NAJNOVIJE
Mitnica - Sloga (B) 1:1

2. Županijska nogometna liga Nogometnog središta Vukovar

Rezultati 3. kola:

Mitnica – Sloga (B) 1:1 (1:0 Domagoj Komadina '47, 1:1 Đorđe Savatić '86) 

Lovas – Radnički 1:2 (0:1 Igor Krizmanić '30, 1:1 Davor Luketić '39, 1:2 Ratomir Plišo '79)

Mohovo – Hajduk (B) 0:3 ( 0:1 Ivan Majetić '41, 0:2 Marko Lukinac '46, 0:3 Ermin Jurina '86)

Sremac – Hajduk (T) 2:4 (0:1 Danijel Matić '11, 0:2 Danijel Matić '18, 1:2 Matej Balić '39, 1:3 Domagoj Popović '68, 1:4 Josip Blažević '80 i 2:4 Antonio Tulić '86).

Poredak:

 1. Mitnica, Vukovar 7

 2. Hajduk, Tovarnik 6

 3. Hajduk, Bapska 6

 4. Sloga, Borovo 4

 5. Sremac, Ilača 4

 6. Mohovo, Mohovo 3

 7. Radnički, Vukovar 3

 8. Lovas, Lovas 1

Parovi 4. kola: Sloga – Radnički, Hajduk (T) – Lovas, Hajduk (B) – Sremac, Mitnica – Mohovo.

(Ponedjeljak, 21 Rujan 2020 18:19)
9. kolo Prve županijske nogometne lige Vukovarsko-srijemske

Rezultati 9. kola: Nosteria – Budućnost 1:3, Borac – Croatia 2:2, Slavonija – Mladost (V) 2:1, Negoslavci – Slavonac 1:2, Tomislav – Vidor Matijević 3:0, Jadran – Mladost (C) 4:0, Posavac – Vrbanja 1:4, Bršadin – Sinđelić 0:0, Sloga (R) – Fruškogorac 3:0.

Poredak:

 1. Tomislav, Cerna 22

 2. Vrbanja, Vrbanja 18

 3. Slavonija, Soljani 17

 4. Slavonac, Gradište 17

 5. Budućnost, Šiškovci 16

 6. Croatia, Bogdanovci 15

 7. Borac, Drenovci 15

 8. Sinđelić, Trpinja 13

 9. Nosteria, Nuštar 13

 10. Mladost, Cerić 12

 11. Bršadin, Bršadin 11

 12. Jadran, Gunja 11

 13. Negoslavci, Negoslavci 10

 14. Mladost, Vođinci 8

 15. Posavac, Posavski Podgajci 7

 16. Vidor Matijević, Srijemske Laze 7

 17. Fruškogorac, Ilok 7

 18. Sloga, Račinovci 7

Parovi 10. kola: Budućnost – Fruškogorac, Sinđelić – Sloga (R), Vrbanja – Bršadin, Mladost (C) – Posavac, Vidor Matijević – Jadran, Slavonac – Tomislav, Croatia – Slavonija, Nosteria – Borac.

(Ponedjeljak, 21 Rujan 2020 17:56)
7. kolo Međužupanijske nogometne lige SiB

Rezultati 7. kola: Radnički (M) – Radnički (Ž) 6:2, Višnjevac – Torpedo 5:1, Šokadija – Slavonac (K) 1:0, Borac (KV) – Grabovac 2:1, Dilj – Borinci 2:0, Zrinski – HAŠK Sokol 0:0, Borac (B) – Olimpija 1:1, Otok – Frankopan 4:2, Mladost – Darda 1:3.

Poredak:

 1. Radnički, Mece 18

 2. Darda, Darda 18

 3. Borac, Kneževi Vinogradi 16

 4. Dilj, Vinkovci 13

 5. Višnjevac, Višnjevac 13

 6. Mladost, Đakovačka Satnica 11

 7. Borac, Bobota 10

 8. Slavonac, Komletinci 10

 9. Grabovac, Grabovac 10

 10. Šokadija, Babina Greda 10

 11. Otok, Otok 9

 12. Radnički, Županja 9

 13. Zrinski, Bošnjaci 9

 14. HAŠK Sokol, Stari Jankovci 7

 15. Olimpija, Osijek 4

 16. Borinci, Jarmina 4

 17. Frankopan, Rokovci-Andrijaševci 3

 18. Torpedo, Kuševac 2

Parovi 8. kola: Radnički (Ž) – Darda, Frankopan – Mladost, Olimpija – Otok, HAŠK Sokol – Borac (B), Borinci – Zrinski, Grabovac – Dilj, Slavonac (K) – Borac (KV), Torpedo – Šokadija, Radnički (M) – Višnjevac.

(Ponedjeljak, 21 Rujan 2020 17:53)
PU VSŽ: vikend obilježile prometne nesreće, požari, provale

U vremenu od 1,30 do 5 sati 20. rujna u stanu 51-godišnjakinje u Vukovaru izbio je požar. U vrijeme požara u stanu se nalazio 21-godišnjak, no nije ozlijeđen, Izvijestila je PU vukovarsko-srijemska.

(Ponedjeljak, 21 Rujan 2020 17:08)
Novi napad u Vukovaru

PU Vukovarsko – srijemska je priopćila kako je u nedjelju, oko 00.20 sati, ispred ugostiteljskog objekta u ulici Slobode u Vukovaru nekoliko osoba verbalno, a potom i tjelesno napalo 36-godišnjaka i 31-godišnjaka.

(Ponedjeljak, 21 Rujan 2020 16:55)
Panel diskusija: Kako se prošlost reflektira na sadašnjost?

Kako se prošlost reflektira na sadašnjost, naziv je panel diskusije za mlade održane u organizaciji Europskoga doma Vukovar (EDVU) i uz potporu Zaklade Friedrich Ebert iz Zagreba. Diskusija je održana u Gradskome muzeju Vukovar, a sudjelovali su prof.dr.Nebojša Blanuša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, dr.Boris Stamenić iz Documente, dr.sc.Lana Mayer i Ivor Mayer iz Europskoga doma Vukovar te Branka Vierda iz zagrebačke Inicijative mladih za ljudska prava.

(Ponedjeljak, 21 Rujan 2020 16:53)
Vrijeme izolacije skraćuje se na 10 dana

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je u ponedjeljak nove kriterije za testiranje i izolaciju, potvrdivši da se vrijeme izolacije sa sadašnjih 14 skraćuje na deset dana, prenosi Hina.

(Ponedjeljak, 21 Rujan 2020 16:02)

Polaganjem ruža i paljenjem svijeća u Borovu obilježena 29. godišnjica ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika

Polaganjem ruža i paljenjem svijeća u Borovu obilježena 29. godišnjica ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika Foto: Valerija Lozančić

Polaganjem ruža i paljenjem svijeća podno spomen obilježja u Borovu je u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske obilježena 29. godišnjica ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika.

Odavanje počasti prilagođeno je Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pa je održano bez svečanog mimohoda i prigodnog programa te uobičajenih protokolarnih i sportskih aktivnosti.

selo1


U spomen na ubijene i masakrirane redarstvenike ruže su podno spomen obilježja položili i svijeće upalili izaslanstvo obitelji ubijenih redarstvenika Predsjednika i Vlade RH, MUP-a, udruga iz Domovinskog rata i jedinica lokalne i područne samouprave, svako u razmaku od pola sata.  U ime predsjednika počast je odao posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, u ime Hrvatskog sabora saborski zastupnik Dražen Milinković, a Vlade potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je tom prigodom istaknuo kako su došli izraziti poštovanje dvanaestorici poginulih hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu u specifičnim okolnostima.
-To je jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu i nije slučajno da su prve žrtve bili pripadnici hrvatske policije jer se agresor posebno u tim prvim danima fokusirao na policiju kao najbolje organiziranu snagu za obranu Hrvatske  - rekao je ministar Božinović  dodajući kako je Domovinski rat specifičan i po tome što je prvi organizirani otpor agresoru pružila policija iz koje je kasnije nastala pobjednička Hrvatska vojska.
-Upravo zato ovakve događaje nikada ne smijemo zaboraviti i uvijek ćemo se prisjećati njihove velike žrtve i hrabrosti  - poručio je ministar.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “Krpelj” iz Vinkovaca, saborski zastupnik Stevo Culej, koji se novinarima obratio u ime udruge i obitelji ubijenih redarstvenika, rekao je kako je okupio tim ljudi i napravio raščlambu akcije u kojoj je u Borovu Selu na današnji dan 1991. ubijeno 12 pripadnika vinkovačke specijalne policije te nakon stotina informacija i dezinformacija, došao do onih "koji su bili junaci u ovoj priči, ali i onih koji nisu bili junaci, nego nešto drugo".
-Jeste li ovdje ikad vidjeli zapovjednika koji je u to vrijeme bio zapovjednik dvanaestorice redarstvenika, jeste li vidjeli načelnika policije koji je u to vrijeme bio načelnik? Jeste li vidjeli ikoga tko vam je htio progovoriti o činjenicama o Borovu Selu, da je njih ovdje čekala zasjeda još mjesec dana ranije i to pod zapovjedništvom Milutina Todosijevića, jednog od majora četničkih pokreta i sve te informacije su se znale – naglasio je Culej dodajući kako niti u MUP-u, niti u saborskim papirima nema raščlambe akcije u Borovu Selu.
-Nijedan dokument o akciji u Borovu Selu u MUP-u ne postoji, a posebno ne postoji dokument raščlambe te cijele akcije. Gdje su ti dokumenti i materijali? Ja na četiri mjesta imam raspoređene materijale koji nikada nisu bili viđeni. Dakle, sve ono što se ovdje činilo, činilo se da bi se zamračilo puno toga - zaključio je Culej najavivši kako će o događajima iz Borova Sela uskoro izdati i knjigu koja će, po njegovim riječima, biti neugodna za mnoge ljude.

penava borovo selo

Svijeće su upalili i čelnici Grada sa Savjetom za branitelje gradonačelnika grada Vukovara.
-Danas smo u mislima i osjećajima prema 12 poginulih redarstvenika koji su, spašavajući svoje zarobljene kolege, dočekani u zasjedi i masakrirani u Borovu Selu. Od toga je zločina prošlo 29. godina i svima nama koji u sebi gajimo emocije prema ovome i događajima koji će uslijediti, svakom je godinom sve teže. Cijela država trebala bi imati takve dominantne osjećaje prema svojim žrtvama, ljudima koji su dali ono najviše od sebe što su mogli dati, no nasuprot tome osjeća se negostoljubiva atmosfera prema našim traženjima pravde. Godina za godinom dolazi i prolazi, Vlada za Vladom isto tako. Za 12 masakriranih redarstvenika to je 29 godina i 14 Vlada Republike Hrvatske, ali ništa više. Kad su u pitanju djela, ona izostaju. Kad su u pitanju riječi, njih je previše. Zbog njih 12 i zbog tisuća drugih koji nisu dobili nikakvu pravdu, ne smijemo odustati. Moramo mijenjati ciljeve i mehanizme jer sadašnji nas način vodi u zaborav i zataškavanje što ne smijemo i nećemo dopustiti - rekao je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, dajući potporu Culeju u nastojanju da se dozna istina o događanjima u Borovu selu.

Pripadnik jedinica posebne namjene Vinkovci Josip Vincetić  koji je bio u akciji spašavanja svojih suboraca tijekom koje je ranjen i zarobljen rekao je kako je sve ono što se ovdje događalo ostavilo na njima duboke rane, ali vjeruje da će istina jednoga dana izaći na vidjelo i da će zločini biti kažnjeni  kako bi duše ubijenih mogle mirno počivati.
-Nas je ovdje dočekala armija srbočetnika naoružanih do zuba, nitko ovo nije očekivao. Od nas tridesetak koji smo ušli u središte sela 12-orica su poginula, a dvadesetak nas je ranjeno. Bio sam u rukama Vukašina Šoškoćanina koji mi je držao pištolj na čelu i prijetio da će me ubiti – prisjetio se Vincetić.

Svetu misu za poginule redarstvenike služio je u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima u 11 sati don Ivan Begović.
U jutarnjim satima počast ubijenim redarstvenicima odana je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća i ispred murala dvanaestorice redarstvenika u podvožnjaku prema Nuštru u Vinkovcima te podno spomen ploče na stadionu HNK Cibalije, na kojem su se svake godine u okviru Memorijala dvanaest radarstvenika trčale memorijalne altletske utrke, ali su zbog covida -19 i one ove godine izostavljene.

Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika ubijena su 2. svibnja 1991. iz zasjede, uslijed akcije spašavanja dvojice svojih kolega koje su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. tijekom redovite policijske ophodnje u tadašnjem Borovu Selu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.
Ubijeni su hrvatski policajci Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.), pripadnici vinkovačke specijalne policije.

Ubojstvo 12 hrvatskih redarstvenika uz pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama bio je neslužbeni početak Domovinskog rata.

Pročitano 323 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija