NAJNOVIJE
Vukovarski osnovnoškolci otišli na besplatno ljetovanje

Grad Vukovar i ove je godine organizirao besplatno ljetovanje za vukovarske osnovnoškolce. Prva je skupina učenika sinoć krenula na ljetovanje u Velom Lošinju, na koje ih je ispratio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima.

(Subota, 11 Srpanj 2020 08:44)
VFF poziva scenariste na radionicu

Vukovarski filmski festival, četrnaesti po redu, pozvao je scenariste da se prijave za sudjelovanje u Dunavskoj scenarističkoj radionici koja će se održati od 24. do 30. kolovoza.

(Petak, 10 Srpanj 2020 15:38)
Rekordan broj oboljelih - 116

U Hrvatskoj je zabilježeno 116 novih slučajeva oboljenja od koronavirusa pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) sada 1.038.

(Petak, 10 Srpanj 2020 15:36)
Obnovljeno dječje igralište u Vatikanskoj ulici, slijedi uređenje trga

Grad Vukovar dobio je na natječaju za donaciju dječjeg igrališta INE-industrije nafte d.d. sredstva kojima je obnovljeno dotrajalo i derutno dječje igralište u Vatikanskoj ulici. Stara su igrala zamijenjena novima u vrijednosti 225.500,00 kuna s PDV-om čime je ovaj dio naselja Mitnice dobio moderno uređeno i sigurno dječje igralište. Osim Vukovara na ovome je natječaju prošao još samo jedan grad u Hrvatskoj.

(Petak, 10 Srpanj 2020 13:20)
Odgođeni 31.pjesnički susreti u Drenovcima

Ovogodišnji 31. pjesnički susreti u Drenovcima, koji su se trebali održati 10. i 11. srpnja otkazani su zbog pogoršanoga epidemiološkoga stanja, a novi termin njihova održavanja najavljen je za 25. rujna, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK).

(Petak, 10 Srpanj 2020 12:24)
U Vukovaru teže ozlijeđen motociklist i suputnica

Jučer oko 14,30 sati, u Ulici kralja Zvonimira u Vinkovcima, nekontroliranim spaljivanjem suhih biljnih ostataka nenamjerno je izazvan požar na njivi zasađenoj pšenicom čime je vlasniku, 41-godišnjaku iz Mlake Antinske, pričinjena materijalna šteta od više tisuća kuna, priopćeno je iz PU vukovarsko-srijemske.

(Petak, 10 Srpanj 2020 10:21)
U Đakovu još 12 pozitivnih na koronavirus

Osječko-baranjska županija bilježi 20 novih oboljelih od koronavirusa, objavio je Stožer Civilne zaštite te županije.

(Petak, 10 Srpanj 2020 10:16)

Velike vukovarske tvrtke izgubile pravo povrata doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje

U uredu gradonačelnika održan je sastanak s gospodarstvenicima s područja Vukovara i okolnih općina, na temu gubitka prava tvrtki na povrat doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

-Okolnosti koje su dovele do toga nastupile su prije godinu dana kada su velike tvrtke s područja bivše Općine Vukovar dobile dopise od strane državnih institucija da ostaju bez prihoda na osnovi mjera na koje su do tada imale pravo, kao što je mjera povrata doprinosa na zdravstveno i mirovinsko osiguranje, jedina preostala bitna mjera iz Zakona o obnovi i razvoju Grada Vukovara-istaknuo jer gradonačelnik Ivan Penava.

Gradonačelnik je naglasio kako su iz grada Vukovara prije više od tri godine inicirali izradu novog zakona o poticanju investicija na području Vukovara, odnosno novi zakon o obnovi i razvoju grada Vukovara.

-S obzirom da stari zakon iz 2001. godine nije ostvarivao dovoljno jake efekte da bi jačao gospodarstvo na području grada Vukovara i bivše Općine Vukovar te nije doveo do obnove gospodarstva i povećanja zapošljavanja na ovome području izradili smo, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, prijedlog novog zakona. Međutim, Vlada Republike Hrvatske se nije uspjela izboriti za taj novi zakon iako je u medijima nekoliko puta komunicirano kako je to praktično gotova stvar. Čak je prije godinu dana prilikom posjeta gospodin Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, sam u usta stavio ime grada Vukovara i taj zakon.  Nažalost, ne samo da nismo uspjeli dobiti novi zakon nego nismo uspjeli sačuvati pozicije iz 2001. godine- istaknuo je gradonačelnik te dodao kako tvrtka Borovo s današnjim danom već ima gubitke od 3,5 milijuna kuna,a tvrtka Komunalac tri milijuna kuna. 

Gradonačelnik naglašava kako ćemo posljedice toga tek sagledavati u vremenu koje je pred nama.

-Ono što je najgore, imamo dokumentaciju kojom dokazujemo da institucije koje su za to bile odgovorne – od Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva financija, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje – prebacuju odgovornost s jedne na drugu. Vlada RH na dopise ne odgovara, a sve na uštrb poslovanja najvećih poduzeća s područja grada Vukovara koja su okosnica vukovarskog gospodarstva, ali i gospodarstva cijelog okruženja. U konačnici, to će se ponajviše odraziti na zaposlenima u tim tvrtkama. Posljedice toga tek ćemo sagledavati u vremenu koje je pred nama jer će se neminovno odraziti na broj zaposlenih, plaće u tim tvrtkama, perspektive razvoja i konkurentnost na tržištu. To je izravna posljedica u gospodarstvu u kojega smo se najviše zaklinjali i na kojemu smo bazirali svoj rad. Na tome smo području doživjeli najveći poraz- rekao je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava naglašavajući kako ovakva situacija  postavlja veliki upitnik pred sudbinu i egzistenciju samih tvrtki te budućnost radnih mjesta u Vukovaru.

Direktor tvrtke Komunalac d.o.o. Igor Štrangarević istaknuo je kako je prošlo točno godinu dana otkako je tvrtka Komunalac d.o.o., zajedno s još pet najvećih tvrtki koje posluju na području grada Vukovara, od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dobilo obavijest kako su iskorištena sredstva sukladno de minimis potporama, odnosno kako neće više primati povrate za zdravstveno osiguranje.

-Oni su tu informaciju dobili od Ministarstva financija koje je nadležno za nadgledanje registra potpora i oni su im proslijedili informaciju da smo mi te potpore iskoristili. Postoje dvije pretpostavke da se dodijeli de minimis potpora, odnosno potpora male vrijednosti, a to je da gospodarstvenik bude upoznat da prima takvu potporu, a drugo je da gospodarstvenik potpiše izjavu kojom potvrđuje koliko je potpora takve vrste primio u protekle tri godine. Niti jedna tvrtka, čiji su predstavnici bili na sastanku nije dobila obavijesti o niti jednoj od te dvije pretpostavke te stoga smatraju postupanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nezakonitim-naglašava Štrangarević.

Gradska tvrtka Komunalac trenutno potražuje 1.300.000 kuna povrata doprinosa za zdravstveno osiguranje i 600.000 kuna povrata doprinosa za mirovinsko osiguranje. Uvođenjem povrata doprinosa u limit potpora male vrijednosti blokiran je de minimis te zbog toga moraju platiti povrat poreza na dobit u vrijednosti 550.000 kuna. Uz blokiranje ostalog djela mogućnosti prijave na natječaje dovodi do financijske štete od 3 milijuna kuna.

-Kada dođe do iznosa od milijun i pol kuna potpore, tvrtka je blokirana dobiti daljnje potpore na sljedeće tri godine, a velike tvrtke u Vukovaru do toga iznosa dolaze već u kolovozu svake godine samo na mjeri povrata 50% doprinosa mirovinskog i zdravstvenog osiguranja- objasnio je Štrangarević.

Također je naglasio kako su, od zaprimanja obavijesti o dosegu limita potpora male vrijednosti, kontaktirali sva nadležna ministarstva i Vladu Republike Hrvatske, no nisu dobili niti jedan odgovor.

Pročitano 128 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija