NAJNOVIJE
Obilježena 29. obljetnica ustrojstva 204. vukovarske brigade

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata obilježena je 29. obljetnica ustrojstva 204. vukovarske brigade.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 13:47)
Projektom Ruka podrške za bolje sutra uposleno 15 žena

Humanitarna udruga Duga održala je u Ružičkinoj kući u Vukovaru uvodnu  konferenciju projekta  Ruka podrške za bolje sutra. Konferencija je održana  u sklopu Poziva "Zaželi - program zapošljavanja žena - faza II.  Projektom je uposleno 15 žena za 90 korisnika, naglasila je predsjednica Udruge Tamara Mikulić.

-Riječ je o pomoći u kući našim korisnicima dva puta tjedno, a svaka žena brine o šest korisnika. -rekla je Mikulić.

Uposlene su uglavnom osobe, samohrani roditelji, žrtve obiteljskoga nasilja ali i teže zapošljive osobe.

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnoga fonda u iznosu od 1.385.800 kuna.

Police Socijalne samoposluge prazne

Mikulić je naglasila  kako na popisu potrebitih ove Udruge u okviru koje djeluje Socijalna samoposluga ukupno oko 600 obitelji s područja grada Vukovara koje se snabdijevaju osnovnim namirnicama  koje putem donacija stižu u Socijalnu samoposlugu.

-Imamo jedan trgovački lanac i jednu mljekarsku industriju kao stalne donatore koji nam šalju proizvode no veće količine namirnica nemamo za sada. Našim korisnicima podijelimo to što dobijemo,no potrebe su puno veće.- naglasila je Mikulić.

Socijalnoj samoposluzi u Vukovaru potrebne su sve prehrambene namirnice kao i proizvodi za osobnu higijenu. Police u prazne, a pandemija koronavirusa nažalost uvjetovala je da već dulje vrijeme nemaju čime napuniti svoje police kako bi proizvode podijeliti potrebitim sugrađanima. Predsjednica Humanitarne udruge Duga apelira na sve ljude dobre volje da pomognu te izrazila nadu kako će se takva situacija ipak malo poboljšati u narednom razdoblju.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 12:09)
U Osječko-baranjskoj županiji 11 oboljelih

U Osječko-baranjskoj županiji 11 je osoba pozitivno na koronavirus.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 10:51)
U Hrvatskoj 204 nova oboljenja

U Hrvatskoj su zabilježena 204 nova slučaja zaraze koronavirusom pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) sada 1.268.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 10:37)
U samoizolaciji devet učitelja i 199 učenika

Dvije su novooboljele osobe u Vukovarsko-srijemskoj županiji, jedna iz Vinkovaca i jedna iz Vrbanje, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 10:13)
Capak: U Hrvatskoj je 400.000 osoba bilo u kontaktu s koronavirusom

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako vjeruje da je u Hrvatskoj 400 tisuća ljudi bilo u kontaktu s virusom, što još nije dovoljno za "imunitet krda" za koji bi se trebalo zaraziti daleko više ljudi.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 06:49)
Predstavljen zbornik Franjevci u Vukovaru

U Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru predstavljen je zbornik radova „Franjevci u Vukovaru - povijest, duhovnost i baština.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 06:37)

Grad Vukovar osigurao 800.000,00 bespovratnih potpora u poljoprivredi

Grad Vukovar raspisao je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u poljoprivredi za 2020. godinu. Predmet Javnog poziva je dodjela državnih potpora povezanih s primarnom proizvodnjom te obuhvaća tri mjere namijenjene poljoprivrednicima koji tek namjeravaju realizirati prihvatljiva ulaganja na području grada Vukovara i dodjela potpora male vrijednosti koje su razrađene u 4 mjere i namijenjene su poljoprivrednicima koji djeluju u sektoru prerade i stavljanja na tržište poljoprivrednih proizvoda, a već imaju realizirana prihvatljiva ulaganja na području grada Vukovara.

-Moram reći kako smo s ovim mjerama krenuli prije 6 godina. U početku je bilo  raspoloživo 500.000 kn, dok je ove godine iz proračunskih sredstava osigurano 800.000 kuna. Iskorištenost sredstava iz godine u godinu se povećavala što pokazuje podatak da je 2015. godine iskorišteno 9,65% raspoloživih sredstava dok je 2019. godine iskorišteno 99,67%. Nastojimo upravo kroz ovakve mjere pripomoći OPG-ovima, osobama koje stvaraju jednu dodanu vrijednost odnosno proizvode po kojima je vukovarski kraj prepoznatljiv te sadržavaju gospodarsku aktivnost na području grada Vukovara i upošljavaju sebe ili svoje bližnje – rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček .

Kroz mjere iz poziva prethodnih godina  poljoprivrednicima su se sufinancirali troškovi u intenzitetu od 50-80%, ovisno o mjeri.

Najiskorištenija mjera u gotovo svim godinama bila je mjera namijenjena pčelarima što pokazuje broj zahtjeva i sklopljenih ugovora.

-Ono što je jako važno, nastojali smo kroz inicijativu Grada Vukovara osnovati i dvije zadruge, Zadrugu vukovarska vina i Vrhunsko vukovarsko, kako bi upravo preko tih zadruga pomogli našim proizvođačima vina, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i njihovim proizvodima olakšati lakši izlazak na tržište. Vjerujem da će se i ove godine brojni poljoprivrednici javiti na poziv i da će ove mjere ponovno pasti na plodno tlo. Uz sredstva iz ovog Javnog poziva Grad je osigurao i 3,5 milijuna kuna koji su raspisani u Javnom pozivu za poticajne mjere obrtnicima i poduzetnicima kako bi zadržao gospodarsku aktivnost na jednom visokom nivou što i pokazuje da unatoč korona krizi broj uposlenih u Vukovaru je gotovo identičan broju uposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine - rekao je Pavliček.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić upozorila je sve poljoprivrednike odnosno sve one koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom da obrate pažnju na sve nove mjere jer je program drugačiji u odnosu na prethodne godine.

-Morali smo se uskladiti s direktivama Europske unije pa je program drugačiji. Ove godine imamo sedam mjera koje sadržavaju gotovo sve što je bilo i prethodnih godina samo su malo drugačije koncipirane. Prve tri mjere su državne potpore i to je dio gdje poljoprivrednici posebno moraju obratiti pažnju. Kod prve tri mjere nije moguće refundirati troškove kako smo do sada to radili nego je potrebno popuniti prijavni obrazac i pribaviti ponude za sve ono što se planira investirati odnosno raditi. Tek nakon što predaju obrazac mogu ići u samu realizaciju investicija. Ostale četiri mjere su potpore male vrijednosti i to je refundacija troškova koji su nastali od 1. siječnja 2019.godine - istaknula je Grubišić.

Pročelnica Grubišić rekla je kako je do sada maksimalni iznos sredstava po OPG-u iznosio 50.000 kuna, a ove su godine sredstva podignuta na 80.000 kuna što omogućuje značajnije investicije.

Javni poziv otvoren je do 1. prosinca 2020. godine ili do iskorištenja sredstava.

Pročitano 179 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija