NAJNOVIJE
U Hrvatskoj se sve manje čita

U okviru ovogodišnje manifestacije Noć knjige, prezentirani su rezultati istraživanja navike čitanja u Hrvatskoj. Pokazali su porazne trendove, odnosno pad postotka građana koji godišnje pročitaju barem jednu knjigu i to četvrtu godinu za redom.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:54)
Udruga RODA organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica

U nedjelju, 28. travnja 2024. od 10,00 do 12,00 sati na parkiralištu OŠ A.G. Matoša, Ohridska 21, Vinkovci udruga RODA organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

- Roditelje, koji žele obaviti pregled, molimo da rezerviraju svoj termin na broj 098 188 3173 (SMS ili Viber). Bez rezervacije termina nećemo biti u mogućnosti obaviti pregled. Pregled prvenstveno služi kako bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede do više od 90 % no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 % do 20 % i to je brojka koju volonterke i volonteri Rode ovakvim pregledima nastoje povećati - navode iz udruge.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, iz Rode mole vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kao bi jedna osoba mogla paziti dijete dok druga namješta autosjedalicu prema našim uputama.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.
Pregled se održava neovisno o vremenskim prilikama.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:42)
Izglasana prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama

EU parlament je danas s 522 glasa za, 27 protiv i 72 suzdržana donio prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, priopćeno je iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Novom direktivom poziva se na donošenje strožih zakona za borbu protiv kibernetičkog nasilja, učinkovitiju pomoć žrtvama i uvođenje mjera za sprečavanje silovanja. Cilj novih pravila je spriječiti rodno uvjetovano nasilje i zaštititi žrtve, posebice žene i žrtve nasilja u obitelji.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:24)
Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci organizira Dan otvorenih vrata

U petak, 26. travnja s početkom u 16 sati, u sklopu obilježavanja Općine Stari Jankovci, Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, u Mađarskoj kući, organizira Dan otvorenih vrata Udruge uz prigodnu izložbu. Uz Dan otvorenih vrata održat će i tradicijski običaj „Podizanje majskog drveta”.

- Raduje nas što i ove godine možemo organizirati „Podizanje majpana” jer to puno znači Mađarima koji žive ovdje, ali i ostalim stanovnicima sela. U ovoj prigodi opet ćemo se svi okupiti, razgovarati, pjevati i plesati. Uz Dan otvorenih vrata i „Podizanje majpana” pripremili smo za naše članove natjecanje u starim športovima. Nakon ovog takozvanog obaveznog dijela programa, planirana je i večera za sve nazočne goste – rekla je predsjednica Udruge Margita Budim.

Ples oko majpana stari je mađarski običaj koji simbolizira udvaranje. Prema tradiciji majpan se postavlja 01. svibnja u tajnosti, a postavljaju ga dečki ispred kuća svojih djevojaka ili simpatija. Majpan treba biti bogato okićen cvijećem, mašnama, trakama i pićem.
Pokrovitelj manifestacije je Općina Stari Jankovci.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:43)
Karcinom jetre sve češći uzročnik smrti

Od bolesti jetre boluje oko 1.5 milijarda ljudi diljem svijeta. Godišnje od bolesti jetre umre dva milijuna ljudi, odnosno jedna od 25 umrlih osoba umre od ove bolesti.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:41)
Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Srđan Jeremić održao sastanak s predstavnicima Veleposlanstva SAD-a

Na inicijativu predstavnika Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, u palači “Srijem” u Vukovaru održan je radni sastanak zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Srđana Jeremića s Jordan Penderom, službenicom u političkom odjelu Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu koja je zadužena za praćenje ljudskih i manjinskih prava te migracije.

Prema riječima zamjenika župana na sastanku je bilo govora o stanju i položaju pripadnika srpske zajednice na području Vukovarsko-srijemske županije, ali i stanju ljudskih i manjinskih prava u cijeloj Republici Hrvatskoj. Ukazao je da unutar same županije postoje dobri i korektni međunacionalni i međuljudski odnosi, a da je takva situacija i u najvećem broju općina i gradova na području županije. 

- Unazad nekoliko godina napravljeni su određeni pomaci u ostvarivanju zakonom propisanih prava pripadnika nacionalnih manjina i to je nešto što treba istaknuti i pohvaliti. Važno je održati  dosadašnje odnose u suradnji temeljene na međusobnom poštovanju te nastaviti omogućavati pripadnicima nacionalnih manjina da budu ravnopravni članovi društva, poštujući njihovu različitost koju treba promatrati kao bogatstvo jedne multikulturalne i multietničke sredine – naglasio je Jeremić.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:25)
Biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar kreće po dvanaesti put

U spomen na 12 ubijenih hrvatskih redarstvenika 2.svibnja 1991. godine, ali i na sve poginule i nestale hrvatske branitelje, u nedjelju, 28. travnja, iz Mostara u BiH kreće 12. po redu Biciklistička karavana prijateljstva Mostar - Vukovar.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:15)

HBK uputila pismo svećenicima i vjernicima o održavanju misa u vrijeme epidemije

HBK uputila pismo svećenicima i vjernicima  o održavanju misa u vrijeme epidemije Foto: HRV arhiva

Hrvatska biskupska konferencije uputila je pismo svećenicima i vjernicima  o održavanju misa u vrijeme epidemije COVID-19 u kojem ih potiče da se pridržavaju zdravstvenih mjera koje će na temelju preporuka HZJZ-a svaki biskup odrediti za područje svoje biskupije, prenosi Hina.

Biskupi izražavaju zahvalnost svima koji su se brinuli i brinu o zdravlju građana, kao i svećenicima i vjernicima što su se odgovorno pridržavali potrebnih mjera. Također, pozivaju sve da se nastave pridržavati preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo o fizičkom distanciranju, pojačanoj osobnoj higijeni, pojačanoj higijeni prostora i praćenju zdravstvenog stanja koje će biti objavljene, a odnose se na crkvene prostore i vjerska okupljanja.

- Drago nam je što sadašnje okolnosti omogućuju ublažavanje odredaba, a to u životu Crkve budi nadu za postupno vraćanje u redovitije oblike liturgijskih i molitvenih okupljanja te pastoralno-katehetskoga djelovanja, kaže se u pismu.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je u četvrtak 23. travnja zaključak o mjerama u kojima se od 2. svibnja dopuštaju vjerska okupljanja obustavljena Odlukom Stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020.

Mjere HZJZ
Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom vjerskih okupljanja u kojima ističu potrebu da njihovo trajanje bude skraćeno, da se osigura fizičko distanciranje sudionika kao i pojačana higijena osoba i prostora.
Neophodno je održavati udaljenost između svih sudionika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata te unutar molitvenog prostora, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji li se ili se čeka u redu, osim kad su u pitanju članovi zajedničkog kućanstva.

Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje dva metra, te ograničiti ulazak za najviše onoliko sudionika koliko ima označenih mjesta, a da ostalim sudionicima omogući praćenje izvan crkve, navodi se u preporukama koje su na stranicama HZJZ-a objavljene u četvrtak.

HJZJ preporučuje održavanje liturgije na otvorenom ili dijelom otvorenom prostoru, gdje se preporučuje također označiti sjedeća i stojeća mjesta uz poštivanje navedenog razmaka.

Sudionici bi trebali ulaziti u crkvu jedan po jedan, zauzimati najudaljenije mjesto od vrata, a izlaziti jedan po jedan počevši od prvog do vrata.

Ako je moguće, preporučuje se da barem pojedini vjernici zauzimaju točno određena i uvijek ista mjesta.

Pojačana osobna higijena

HZJZ ističe da treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa, očiju i lica rukama, a pri ulasku i izlasku sudionici trebaju dezinficirati ruke. Na ulazu u molitveni objekt te unutar njega na još pokojem lakše dostupnom mjestu treba osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvom na bazi etilnog 70-postotnog alkohola radi dezinfekcije ruku.

Kod kašljanja i kihanja treba prekriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba baciti u koš za otpad s poklopcem te dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Čaše, drugo posuđe i druge predmete ne treba dijeliti s drugim osobama.

Preporučljivo je koristiti zaštitne maske preko usta i nosa tijekom boravka u zatvorenom prostoru, što posebno vrijedi za svećenika kod podjele pričesti te za osobe zadužene za prikupljanje milostinje, ističe se.

Pojačana higijena prostora

Prostorije treba obvezno prozračivati najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno pola sata prije dolaska i nakon odlaska vjernika ili, ako vremenske prilike dopuštaju, ostaviti otvoren prozor.

Dodirne točke kao što su ručke na vratima i prozorima, radne površine, rukohvate, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidače za struju, zvona na vratima, ploče dizala te druge dodirne površine neophodno je dezinficirati na početku i na kraju svake liturgijske, a najmanje dva puta dnevno i to kada su vjernici odsutni.

Praćenje zdravstvenog stanja

Starijim i bolesnim vjernicima preporučuje se da se još neko vrijeme suzdrže od dolaska na pobožnosti, osobito na one koje okupljaju veći broj vjernika, kao i osobama koje žive u kućanstvu s starijim osobama i kroničnim bolesnicima.

Osobe koje imaju povišenu temperaturu, kašalj i simptome kratkog daha ili koji su mogle biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19, ne bi trebale ulaziti u crkve i vanjske molitvene prostore, kaže se u uputama i  dodaje da se prije odlaska na misu sudionicima preporučuje da izmjere tjelesnu temperaturu i ako je viša od 37,2 stupnja Celzijeva da odgode odlazak.

Specifične mjere

HZJZ se osvrće i specifične mjere i preporučuje uklanjanje blagoslovljene vode iz crkava te molitvenika i pjesmarica iz crkvenih klupa.

Također, preporučuje se izbjegavanje pružanja znaka mira i obvezna dezinfekcija ruku svećenika – djelitelja pričesti prije samog čina te da se pričest dijeli isključivo "na ruku".

Za ispovijed se preporučuje prostor gdje je moguće ostvariti fizički razmak između vjernika, a župna kateheza za djecu u organizaciji župe se do daljnjega odgađaju.

Pjevanje koje predvodi veća skupina pjevača s jednoga mjesta do daljnjega se izostavlja.

Postupak prikupljanja milostinje treba prilagoditi tako da vjernici ne dolaze rukama u kontakt s košaricom u koju prikuplja novac.

Pročitano 561 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija