NAJNOVIJE
Obilježena 29. obljetnica ustrojstva 204. vukovarske brigade

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata obilježena je 29. obljetnica ustrojstva l 204. vukovarske brigade.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 13:47)
Projektom Ruka podrške za bolje sutra uposleno 15 žena

Humanitarna udruga Duga održala je u Ružičkinoj kući u Vukovaru uvodnu  konferenciju projekta  Ruka podrške za bolje sutra. Konferencija je održana  u sklopu Poziva "Zaželi - program zapošljavanja žena - faza II.  Projektom je uposleno 15 žena za 90 korisnika, naglasila je predsjednica Udruge Tamara Mikulić.

-Riječ je o pomoći u kući našim korisnicima dva puta tjedno, a svaka žena brine o šest korisnika. -rekla je Mikulić.

Uposlene su uglavnom osobe, samohrani roditelji, žrtve obiteljskoga nasilja ali i teže zapošljive osobe.

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnoga fonda u iznosu od 1.385.800 kuna.

Police Socijalne samoposluge prazne

Mikulić je naglasila  kako na popisu potrebitih ove Udruge u okviru koje djeluje Socijalna samoposluga ukupno oko 600 obitelji s područja grada Vukovara koje se snabdijevaju osnovnim namirnicama  koje putem donacija stižu u Socijalnu samoposlugu.

-Imamo jedan trgovački lanac i jednu mljekarsku industriju kao stalne donatore koji nam šalju proizvode no veće količine namirnica nemamo za sada. Našim korisnicima podijelimo to što dobijemo,no potrebe su puno veće.- naglasila je Mikulić.

Socijalnoj samoposluzi u Vukovaru potrebne su sve prehrambene namirnice kao i proizvodi za osobnu higijenu. Police u prazne, a pandemija koronavirusa nažalost uvjetovala je da već dulje vrijeme nemaju čime napuniti svoje police kako bi proizvode podijeliti potrebitim sugrađanima. Predsjednica Humanitarne udruge Duga apelira na sve ljude dobre volje da pomognu te izrazila nadu kako će se takva situacija ipak malo poboljšati u narednom razdoblju.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 12:09)
U Osječko-baranjskoj županiji 11 oboljelih

U Osječko-baranjskoj županiji 11 je osoba pozitivno na koronavirus.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 10:51)
U Hrvatskoj 204 nova oboljenja

U Hrvatskoj su zabilježena 204 nova slučaja zaraze koronavirusom pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) sada 1.268.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 10:37)
U samoizolaciji devet učitelja i 199 učenika

Dvije su novooboljele osobe u Vukovarsko-srijemskoj županiji, jedna iz Vinkovaca i jedna iz Vrbanje, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 10:13)
Capak: U Hrvatskoj je 400.000 osoba bilo u kontaktu s koronavirusom

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako vjeruje da je u Hrvatskoj 400 tisuća ljudi bilo u kontaktu s virusom, što još nije dovoljno za "imunitet krda" za koji bi se trebalo zaraziti daleko više ljudi.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 06:49)
Predstavljen zbornik Franjevci u Vukovaru

U Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru predstavljen je zbornik radova „Franjevci u Vukovaru - povijest, duhovnost i baština.

(Srijeda, 23 Rujan 2020 06:37)

Kazne vlasnicima zemljišta zaraslih u ambroziju

Ministarstvo poljoprivrede upozorava poljoprivrednike na dužnost uklanjanja određenih vrsta korova s njihovih površina.

- Na većini strništa naknadno raste i razvija se alergena korovna vrsta Ambrosia elatior, u narodu poznata i kao fazanuša ili partizanka, koja je dominantan ljetni korov. Uz nju, u Slavoniji i Baranji širi se i napasna korovna vrsta Abutilon theophrasti ili europski mračnjak. Budući alergena korovna vrsta Ambrosia elatior u narednom razdoblju započinje cvatnjom, sukladno Naredbi o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije potrebno je provoditi mehaničke ili kemijske mjere suzbijanja na poljoprivrednim, ali i svim drugim površinama gdje ova korovna vrsta raste, a to se odnosi na površine uz lenije i kanale, javne zelene površine, neizgrađena građevinska zemljišta, sportske terene i slično - ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da se agrotehničkom mjerom prašenje strništa naknadno potiče rast i razvoj korova na oranicama, osim ako na istoj površini naknadno nije obavljena sjetva usjeva za zelenu gnojidbu.
- Naknadno je ove korove moguće suzbijati kemijski, odnosno primjenom totalnih, neselektivnih herbicida, a pritom se najčešće koriste sredstva na osnovi glifosata. Primjenjuju se u količini od 1,5 do 12 litara po hektaru, ovisno o vrstama korova koje suzbijamo. Recimo, za jednogodišnje korove dovoljna je doza od 4 litre, a za višegodišnje potrebno je i do 12 litara po hektaru - objašnjavaju.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede izdalo je Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njezinog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja, a obveze iz Naredbe odnose se prije svega na vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, koji su dužni tijekom vegetacijske sezone sa svojih površina, uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova, redovito uklanjati i suzbijati ambroziju.

Inspekcijski nadzor provode fitosanitarna i šumarska inspekcija sukladno Zakonu o biljnom zdravstvu, te poljoprivredna inspekcija sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, kojim su propisane kazne od 10.000 do 30.000 kuna za pravnu osobu, te za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 500 do 15.000 kuna. Za fizičku osobu novčana kazna iznosi od 500 do 15.000 kuna. Inače, područja pod ambrozijom mogu se prijaviti jedinici lokalne samouprave i oni su dužni reagirati na dojavu, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Pročitano 134 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija