NAJNOVIJE
OBŽ: Pet novopozitivnih, 77 novih kontakata u samoizolaciji

U posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 232 uzorka, a od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus. Tri novozaražene osobe su iz Osijeka, a po jedna je osoba iz Čepina i s područja Općine Magadenovac.

(Subota, 19 Rujan 2020 10:13)
U Hrvatskoj 212 novozaraženih koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 212 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 čime je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.128 - stoji u prioćenju Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

(Subota, 19 Rujan 2020 10:07)
VSŽ: Osam novopozitivnih osoba na COVID-19, četiri u Vukovaru

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata osam je novopozitivnih osoba na COVID-19. Četiri su osobe iz Vukovara, tri iz Vinkovaca i jedna iz Ivankova. Preminulih osoba, u posljednja 24 sata, nema.

(Subota, 19 Rujan 2020 09:46)
Svečano otvorene 55. Vinkovačke jeseni

Glazbeno-scenskom priredbom “Curo draga iz sokaka mog", u petak navečer na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima započele su 55. Vinkovačke jeseni.

(Subota, 19 Rujan 2020 08:50)
Gradonačelnik Penava obišao novo igralište u Borovu naselju

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava uz zamjenika Marjana Pavličeka, pročelnika upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, socijalnu politiku i civilno društvo Dražena Kobaševića te ravnatelja Javne ustanove Sportski objekti Vukvoar Ivana Szaboa obišao je novo igralište na trgu Dražena Petrovića u Borovu naselju. Tom prilikom gradonačelnik je rekao kako je Draženov trgo dobio jedna sasvim novi izgled. 

– Svi ćemo se složiti kako je ovo jedna sasvim novi izgled trga Dražena Petrovića što nam je i bila namjera kada smo kretali u ovaj projekt uređenja. Nitko nije radosniji od nas u ovome trenutku i djece koja već koriste sadržaje novog igrališta i to je najvažniji znak kako je sam koncept ovoga igrališta pun pogodak, kaže Penava.

Igralište je sastavljeno od četiri različite cjeline koje su namijenjene djeci predškolskog i školskog uzrasta, rekreativcima i građanima treće životne dobi, a osim samog igrališta projekt je uključivao i uređenje površine ispred sportske dvorane.

–Riječ je o nekoliko tisuća metara kvadratnih uređene površine i stoga je cijena samog projekta bila velika. Cijeli projekt iznosio je osam milijuna i sto tisuća kuna. Uspjeli smo zatvoriti financijsku konstrukciju zahvaljujući fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara koji je u najvećem djelu financirao projekt. Zahvaljujući Fondu, Gradu Vukovaru, odjelu za komunalne djelatnosti, odjelu za društvene djelatnosti i ustanovi za sportske objekte imamo pristup jednom modernom sadržaju u gradu Vukovaru koji se jako dobro uklapa i sa postojećim sportskim centrom, a time je ovaj dio grada postao doista reprezentativan, rekao je Penava.

Nove sadržaje na Trgu Dražena Petrovića komentirao je i ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Vukovar Ivan Szabo.

- Sportski objekti bili su zaduženi za koncept samog igrališta, a htjeli smo igralište prilagoditi različitim životnim dobima i na igralištu svatko može pronaći neku tjelesnu aktivnost za sebe. Sprave su zaista moderne i uz plivalište, dvoranu i nogometni stadion mislimo da će ovo u budućnosti postati najfrekventinije mjesto u gradu, zaključio je Szabo.

(Petak, 18 Rujan 2020 18:42)
Promocija prvostupnika veleučilišta „Lavoslav Ružička“ Vukovar

U Studentskom domu Leopold u Vukovaru održana je 24. svečana promocija stručnih prvostupnika i 3. svečana promocija diplomiranih fizioterapeuta Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ Vukovar. Promovirano je 94  prvostupnika javne uprave, trgovine i fizioterapije i diplomiranih fizioterapeuta.

(Petak, 18 Rujan 2020 14:34)
Održana Početna konferencija EU projekta Drugi dom

U vukovarskome Hotelu Lav održana je Početna konferencija EU projekta Drugi dom. Riječ je o projektu kojega je sufinancirala Europska unija u cjelokupnome iznosu od oko 1,5 milijuna kuna.

(Petak, 18 Rujan 2020 12:22)

Završena druga faza izgradnje solarnog termalnog polja u Borovo naselju

Obilazak solarnog termalnog polja Obilazak solarnog termalnog polja Foto: J. Vrdoljak

Završena je druga od ukupno četiri faze izgradnje solarnih ploča prve sunčeve termalne elektrane u vukovarskoj četvrti Borovo naselje, ukupno dva milijuna kuna vrijedne vlastite investicije gradske tvrtke Tehnostan koja će u konačnici zagrijavati oko dvije tisuće stanova.

Tim povodom gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima i direktor gradske tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak obišli su solarni park koji će toplinskom energijom snabdijevati centralni toplinski sustav putem kojega stanovnici stambenih objekata  te vukovarske gradske četvrti dobivaju toplu vodu i toplinsku energiju.

Po riječima direktora tvrtke Tehnostan, Kristijana Lovrenšćaka, druga faza je puštena u funkciju prije tjedan dana, a očekivani godišnji prinos s ovoga solarnog polja iznosi oko 900MWh toplinske energije. Dodao je kako su radovi na proširenju polja bili obustavljeni uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom te da su nastavljeni sa kašnjenjem od 2 mjeseca.

- Početkom lipnja dovršena je i druga faza izgradnje polja te smo postavili  još 160 ploča čime smo dodatno pridonijeli smanjenju troškova za nabavu prirodnog plina kao glavnog energenta. Očekivani  godišnji prinos s ovog solarnog polja iznosi oko 900MWh što je ušteda od 230.000 kn što će omogućiti dodatno zadržavanje cijena toplinske energije kreirane 2016. Ova investicija ima i pozitivan učinak na okoliš i zdravlje ljudi jer se smanjuju emisije CO2 u okoliš za 210 tona godišnje - rekao je Lovrenščak naglasivši kako je ovo solarno polje dobar primjer kako treba ići tranzicija prema obnovljivim izvorima energije.

- Ovo je iskorak prema novim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije i jeftinom ekološkom grijanju  Energenti će biti sve skuplji te će se uvoditi naknade za CO2, a s ovakvim modernim rješenjem zaobišli smo takve probleme i smanjili troškove daljinskog grijanja - pojasnio je Lovrenščak.

S ovom solarnom termalnom elektranom ukupne snage 520kW grad Vukovar je zauzeo značajno mjesto u regiji kada je u pitanju iskorištavanje sunčeve energije.

- Kroz niz ulaganja u toplovodnu mrežu, ali i toplinska postrojenja na području grada Vukovara u proteklom smo periodu građanima omogućili da sasvim neprimjetno prođu poskupljenja koja su se događala na tržištu plina i struje jer u gradu Vukovaru nismo imali porast cijene grijanja već duži niz godini. To prvenstveno možemo zahvaliti ulaganjima u infrastrukturu u koju gradska tvrtka Tehnostan konstantno ulaže sredstva, a to se u konačnici pozitivno odražava na krajnjeg korisnika - naglasio je gradonačelnik Penava dodajući kako se ovakvim potezima podiže razina standarda života u Vukovaru.

Penava je pozvao građane da se jave na raspisane projekte energetske obnove najavljujući kako će i Grad Vukovar sudjelovati u sufinanciranju ukupnih troškova. Tako će i građani, kako je rekao, doći do značajnih ušteda na računima, a doprinijet će i vizualno ljepšem gradu.

Završetak projekta u Borovo naselju,  kada bi trebalo biti postavljeno svih 556 panela se planira do rujna 2021.godine

Pročitano 430 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija