Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

U tijeku je oralna vakcinacija lisica

Na području Republike Hrvatske u tijeku je oralna vakcinacija lisica.

Cijepljenje protiv lisica obavljaju piloti iz zraka koji po cijeloj Hrvatskoj ispuštaju kolačiće s cjepivom. Riječ je o preventivnoj mjeri koja se u borbi protiv bjesnoće pokazala vrlo uspješna, a od 2014. godine bjesnoća kod lisica ili domaćih životinja u RH nije zabilježena.

Program oralne vakcinacije lisica, većinski financiran iz EU fondova, od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji. 

Bjesnoća predstavlja opasnost kako za životinje tako i za ljude, pojasnila je Ljupka Maltar iz Uprave za veterinarstvo dodajući kako građani moraju znati da pronađene mamce ne smiju dirati.

- U slučaju da se mamac nađe na javnoj površini  dostupnoj ljudima i djeci, takav se mamac može ukloniti u neki grm, rub šume ili negdje dalje gdje prvenstveno djeca ne mogu doći do njega – pojašnjava Maltar.

Maltar također upozorava kako treba voditi računa da mamac ne dođe u doticaj s kožom, te dodaje da oralna vakcinacija ne predstavlja prijetnju za kućne ljubimce  i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće.  Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće. Ipak, pozivaju se građani da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom.

Pročitano 553 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI