NAJNOVIJE
Predstavljen dvogodišnji projekt za djecu s teškoćama u razvoju

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići kao nositelj projekta zajedno s partnerima Udrugom za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar, Udrugom osoba s invaliditetom „VUKA“ Vukovar i Gradom Vukovarom predstavili su dvogodišnji projekt  „Društveni centar IN – mreža podrške za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom grada Vukovara“.

(Ponedjeljak, 21 Rujan 2020 14:07)
U Osječko-baranjskoj županiji dvije novooboljele osobe

U zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađen je 201 uzorak, a samo dva nalaza bila su pozitivna na koronavirus – stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

(Ponedjeljak, 21 Rujan 2020 11:47)
U Hrvatskoj 70 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Republici Hrvatskoj u posljednja 24 sata potvrđeno je 70 novih slučajeva zaraze koronavirusom - stoji u priopćenju Nacionalnog stožera civilne zaštite.

(Ponedjeljak, 21 Rujan 2020 10:12)
U VSŽ šest novooboljelih od koronavirusa

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je šest novih pozitivnih osoba na COVID-19. Tri novooboljele osobe su iz Vinkovaca, jedna iz Vukovara, jedna iz Soljana te jedna osoba s boravištem u drugoj županiji.

(Ponedjeljak, 21 Rujan 2020 09:05)
Svečanim mimohodom završile 55. Vinkovačke jeseni

Svečanim mimohodom kojim su ulicama Vinkovaca prošli članovi 31 KUD-a iz Vukovarsko-srijemske županije, 25 svečano ukrašenih konjskih zaprega i 30 konjanika, u Vinkovcima su u nedjelju završile 55. vinkovačke jeseni, prenosi Press032.

(Nedjelja, 20 Rujan 2020 13:58)
U Hrvatskoj potvrđeno 197 novih slučajeva koronavirusa, preminule četiri osobe

U Republici Hrvatskoj u posljednja 24 sata potvrđeno je 197 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od subote su preminule četiri osobe - stoji u priopćenju Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

(Nedjelja, 20 Rujan 2020 10:20)
U Osječko-baranjskoj županiji sedam novooboljelih osoba

Tijekom protekla 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 273 uzorka od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus.

(Nedjelja, 20 Rujan 2020 09:59)

U Nemetinu obilježena 28. obljetnica posljednje razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora

U Nemetinu je, u organizaciji Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, obilježena 28. obljetnica posljednje razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora, koja se na istome mjestu dogodila 14. kolovoza 1992. godine, po modelu svi za sve.

Tada je na tlo slobodne hrvatske države po prvi puta, nakon devetomjesečnoga zatočeništva, kročilo 714  hrvatskih branitelja, zatočenika srpskih koncentracijskih logora.

-Taj je osjećaj za sve koji su nakon devet mjeseci torture, mučenja i batinanja kročili na tlo slobodne hrvatske države bio neizreciv-rekao je  Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Izaslanik Vlade RH, zamjenik ministra hrvatskih branitelja i voditelj Uprave za zatočene i nestale, Stjepan Sučić prisjetio se i sam toga dana 1992. godine.

-Ja sam tada ispred 204. vukovarske brigade bio nositelj organizacije i prihvata naših prijatelja i suboraca-rekao je Sučić  te naglasio kako je ponovni susret s mnogima od njih, na 28. obljetnicu, nešto posebno.

 Sučić se ovom prigodom osvrnuo i na značajne pomake koji su u proteklih četiri godine učinjeni kada je riječ o pravima ove najranjivije populacije hrvatskih branitelja. Podsjetio je na novi Zakon u čijem je stvaranju kao partner sudjelovala Hrvatska udruga logoraša srpskih koncentracijskih logora  kako bi se što kvalitetnije izregulirala prava logoraša ali i ažurirale baze podataka.

-Hrvatska Vlada je problem logoraša srpskih koncentracijskih logora istaknula kako jedno od otvorenih pitanja koje imamo s Republikom Srbijom, a  vezano za priznavanje logora i obeštećenje osoba koje su provele određeno vrijeme u logoru.- naglasio je Sučić.

On je posebno istaknuo i veliku ulogu Udruge logoraša kao partnera pri osnivanju posebnoga povjerenstva čiji je nositelj Ministarstvo pravosuđa kada je riječ o tužbama zatočenika srpskih koncentracijskih logora prema Republici Srbiji vezano za gubitak radne sposobnosti.

-Ministarstvo hrvatskih branitelja ne samo da daje financijsku potporu svu drugu stručnu i ostalu potporu u rješavanju tih pitanja i usuglašavanja oko daljnjih aktivnosti- rekao je Sučić.

Prema  službenim podatcima Ministarstva hrvatskih branitelja u srpskim koncentracijskim logorima bila su zatočena 7802 hrvatska branitelja, a preko 300 ih je ubijeno u srpskim kazamatima.

Pročitano 225 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija