NAJNOVIJE
Lions klub Vukovar darivao učenike osnovnih škola

U veljači ove godine Lions klub Vukovar po prvi puta je organizirao zabavu pod maskama koja je bila humanitarnog karaktera. Prodajom ulaznica skupljena je određena količina novaca i u dogovoru s ravnateljima osnovnih škola u Vukovaru, učenicima koji su ostvarili izvrsnost  u izvanškolskim aktivnostima uručeni su poklon paketi kupljeni upravo skupljenim novcem – Sve naše aktivnosti imaju humanitarnu notu usmjerenu prema onima kojima je ta pomoć zaista potrebna. Ove godine smo po prvi puta organizirali akciju ovoga tipa pa su učenici Osnovnih škola Antuna Bauera, Siniše Glavaševića i Nikole Andrića za skupljenu količinu novaca dobili poklon pakete sa sportskom opremom koja će im, nadam se, biti korisna u budućnosti – rekla je predsjednica Lions kluba Vukovar Mirjana Semenić Rutko.

Akciju je podržao i Grad Vukovar – Izuzetna mi je čast prisustvovati svakom događaju koji je humanitarnog karaktera pa tako i ovom. Moram naglasiti kako Lions klub Vukovar živi s Gradom Vukovarom u smislu humanitarnih akcija i doprinosima u svim segmentima društva, od pomoći starijim osobama do poticanja mladih i na tome smo im jako zahvalni. Ono što mi je posebno drago što ovdje imamo priliku vidjeti kako se uistinu potiče istovremeno i izvrsnost, ali i bavljenje sportom. Grad Vukovar surađuje s Lions klubom u jednom velikom dugogodišnjem projektu i od nas mogu i dalje očekivati podršku u financijskom smislu, ali i bilo kojem drugom – rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Troje učenika iz ovih vukovarskih osnovnih škola nisu krili svoje oduševljenje – Dvije godine za redom sam bio županijski prvak u informatici i želim zahvaliti svima koji su prepoznali moj potencijal i koji su me nagradili – rekao je Stefan Brković, učenik osmog razreda OŠ Nikole Andrića. Tanja Turukalo učenica je petoga razreda OŠ Siniše Glavaševića i već dugi niz godina trenira gimnastiku u Gimnastičkom klubu Vukovar – Ova nagrada je za mene poticaj da budem što bolja, a mladima bih poručila da rade ono što vole i da u tome budu uporni jer se samo tako može doći do rezultata – rekla je Tanja koja je osvojila mnoštvo medalja za svoj klub. Iz OŠ Antuna Baure nagradu je primio Gabrijel Knežević, učenik šestoga razreda koji aktivno trenira nogomet i stolni tenis – Iz ova dva sporta imam tri medalje i planiram i dalje trenirati. Osjećam se odlično zbog nagrade koju sam dobio za svoj trud i hvala svima iz Lions kluba Vukovar – poručuje Gabrijel.

Iz Lions kluba Vukovar poručuju kako će nastaviti organizirati brojne humanitarne akcije, a nadaju se kako će upravo ova postati i tradicionalna.

(Utorak, 26 Svibanj 2020 17:43)
Stožer civilne zaštite ukinuo zabranu rada nedjeljom

Zbog povoljne epidemiološke situacije danas je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio dvije Odluke.

Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Izmjenom Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 omogućeno je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo-- navodi se u priopćenju Stožera civilne zašite.

(Utorak, 26 Svibanj 2020 15:06)
Najnoviji podatci NSCZ: nema novooboljelih, jedna osoba preminula

U posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, a preminula je još jedna osoba, čime je ukupan broj preminulih narastao na 101, izvijestio je  Nacionalni stožer civilne zaštite, a prenosi HINA.

Do sada su testirane 63.682 osobe, od toga 1.260 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju su 42 osobe, a na respiratoru je pet pacijenata. Ozdravilo je 2046 osoba, 11 više nego dan ranije.

(Utorak, 26 Svibanj 2020 14:24)
Zbog korone odgodili uspon na najviši planinski vrh Portugala

Zbog epidemije koronavirusa, planinari Hrvatskog planinarskog društva Vučedol iz Vukovara morali su odgoditi osvajanje najvišeg portugalskog vrha i to desetak sati prije polaska aviona. Također su imali u planu ove godine i uspon na najviši vrh Alpa Mont Blanc, međutim i taj će put sačekati neke povoljnije uvjete.

(Utorak, 26 Svibanj 2020 13:30)
Besplatna užina vukovarskim osnovnoškolcima

Gradu Vukovaru dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 745.500,56 tisuća kuna  u svrhu provedbe projekta „Bez brige za užinu“, kojim su obuhvaćene osnovne škole u gradu Vukovaru.

(Utorak, 26 Svibanj 2020 12:44)
Djeca se vraćaju u vrtiće

Polaznici vukovarskih dječjih vrtića vraćaju se u vrtiće.

(Utorak, 26 Svibanj 2020 12:16)
I Osječko-baranjska županija od jučer nema pozitivnih na koronavirus

Nastavlja se trend negativnih nalaza na koronavirus i na području Osječko-baranjske županije.

(Utorak, 26 Svibanj 2020 10:16)

Izbori u doba korone

Izbori u doba korone Foto: Arhiv HRV-a

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u hodu će propisivati mjere kojih će se, zbog epidemije koronavirusa, sudionici izbora za Hrvatski sabor, raspisanih za 5. srpnja, morati pridržavati, najavio je danas predsjednik DIP-a Đuro Sessa, a prenosi HINA. 

Potvrdio je da je DIP, zbog tih mjera, imao kontakte sa nadležnim zdravstvenim vlastima, odnosno HZJZ-om. 

Objasnili smo im specifičnosti vezane za izbore, rekao je Sessa na konferenciji za novinare i najavio kako će se prve mjere, odnosno preporuke  Povjerenstva odnositi na zaprimanje kandidatura i kasnije na sam izborni proces.

Kad je riječ o uputama za stranačke skupove, očekuje da će to dati HZJZ, "kao što daje za koncerte, šetnje po Jarunu...".

Nadzirat će ih, kaže, "oni koji i inače nadziru pridržavaju li se građani mjera koje u ovim okolnostima propisuju zdravstvene vlasti".

Potvrdio je da osobe, koje će na izborni dan biti u samoizolaciji imaju pravo glasovati kao i svaka druga osoba koja (zbog zdravstvenih razloga) ne može, odnosno u ovom slučaju ne smije, doći na biračko mjesto.

"Njoj će, ako je blizu, doći dva člana biračakog odbora, glasovat će po proceduri predviđenoj za takav oblik glasovanja, uz mjere zaštite koje će DIP prepisati na preporuke HZJZ", rekao je Sessa.

"To je sve već, na neki način propisano, za neke druge vrste aktivnosti, pa ćemo se mi na to samo nasloniti", dodao je. 
Nije htio nagađati koliko će takvih osoba biti na dan izbora. Pitanje je, kaže, koliko će ih uopće zatražiti da im se omogući glasovanje i hoće li birački odbor to moći ostvariti. Preporuka je da se takve osobe najave barem tri dana ranije, kako bi se to moglo planirati", istaknuo je Sessa.

Mislilo se i na zaštitu 70 tisuća članova biračkih odbora, ali i birača.  "Postoje državne zalihe zaštitnih sredstava, DIP se već obratio Vladi da se osiguraju", a kad je riječ o građanima, pozvao ih je da se štititi kao što rade i sada rade. 

Sve je, kaže, jedonstavno ostvariti ako postoji dobra volja i malo zdravog razuma. 

Predsjednik DIP-a potvrdno je odgovorio na upit očekuje li da će samo glasovanje 'teći' sporije nego u normalnim okolnostima. 
Apelirao je na birače da budu strpljivi, da ne koriste tradicionalno vrijeme za izlazak na birališta, nego da ga rasporede na cijeli dan kako bi se izbjeglo čekanje u redovima. Kao i na prijašnjim izborima, svi birači koji se u 19 sati zateknu na biračkom mjestu, moći će ostvariti svoje pravo. 

Glasovanje u inozemstvu, ovisit će o situaciju u pojedinoj državi, morat će se poštivati mjere zaštite koje vrijede u tim državama. Ne dozvoli li neka država glasovanje, to ne utječe na izborni proces, kaže Sessa.  
"Taj most ćemo prijeći kad na njega dođemo", odgovorio je predsjednik DIP-a na upit postoji li mogućnost da se izbori odgode ako se pogorša epidemiološka situacija. 


DIP, objasnio je, nije nadležan za pitanje eventualne odgode, on provodi izbore, a o "tome što će biti ako će biti, to netko drugi mora odlučiti".

Pročitano 58 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija