Ispiši ovu stranicu

Penava: " Ovo je ipak grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i generacija koje dolaze"

Penava: " Ovo je ipak grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i generacija koje dolaze" Foto: Valerija Lozančić

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Vukovara Damir Barna, gradonačelnik Vukovara i zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ivan Penava,  zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić, predsjednik Gradskog vijeća grada Vukovara Tomislav Šota, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih ogranaka vukovarskog HDZ-a napustili su članstvo HDZ-a te nastavljaju djelovati neovisno, potvrdili su na  konferenciji za medije.


-Ovo je za nas izuzetno težak i emotivan trenutak. Da, napuštamo HDZ to je sada već svima jasno, i to nam nije drago i mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odabrati, naravno, ovo prvo. HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina. Okrenuo je leđa Vukovaru i tim činom pregazio vrijednosti žrtava. Stoga se svi mi zahvaljujemo na suradnji i krećemo svojim putem. Podsjećam, ovo je ipak grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i generacija koje dolaze. Ne samo da su nam okrenuli leđa i nastavili sa sramotnom šutnjom, već  su i od nas tražili da pustimo te teme i prepustimo zaboravu –  poručio je tom prigodom Penava dodajući kako sve što čine, čine iz ispravnih razloga. Naveo je tri glavna razloga istupanja iz HDZ-a.
-Prvi razlog odlaska je neprocesuiranje ratnih zločina, nitko u ovoj državi nije odgovarao za razoreni grad. Dugi razlog je gospodarski. Vukovar se konstantno koristi u marketinške svrhe. Treće i ključno, popis stanovništva. Još jednom je, nevjerojatnom odredbom da manjinci popisuju manjince, u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar. Teret će ponovno snositi građani grada Vukovara. Ustupak prema koalicijskom partneru je stavljen ispred žrtve i interesa grada Vukovara – naglasio je Penava dodajući kako je isti petak kada je u Saboru donesen zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta, pao i dogovor da se u popis stanovništva ide po pravilima koja su unijela kaos u Vukovaru 2012. godine te trgovinu HDZ-a i SDSS-a.
 - Naši ciljevi su jasni, ja nikada nisam pričao priče. Svi mi koji smo ovdje, koji izlazimo iz HDZ-a, izlazimo u neovisnu stranku. Kako će se zvati i kako ćemo je oformiti, to je pred nama. Teza koju godinama provlačim je da su neke vrijednosti iznad politike i stranačke stege. Ovo je tektonika, ovo je krupan događaj, snažna poruka. Ovo nije hir ili ambicija jednog čovjeka. Ovo je krupna, teška odluka cijelog gradskog odbora iza koje su neprospavane noći, ali ovom odlukom zadnje maske padaju. Pozivam druge da smognu snage i hrabrosti i prate ovaj put-pozvao je Penava.

-Bivši predsjednik Josipović i drugi znaju što znači imati Vukovar protiv sebe. Nemojte se igrati s Vukovarom, nemojte se igrati s ovim ljudima. Iza nas stoji velika većina građana ovog grada. Tko krene loše, tko krene gazit... tko kreće đonom, dobit će lakat – poručio je Penava.

- Zašto je došlo do ove odluke, trebali bi upitati sve na vertikali HDZ-a iznad gradskog odbora – poručio je dosadašnji predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Vukovara Damir te također zahvalio svima na dugogodišnjoj suradnji i radu.

-Kao utemeljitelj  4. ogranka HDZ-a 1989. godine, nakon 30 godina i 5 mjeseci odlučio sam napustiti HDZ. Čekao sam da stranka, posebice njen sadašnji predsjednik Andrej Plenković,  počne poštivati različita mišljenja i uvaži rezultate unutarstranačkih izbora,  ali to nisam dočekao – poručio je Šota.

Pročitano 919 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić