NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Položeni vijenci za stradale ukrajinske vojnike u Iloku

Položeni vijenci za stradale ukrajinske vojnike u Iloku Grad Ilok

Povodom Dana Europe i Dana pobjede antifašističke koalicije izaslanstvo Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, predvođeno vojnim izaslanikom obrane brigadirom Georgiiem Falko, savjetnikom Veleposlanika dr.sc. Sergij Goropaha i III. tajnikom Ruslanom Yegorovim položili su vijenac stradalim vojnicima 3. Ukrajinske fronte koji su poginuli na Srijemskom frontu. U kosturnici u neposrednoj blizini spomen obilježja na kojem su položeni vijenci, nalaze se posmrtni ostaci 1066 vojnika Crvene armije. Na samom ulazu u kosturnicu postavljene su dvije ploče s poznatim imenima poginulih vojnika.

Uz izaslanstvo Veleposlanstva Ukrajine, Danu pobjede antifašističke koalicije pridružilo se i izaslanstvo Ministarstva obrane predvođeno izaslanikom ministra obrane i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Damira Krstićevića, brigadir Drago Blažević, izaslanica župana Vukovarsko-srijemske županije pročelnica Upravnog odijela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković, te gradonačelnica Grada Iloka Marina Budimir sa zamjenikom  Josipom Kovač. Predsjednik Ukrajinske Zajednice Republike Hrvatske gosp. Mihajlo Semenjuk s tajnicom Marijom Semenjuk, zajedno s gosp. Stefanom Bojko-predsjednikom Ukrajinskog kulturno- prosvjednog društva „Ivana  Franka“ iz Vukovara  te drugim članova ukrajinske manjine su  također polaganjem vijenaca odali počast svim žrtvama II. Svjetskog rata.

Brigadir Georgii Falko je izrazio sućut hrvatskom narodu i vojski na tragičnom gubitku dva mlada vojnika u zrakoplovnoj nesreći te zahvalio Gradu Iloku i Vukovarsko-srijemskoj županiji na već tradicionalnom očuvanju spomen obilježja stradalim ukrajinskim vojnicima.

Ukrajina se još uvijek nalazi u ratu, no svima bi trebala biti težnja postizanje mira u svijetu.

Gradonačelnica Marina Budimir je pozdravila prisutne, zahvalila što su se okupili odati počast vojnicima koji su daleko od doma služeći svojim domovinama i politikama tadašnjega vremena, ostavili svoje živote i tijela daleko od svojih najbližih, u Srijemu. Iako iz povijesti možemo vidjeti da se ratovi ponavljaju i da je teško očekivati da će svi ratovi stati, ipak se nadamo da će europske i svjetske politike odlučiti voditi svoje zemlje bez ratova, te izbjeći ljudske i materijalne žrtve. Sve što donosi žrtve, patnju, ljudska stradanja treba biti osuđeno od svih.

Slika vojnika koja je nađena na ulazu u kosturnicu, govori u prilog tome da potomci poginulih vojnika Crvene armije i danas dolaze na grob svojih djedova.

Zbog članova obitelji i svih koji su povezani s velikim stradanjem brojnih vojnika, ali prvenstveno ljudi bez obzira na narod i narodnost kojima su pripadali, bez obzira za koju su se ideologiju borili zaslužuju da im se oda počast. Odati počast barem na današnji dan svim tim malenim ljudima koji su izvojevali veliku pobjedu i stali na kraj zlodjelima II.Svjetskog rata.

Himnu Republike Hrvatske i Ukrajine u svojoj predivnoj interpretaciji izvela je Anita Nađ, članica ukrajinske nacionalne manjine u tradicionalnoj ukrajinskoj nošnji.

Pročitano 926 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija