 204 nova slučaja zaraze koronavirusom pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) sada 1.268.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 10:37)
U samoizolaciji devet učitelja i 199 učenika

Dvije su novooboljele osobe u Vukovarsko-srijemskoj županiji, jedna iz Vinkovaca i jedna iz Vrbanje, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 10:13)
Capak: U Hrvatskoj je 400.000 osoba bilo u kontaktu s koronavirusom

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako vjeruje da je u Hrvatskoj 400 tisuća ljudi bilo u kontaktu s virusom, što još nije dovoljno za "imunitet krda" za koji bi se trebalo zaraziti daleko više ljudi.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 06:49)
Predstavljen zbornik Franjevci u Vukovaru

U Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru predstavljen je zbornik radova „Franjevci u Vukovaru - povijest, duhovnost i baština.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 06:37)

Obilježena 29.obljetnica hrvatskih branitelja Sajmišta

U vukovarskoj gradskoj četvrti Sajmište obilježena je 29. obljetnica vukovarskih branitelja ove gradske četvrti. Bila je to prigoda prisjetiti se ponovno događanja na današnji dan 1991. kada su tadašnja JNA i srpske paravojne postrojbe probile obranu grada između negoslavačke i petrovačke ceste pri čemu je poginulo 17 branitelja. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava naglasio je kako se i u ovoj četvrti prisjećamo svih onih koji su dali svoje živote za obranu Vukovara i Hrvatske.

-Nažalost, mi odajemo pijetet našim hrabrim braniteljima Vukovara, ali i civilima, koji su dali svoje živote za obranu našega grada ali i Hrvatske, kao što je slučaj i sa gradskom četvrti Sajmište. Žalosno je što je dva dana ranije koalicijski partner sadašnje aktualne vlasti, SDSS, odao počast polaganjem vijenaca, kako su oni to nazvali žrtvama rata od 1991.-1995., na tzv. groblju šajkača, nedaleko od ovoga mjesta. Pitam se onda zbog čega se zapravo sve ovo i događalo. Je li moguće da dvadeset i više godina od povratka druga najjača vladajuća stranka u državi polaže vijence onima koji su pobili one ljude zbog kojih smo mi danas ovdje. Jedna tema za duboko promišljanje i za pitati se kuda smo doveli hrvatsku državu i hrvatsko društvo.  – rekao je Penava.

Zlatko Menges, jedan od zapovjednika obrane Sajmišta 1991.  prisjetio se početaka obrane ovoga dijela grada kada su vukovarski branitelji bez pravog naoružanja, sa lovačkim puškama, branili svoj grad od srbijanskoga agresora. Uspomene su bile bolne i za Zvonka Horvatića iz PU Čakovec koji je 1991. godine došao sa drugim braniteljima iz varaždinske  Policijske uprave braniti Vukovar. Bilo je tu branitelja i iz Ludbrega, Ivanca, Novoga Marofa, Čakovca i Varaždina, Đakova.

- Bio sam ranjen, upravo ovdje preko puta, u ovome parku, a zatim prošao logore u Dalju, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici, punih šest mjeseci. Naš cilj je istina o Domovinskome ratu. Najmanje što možemo dati je pokloniti se našim poginulim suborcima. Mi smo živi svjedoci i živi spomenici- rekao je Horvatić.

Obrana Sajmišta brojala je oko 970 branitelja od kojih ih je 300 poginulo. Vijence su  kod spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima ove gradske četvrti položila izaslanstva Udruge hrvatskih branitelja Sajmišta, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Molitvu je predvodio  župnik Župe BDM Kraljice mučenika Zvonimir Martinović.Obilježavanje je organizirala Udruga hrvatskih branitelja Sajmišta- Vukovar.

Pročitano 141 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija