Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Hrvatska Vlada potpisala sporazume s vukovarskom Nacionalnom memorijalnom bolnicom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Nacionalnu memorijalnu bolnicu Vukovar gdje je nazočio potpisivanju dvaju Sporazuma. Sporazumu o provođenju Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2020. godinu i  Sporazumu o obavljanju memorijalno-edukacijske djelatnosti sa svrhom promicanja vrijednosti Domovinskog rata Nacionalne memorijalne bolnice. Sporazume su s ravnateljicom Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar dr. Vesnom Bosanac  potpisali ministri branitelja i zdravstva, Tomo Medved i Vili Beroš. Ravnateljica Bosanac je naglasila je važnost ovih sporazuma podsjetivši kako su s Pilot projektom preventivnih sistematskih pregleda branitelja u suradnji s Ministarstvom branitelja,  započeli još 2016. godine.

Istaknula je kako su ovakvi pregledi iznimno važni za branitelje jer im omogućavaju tijekom jednoga dana realizaciju svih pregleda, a potom i očitanje dijagnoze, sukladno kojoj se, ukoliko je potrebno,  upućuju na dodatne pretrage.

-Od 2016 godine do danas sistematskome pregledu odazvalo 5.500 branitelja- rekla je dr. Vesna Bosanac.  

-Od Iznimne važnosti za vukovarsku bolnicu je i  Sporazum o obavljanju memorijalno-edukacijske djelatnosti sa svrhom promicanja vrijednosti Domovinskog rata Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar je kroz Muzej Sjećanje na vukovarsku bolnicu godišnje prođe više od 60 tisuća posjetitelja.-  istaknula je Bosanac, među kojima i učenici osmih razreda kojima je to nastavni dio iz povijesti. Također, u Nacionalnu memorijalnu bolnicu u Vukovar dolaze i studenti medicine iz Zagreba, Osijeka Rijeke, brojne braniteljske udruge, ali i inozemni posjetitelji, rekla je dr. Bosanac.

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumima koji će, rekao je,  prvenstveno omogućiti nastavak sistematskih pregleda za branitelje.

-Preko 40 posto onih koji se odazovu na sistematske preglede upućeno je na daljnje pretrage, preko 50 posto je onih koji su zahtijevali dodatni specijalistički tretman, a svega 8, 2 posto je bilo zadovoljavajućeg zdravstvenoga stanja i preporučena je samo kontrola. To su podatci koji ukazuju na važnost sistematskih preventivnih pregleda. - naglasio je Beroš podsjetivši kako je ova Vlada prepoznala inicijativu vukovarsko-srijemske Županijske skupštine još u  svibnju 2019. godine za prijenos osnivačkih prava ove bolnice na RH.

- Sretni smo i ponosni što smo to učinili jer na taj način naglašavamo značaj humanitarnog, znanstvenog, zdravstvenog ali i edukativnoga rada Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar za hrvatsku budućnost. Također, kao Ministarstvo zdravstva, preuzeli smo i prava i dužnosti osnivača i brinut ćemo o daljnjem financijskom održavanju ove bolnice.-  rekao je ministar Beroš ističući kako  je Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar važna ne samo za ovaj kraj nego i za čitavu Republiku Hrvatsku.

Pročitano 860 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI