Ispiši ovu stranicu

Završen 27. Festival glumca

U Gradskome muzeju Vukovar upriličena je svečana dodjela nagrada za najbolja glumačka ostvarenja čime je završen 27. Festival glumca. Od 5. rujna, kada je započeo pa do danas odigrano je 14 predstava u Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku. 

Nagradu „Vanja Drach“, u kategoriji najbolja predstava u cjelini, odnijela je predstava “Ja od jutra nisam stao” Une Vizek koju je režirala Nana Šojlev, a u produkciji Satiričkoga kazališta “Kerempuh” iz Zagreba.

Najboljim glumicama proglašene su Linda Begonja za ulogu Čistačice u predstavi "Cabaret preko veze" i Ana Marija Veselčić za ulogu u predstavi "Domaši" te su time osvojile nagradu „Andrija Šovagović“. Ista nagrada uručena je i najbolje proglašenim glumcima, Goranu Grgiću za ulogu Waltera u predstavi „Dekorater“ i Vinkovčaninu Vladimiru Andriću za ulogu u predstavi "Štajga" – Sretan sam i ponosan na svoj rad i trud i drago mi je što su ljudi prepoznali bezuvjetnu ljubav koju gajim prema glumi. Prvi puta sam na glumačko sijelo došao biciklom prije 20 godina, a danas primam nagradu koja nosi ime tzv. institucije hrvatske kazališne scene – rekao je Andrić.

Nagrada “Nada Subotić” za najbolje glumačko ostvarenje za mladu glumicu do 28 godina dodijeljena je Moniki Vuco Carev za ulogu Monike u predstavi “Laponija”, a nagradu “Ivo Fitzi” za najbolje glumačko ostvarenje glumca do 28 godina života ponio je Bernard Tomić za ulogu u predstavi, a ujedno i autorskom projektu naziva “Flex”.

Matija Šakoronja dobitnik je nagrade “Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade i to za ulogu Zrksa u predstavi “Huligan”.

Ocjenjivački sud koji je odlučivao o dobitnicima nagrada činili su glumci Pere Eranović, Branka Cvitković i Vjekoslav Janković, a ove godine dodijelili su i posebno priznanje za nadahnutu kolektivnu igru Lovri Ivankoviću, Deniju Sankoviću, Luki Barešiću, Domagoju Nužiću, Matinu Antunoviću i Tomi Medvešeku u Gogoljevoj predstavi „Kabanica“.

Nagradu “Ivo Gregurević” za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu Jošku Ševi, akademskom glumcu i redovnom profesoru na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Vukovarsko – srijemski župan Božo Galić primio je nagradu “Zvonimir Torjanac” za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca.

Ispred Grada Vukovara zatvaranju ovogodišnjega Festivala glumca nazočila je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić – Sretna sam što, unatoč situaciji vezanoj u COVID-19, nije u pitanje došlo održavanje ovoga festivala. Čak naprotiv, prilikom otvaranja imali smo prilike čuti kako se nikada se nije razgovaralo o otkazivanju, eventualno o odgađanju. Vukovarci su ponovno uživali u odličnim predstavama i u vrhunskim glumačkim izvedbama. Veselimo se i sljedeće godine ugostiti ono najbolje što hrvatska kazališna scena nudi – rekla je zamjenica Mujkić.

Grad domaćin ovogodišnje kazališne manifestacije bio je Vukovar, glumac domaćin Niko Pavlović, a festivalski izbornik Nedim Prohić odabrao je predstave koje su sudjelovale na ovogodišnjem festivalu.

27. Festival glumca organizirali su i producirali Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Umjetnička organizacija "Asser Savus", pokrovitelji su bili Ministarstvo kulture, Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatska gospodarska komora te vukovarsko-srijemski gradovi Vukovar, Vinkovci, Županja, Ilok i Otok. Festival je zatvorio župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić.

Pročitano 992 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI