Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Kazne vlasnicima zemljišta zaraslih u ambroziju

Ministarstvo poljoprivrede upozorava poljoprivrednike na dužnost uklanjanja određenih vrsta korova s njihovih površina.

- Na većini strništa naknadno raste i razvija se alergena korovna vrsta Ambrosia elatior, u narodu poznata i kao fazanuša ili partizanka, koja je dominantan ljetni korov. Uz nju, u Slavoniji i Baranji širi se i napasna korovna vrsta Abutilon theophrasti ili europski mračnjak. Budući alergena korovna vrsta Ambrosia elatior u narednom razdoblju započinje cvatnjom, sukladno Naredbi o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije potrebno je provoditi mehaničke ili kemijske mjere suzbijanja na poljoprivrednim, ali i svim drugim površinama gdje ova korovna vrsta raste, a to se odnosi na površine uz lenije i kanale, javne zelene površine, neizgrađena građevinska zemljišta, sportske terene i slično - ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da se agrotehničkom mjerom prašenje strništa naknadno potiče rast i razvoj korova na oranicama, osim ako na istoj površini naknadno nije obavljena sjetva usjeva za zelenu gnojidbu.
- Naknadno je ove korove moguće suzbijati kemijski, odnosno primjenom totalnih, neselektivnih herbicida, a pritom se najčešće koriste sredstva na osnovi glifosata. Primjenjuju se u količini od 1,5 do 12 litara po hektaru, ovisno o vrstama korova koje suzbijamo. Recimo, za jednogodišnje korove dovoljna je doza od 4 litre, a za višegodišnje potrebno je i do 12 litara po hektaru - objašnjavaju.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede izdalo je Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njezinog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja, a obveze iz Naredbe odnose se prije svega na vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, koji su dužni tijekom vegetacijske sezone sa svojih površina, uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova, redovito uklanjati i suzbijati ambroziju.

Inspekcijski nadzor provode fitosanitarna i šumarska inspekcija sukladno Zakonu o biljnom zdravstvu, te poljoprivredna inspekcija sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, kojim su propisane kazne od 10.000 do 30.000 kuna za pravnu osobu, te za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 500 do 15.000 kuna. Za fizičku osobu novčana kazna iznosi od 500 do 15.000 kuna. Inače, područja pod ambrozijom mogu se prijaviti jedinici lokalne samouprave i oni su dužni reagirati na dojavu, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Pročitano 803 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI