Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Završena druga faza izgradnje solarnog termalnog polja u Borovo naselju

Obilazak solarnog termalnog polja Obilazak solarnog termalnog polja Foto: J. Vrdoljak

Završena je druga od ukupno četiri faze izgradnje solarnih ploča prve sunčeve termalne elektrane u vukovarskoj četvrti Borovo naselje, ukupno dva milijuna kuna vrijedne vlastite investicije gradske tvrtke Tehnostan koja će u konačnici zagrijavati oko dvije tisuće stanova.

Tim povodom gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima i direktor gradske tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak obišli su solarni park koji će toplinskom energijom snabdijevati centralni toplinski sustav putem kojega stanovnici stambenih objekata  te vukovarske gradske četvrti dobivaju toplu vodu i toplinsku energiju.

Po riječima direktora tvrtke Tehnostan, Kristijana Lovrenšćaka, druga faza je puštena u funkciju prije tjedan dana, a očekivani godišnji prinos s ovoga solarnog polja iznosi oko 900MWh toplinske energije. Dodao je kako su radovi na proširenju polja bili obustavljeni uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom te da su nastavljeni sa kašnjenjem od 2 mjeseca.

- Početkom lipnja dovršena je i druga faza izgradnje polja te smo postavili  još 160 ploča čime smo dodatno pridonijeli smanjenju troškova za nabavu prirodnog plina kao glavnog energenta. Očekivani  godišnji prinos s ovog solarnog polja iznosi oko 900MWh što je ušteda od 230.000 kn što će omogućiti dodatno zadržavanje cijena toplinske energije kreirane 2016. Ova investicija ima i pozitivan učinak na okoliš i zdravlje ljudi jer se smanjuju emisije CO2 u okoliš za 210 tona godišnje - rekao je Lovrenščak naglasivši kako je ovo solarno polje dobar primjer kako treba ići tranzicija prema obnovljivim izvorima energije.

- Ovo je iskorak prema novim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije i jeftinom ekološkom grijanju  Energenti će biti sve skuplji te će se uvoditi naknade za CO2, a s ovakvim modernim rješenjem zaobišli smo takve probleme i smanjili troškove daljinskog grijanja - pojasnio je Lovrenščak.

S ovom solarnom termalnom elektranom ukupne snage 520kW grad Vukovar je zauzeo značajno mjesto u regiji kada je u pitanju iskorištavanje sunčeve energije.

- Kroz niz ulaganja u toplovodnu mrežu, ali i toplinska postrojenja na području grada Vukovara u proteklom smo periodu građanima omogućili da sasvim neprimjetno prođu poskupljenja koja su se događala na tržištu plina i struje jer u gradu Vukovaru nismo imali porast cijene grijanja već duži niz godini. To prvenstveno možemo zahvaliti ulaganjima u infrastrukturu u koju gradska tvrtka Tehnostan konstantno ulaže sredstva, a to se u konačnici pozitivno odražava na krajnjeg korisnika - naglasio je gradonačelnik Penava dodajući kako se ovakvim potezima podiže razina standarda života u Vukovaru.

Penava je pozvao građane da se jave na raspisane projekte energetske obnove najavljujući kako će i Grad Vukovar sudjelovati u sufinanciranju ukupnih troškova. Tako će i građani, kako je rekao, doći do značajnih ušteda na računima, a doprinijet će i vizualno ljepšem gradu.

Završetak projekta u Borovo naselju,  kada bi trebalo biti postavljeno svih 556 panela se planira do rujna 2021.godine

Pročitano 859 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI