Ispiši ovu stranicu

Ravnateljica, dr. Vesna Bosanac čestitala Međunarodni dan sestrinstva

Ravnateljica, dr. Vesna Bosanac čestitala Međunarodni dan sestrinstva Foto: HRV arhiva

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitku i zahvalu uputila je ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, odnosno od nedavno Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar dr Vesna Bosanac.

- Htjela bih zahvaliti svim medicinskim sestrama i tehničarima koji predano rade svoj posao ulažući pri tome uistinu puno znanja, empatije i osebujnosti - rekla je ravnateljica, dr Bosanac posebice pohvalivši njihov rad u kriznim situacijama, nekada ratnim, a danas u opasnosti od zaraze koronavirusom. Poručila im je da i dalje ustrajno rade jer njihov rad cijene kako ostali suradnici tako i pacijenti kojima u najtežim trenucima daju sebe stručno, moralno i etički.

Međunarodni dan sestrinstva u svijetu se obilježava 12. svibnja u znak sjećanja na Florence Nightingale, začetnicu modernog sestrinstva, rođenu tog datuma prije 199 godina. Radi se o ženi koja je organizacijom prve ekipe za njegu ranjenika i bolesnika u britanskom ekspedicijskom korpusu za vrijeme Krimskog rata (1853. – 1856.) izravno utjecala na smanjenje smrtnosti britanskih ranjenika u poljskim bolnicama na bojišnicama. Postojeći podatci iz tog doba govore čak o 40% tnom smanjenju. Svoj stav o nužnosti njege pacijenta u procesu liječenja i viziju o razvoju sestrinstva nastavila je razvijati i nakon rata otvaranjem prve škole za medicinske sestre, definiranjem procesa njege bolesnika i organizacijom patronažne službe, odnosno stvaranjem i razvojem svega onog što i danas predstavlja temelje sestrinstva.

Pročitano 753 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić