NAJNOVIJE
Upozorenje vozačima povodom blagdana Velike Gospe

U povodu hodočašća i blagdana Velike Gospe te održavanja središnjih vjerskih svečanosti u subotu, 15. kolovoza, očekuje se kretanje većeg broja osoba državnim i županijskim cestama, stoji u priopćenju MUP-a.
Na dan Velike Gospe velik broj građana krenuo je na hodočašća osobnim vozilima, autobusima ili pješice već u ranim jutarnjim satima, dok se njihov povratak predviđa poslijepodne.
U tom razdoblju promet na svim prilaznim cestama prema svetištima bit će pojačan.

Iz MUP-a skreću pozornost vozačima na pješake na cestama koji će hodočastiti, a pješacima savjetuju da zbog svoje sigurnosti poštuju prometna pravila, kretanje pločnikom ili uz rub ceste i da se koriste reflektirajućim prslucima kako bi ih vozači mogli lakše uočiti.
Tijekom vikenda bit će promjenjivo uz moguće olujno nevrijeme. Zbog takvih uvjeta posebno upozoravamo vozače da poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom, uključujući pritom ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji).

Iz MUP-a naglašavaju kako ove godine blagdan Velike Gospe pada u subotu tako da se očekuje pojačani promet i na autocestama pa vozače molimo za strpljenje i strogo poštovanje prometnih propisa, od ograničenja brzine, vezanja sigurnosnim pojasom, nekorištenja mobitela do apsolutnog izbjegavanja alkoholnih pića. Upozoravaju na strogu zabranu kretanja zaustavnim trakom, održavanje potrebne udaljenosti od vozila ispred i korištenje lijevog prometnog traka autoceste isključivo za pretjecanje.
Policijski službenici posebnu će pozornost posvetiti stanju sigurnosti u cestovnom prometu te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju zaštite svih sudionika u prometu.
U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika pa će se osigurati njihova vidljiva nazočnost na cestama, a pogotovo na svim prometnim pravcima koji vode prema marijanskim svetištima.

(Subota, 15 Kolovoz 2020 11:58)
U Osječko-baranjskoj županiji 10 novopozitivnih osoba na koronavirus

Za područje Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je ukupno 197 uzoraka od kojih su 10 bili pozitivni na koronavirus.

Šest novooboljelih osoba je s područja Osijeka, a po dvije osobe su iz Našica i Đakova.

Po životnoj dobi opet je riječ o osobama mlađe dobne skupine; najmlađa osoba ima 14 godina, ponajviše je oboljelih u dobi od 20 do 28 godina, jedna oboljela osoba iz Našica ima 42 godine, a jedna iz Đakova 83 godine.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je hospitalizirano 25 pacijenta oboljelih od koronavirusa, od kojih su četiri na respiratoru.

Mjera samoizolacije jučer je određena za čak 70 novih kontakata oboljelih, pa su trenutno u samoizolaciji ukupno 242 osobe.

Policija u zadnja 24 sata nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 30 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

(Subota, 15 Kolovoz 2020 09:25)
Pet novooboljelih od koronavirusa u županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata pet je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (4 osobe iz Vinkovaca i jedna osoba iz Novih Jankovaca), a nema preminulih.

(Subota, 15 Kolovoz 2020 09:18)
Blagdan Velike Gospe

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, također i državni blagdan, obilježava se 15. kolovoza kada vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta.

(Subota, 15 Kolovoz 2020 07:19)
U Hrvatskoj ponovno rekordan broj novooboljelih od koronavirusa, čak 208 osoba

U protekla 24 sata zabilježeno je 208 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj  961. Preminule su dvije osobe, u Splitu osoba rođena 1960. godine  koja je bila na respiratoru i Osijeku osoba rođena 1934. godine s komorbiditetom, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Petak, 14 Kolovoz 2020 14:12)
U Nemetinu obilježena 28. obljetnica posljednje razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora

U Nemetinu je, u organizaciji Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, obilježena 28. obljetnica posljednje razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora, koja se na istome mjestu dogodila 14. kolovoza 1992. godine, po modelu svi za sve.

(Petak, 14 Kolovoz 2020 13:38)
OBŽ: 14 novopozitivnih na koronavirus, jedna osoba preminula

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata testirano je ukupno 156 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije od kojih su 14 bili pozitivni na koronavirus. S područja Osijeka je 11 novooboljelih osoba, dvije su s područja Đakova i jedna s područja Našica. Uglavnom je riječ o osobama mlađih dobnih skupina koji su simptome oboljenja dobili nakon povratka s ljetovanja.

(Petak, 14 Kolovoz 2020 11:22)

Uručene tabularne isprave srednjim školama u Vukovaru

Ministar državne imovine Mario Banožić zajedno sa županom vukovarsko-srijemskim Božom Galićem i državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom, sastao se s ravnateljem Srednje strukovne škole Marko Babić, Vladimirom Matićem te mu uručio tabularnu ispravu kojom ova škola stječe vlasništvo nad nekretninom, odnosno školom.

-Uručivanjem ove isprave škola je postala vlasnik i na taj način mogu planirati svoju tehničku dokumentaciju, odnosno daljnja ulaganja-poručio je ministar Banožić.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Marko Babić iskazao je veliku zahvalnost i istaknuo koliko ova isprava znači za školu.

-Mi smo riješili gorući problem škole, kojeg imamo već 17 godina, odnosno otkad smo uselili u ovu školu. Stjecanjem vlasništva nad školom mi stječemo pravo prijavljivati se na natječaje financirane iz EU, što do sada nismo mogli. Kao ravnatelj ove škole posebno sam sretan što je jedan od najvećih problema s ovim današnjim posjetom ministra Banožića, riješen- naglasio je Matić.

Uručena tabularna isprava i Tehničkoj školi Nikola Tesla

Tehnička škola

Ministar državne imovine Mario Banožić uručio je i ravnatelju Tehničke škole Nikola Tesla, Đorđu Lukiću tabularnu ispravu kojom ta škola stječe vlasništvo nad tom nekretninom. Ovaj dokument će omogućiti i ovoj školi sudjelovanje na brojnim natječajima posebno onim EU, kojima će škola moći ostvariti sredstva za poboljšanje kvalitete nastave- naglasio je tom prigodom ravnatelj škole Đorđe Lukić. Ministar državne imovine Mario Banožić, izrazio je zadovoljstvo uručivanjem ove isprave naglasivši kako je pitanje ovoga resora u RH bilo potrebno riješiti davno prije.

-Ne samo ovoj školi nego i cijelom Borovu naselju učinjena je velika nepravda jer nisu mogli  postati vlasnici pa ni upravljati na način da bi mogli aplicirati na natječaje koji bi omogućili kvalitetna ulaganja, a samim tim i daljnji razvoj -rekao je Banožić.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar izrazio je zadovoljstvo uručivanjem ovoga dokumenta Tehničkoj školi Nikola Tesla te dodao kako će se putem Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje zalagati za lakše dobivanje kadrovskih stanova.

-Novim zakonom o stambenom zbrinjavanju tzv. kadrovske stanove omogućit ćemo ne samo za visokoobrazovane kadrove kako je bilo do sada, nego za sva deficitarna zanimanja i moći će ih se otkupiti već nakon pet godina korištenja. Na taj način će oni ostati u vlasništvu stanara i neće se morati vratiti državi nakon odlaska u mirovinu- naglasio je Mažar.

Nazočne  je pozdravio i župan Božo Galić, podsjetivši kako Vukovarsko-srijemska županija u okviru svojih mogućnosti pomaže srednje škole na području županije pa tako i u Vukovaru gdje su izdvojena sredstva za sanaciju škola oštećenih u tijekom velikog nevremena prošle godine.

Pročitano 291 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija