NAJNOVIJE
Upozorenje vozačima povodom blagdana Velike Gospe

U povodu hodočašća i blagdana Velike Gospe te održavanja središnjih vjerskih svečanosti u subotu, 15. kolovoza, očekuje se kretanje većeg broja osoba državnim i županijskim cestama, stoji u priopćenju MUP-a.
Na dan Velike Gospe velik broj građana krenuo je na hodočašća osobnim vozilima, autobusima ili pješice već u ranim jutarnjim satima, dok se njihov povratak predviđa poslijepodne.
U tom razdoblju promet na svim prilaznim cestama prema svetištima bit će pojačan.

Iz MUP-a skreću pozornost vozačima na pješake na cestama koji će hodočastiti, a pješacima savjetuju da zbog svoje sigurnosti poštuju prometna pravila, kretanje pločnikom ili uz rub ceste i da se koriste reflektirajućim prslucima kako bi ih vozači mogli lakše uočiti.
Tijekom vikenda bit će promjenjivo uz moguće olujno nevrijeme. Zbog takvih uvjeta posebno upozoravamo vozače da poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom, uključujući pritom ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji).

Iz MUP-a naglašavaju kako ove godine blagdan Velike Gospe pada u subotu tako da se očekuje pojačani promet i na autocestama pa vozače molimo za strpljenje i strogo poštovanje prometnih propisa, od ograničenja brzine, vezanja sigurnosnim pojasom, nekorištenja mobitela do apsolutnog izbjegavanja alkoholnih pića. Upozoravaju na strogu zabranu kretanja zaustavnim trakom, održavanje potrebne udaljenosti od vozila ispred i korištenje lijevog prometnog traka autoceste isključivo za pretjecanje.
Policijski službenici posebnu će pozornost posvetiti stanju sigurnosti u cestovnom prometu te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju zaštite svih sudionika u prometu.
U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika pa će se osigurati njihova vidljiva nazočnost na cestama, a pogotovo na svim prometnim pravcima koji vode prema marijanskim svetištima.

(Subota, 15 Kolovoz 2020 11:58)
U Osječko-baranjskoj županiji 10 novopozitivnih osoba na koronavirus

Za područje Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je ukupno 197 uzoraka od kojih su 10 bili pozitivni na koronavirus.

Šest novooboljelih osoba je s područja Osijeka, a po dvije osobe su iz Našica i Đakova.

Po životnoj dobi opet je riječ o osobama mlađe dobne skupine; najmlađa osoba ima 14 godina, ponajviše je oboljelih u dobi od 20 do 28 godina, jedna oboljela osoba iz Našica ima 42 godine, a jedna iz Đakova 83 godine.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je hospitalizirano 25 pacijenta oboljelih od koronavirusa, od kojih su četiri na respiratoru.

Mjera samoizolacije jučer je određena za čak 70 novih kontakata oboljelih, pa su trenutno u samoizolaciji ukupno 242 osobe.

Policija u zadnja 24 sata nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 30 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

(Subota, 15 Kolovoz 2020 09:25)
Pet novooboljelih od koronavirusa u županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata pet je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (4 osobe iz Vinkovaca i jedna osoba iz Novih Jankovaca), a nema preminulih.

(Subota, 15 Kolovoz 2020 09:18)
Blagdan Velike Gospe

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, također i državni blagdan, obilježava se 15. kolovoza kada vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta.

(Subota, 15 Kolovoz 2020 07:19)
U Hrvatskoj ponovno rekordan broj novooboljelih od koronavirusa, čak 208 osoba

U protekla 24 sata zabilježeno je 208 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj  961. Preminule su dvije osobe, u Splitu osoba rođena 1960. godine  koja je bila na respiratoru i Osijeku osoba rođena 1934. godine s komorbiditetom, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Petak, 14 Kolovoz 2020 14:12)
U Nemetinu obilježena 28. obljetnica posljednje razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora

U Nemetinu je, u organizaciji Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, obilježena 28. obljetnica posljednje razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora, koja se na istome mjestu dogodila 14. kolovoza 1992. godine, po modelu svi za sve.

(Petak, 14 Kolovoz 2020 13:38)
OBŽ: 14 novopozitivnih na koronavirus, jedna osoba preminula

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata testirano je ukupno 156 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije od kojih su 14 bili pozitivni na koronavirus. S područja Osijeka je 11 novooboljelih osoba, dvije su s područja Đakova i jedna s područja Našica. Uglavnom je riječ o osobama mlađih dobnih skupina koji su simptome oboljenja dobili nakon povratka s ljetovanja.

(Petak, 14 Kolovoz 2020 11:22)

Aktualni sat s brojnim pitanjima

Aktualni sat Aktualni sat Foto: Valerija Lozančić

Održana je još jedna sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara, a zbog epidemioloških mjera smještena je u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke. 

Sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara prethodio je Aktualni sat na kojemu je 10 vijećnika postavilo pitanja zamjenicima gradonačelnika Vukovara Ivani Mujkić i Marijanu Pavličeku.

Vijećnica Kristina Ozdanovac (nezavisna) naglasila je kako vijećnici HDZ-a nakon izlaska iz stranke u Gradskome vijeću djeluju kao nezavisni vijećnici, a potom je postavila pitanje vezano uz sanaciju Ulice SR Njemačke i mogućnost naplate parkiranja u naselju Rupe kako bi se smanjile gužve na parkiralištu. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček odgovorio je kako je Ulica SR Njemačke trebala biti sanirana u okviru projekta Vlade RH koji do danas nije realiziran pa će Grad, s obzirom da je riječ o gorućem problemu, financirati sanaciju iz svog proračuna, ali po fazama s obzirom da je riječ o iznosu od čak 8 milijuna kuna, a radovi bi trebali početi iduće godine. Također je odgovorio kako će se ići u proširivanje naplate parkiranja i u naselju Rupe kako bi se ondje smanjile gužve i  osigurala parkirna mjesta za stanare.

Nezavisna vijećnica Darija Benaković upitala je je li istina da je ukinuta promocija časnika vojnih škola u Vukovaru na što je zamjenica Ivana Mujkić odgovorila da će promocija ove godine, nažalost, biti održana u Zagrebu, u petak, 26. lipnja, ali da nisu dobili objašnjenje zašto.

Vijećnicu Jasminu Jukić (HKS) zanimao je tijek radova na uređenju trga na Trpinjskoj cesti i Trga Dražena Petrovića. Zamjenik Pavliček je odgovorio kako je na trgu na Trpinjskoj cesti 90% radova završeno, ali se nitko nije javio na tri natječaja za izgradnju fontane pa će sada biti otvoren i četvrti, a uređenje Trga Dražena Petrovića ide svojim tijekom, završava se popločavanje, postavljeno je dječje igralište i u idućih nekoliko tjedana očekuje se njegovo otvorenje.

Vijećnik Filip Sušac (HKS) postavio je pitanje vezano uz izgradnju obilaznice, a zamjenik Pavliček je rekao kako tijekom jeseni očekuju potpisivanje ugovora s izvođačem radova te početak radova na prvoj fazi od čvora Bršadin do čvora Bogdanovci krajem ove ili početkom iduće godine.

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (HKS) pitala je jesmo li spremni za idući val epidemije koronavirusa. Pavliček je odgovorio kako je epidemiološka situacija u gradu dobra, nemamo novozaraženih osoba, stožer prati situaciju, a komunalni redari kontroliraju pridržavaju li se građani propisanih uputa HZZJZ. No, dodaje, ukoliko bude bilo potrebno, ponovno će doći do aktivacije brojnih mjera.

Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) upozorio je kako se na županijskoj cesti preko puta Šumarije nalazi ogromna bara na cesti. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig odgovorio je kako su upoznati s problemom i čeka se da prođe kišno razdoblje kako bi se krenulo sa sanacijom.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) upitala je zašto nije prihvaćena njena inicijativa da svi zajedno pošalju poruku osude sukoba navijača u Vukovaru te postoji li mogućnost da se ponovno uvede autobusna linija iz središta Vukovara do Borova naselja ujutro u 5.30. Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić rekla je kako vjeruje da je inicijativa bila dobronamjerna, ali da su željeli izbjeći politikanstvo te da tu prvenstveno policija i sudstvo moraju odraditi svoj posao  i oštrije osuditi počinitelje. Predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Šota (nezavisni) dodao je kako treba postrožiti zakone vezane uz takve sukobe. Pavliček je osudio navijačke napade i naglasio kako je sigurnost građana na prvome mjestu te da očekuje da će policija odraditi svoj posao. Dodao je i kako je apsurdno da u Hrvatskoj i Vukovaru  imamo navijačke skupine koje na utakmicama svojih klubova negiraju postojanje naše države i veličaju velikosrpsku ideju.
-To se definitivno mora riješiti Zakonom o navijačima kako se ovakve i slične situacije u budućnosti ne bi pojavljivale - poručio je Pavliček. Što se tiče dodatnih linija, Pavliček je odgovorio kako prema preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite, a u cilju sprječavanja širenja koronavirusa ne prometuju sve gradske linije te su uz preporuke građana ostavili najpotrebnije, ali se nada kako će se krajem kolovoza vratiti sve linije.

Vijećnik Borislav Nikolić (DDS) upitao je hoće li se nastaviti s projektom Pokloni mi osmjeh i zapošljavanjem na Javnim radovima što je nezaposlenim osobama iznimno važno. Zamjenica Mujkić odgovorila je kako  Javne radove financira HZZ, a trenutno je zbog koronavirusa taj novac preusmjeren pa prema njenim saznanjima za sada nema zapošljavanja u Javnim radovima, ali da u okviru projekta Zaželi očekuju još veći broj zaposlenih.

Vijećnik Pavao Josić (Živi zid) upitao je je li istina da će Grad Vukovar dati 7,5 milijuna kuna za dekorativnu rasvjetu. Zamjenik Pavliček mu je odgovorio da se ta stavka nalazi u proračunu iz razloga kako bi se moglo aplicirati na natječaje Europske unije, ali da Grad nikako iz svojih sredstava neće to financirati.

Vijećnik David Vlajčić (nezavisni) upitao je hoće li se obnoviti pristupna staza i popločeni dio oko mjesnog križa na Lušcu, simbola stradanja Lušca u Domovinskome ratu te upozorio na opasnost od visokog drveta u neposrednoj blizini dječjeg igrališta. Pročelnik Čulig je rekao kako su počeli sa sanacijom dječjeg igrališta, a potom slijedi i uređenje prostora oko mjesnog križa.

Pročitano 316 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija