NAJNOVIJE
Obveza nošenja maski u poštama, bankama, kod frizera i pedikera...

Nacionalni stožer civilne zaštite poručio je  kako na snagu stupa odluka o obaveznom nošenju maski u poštama, bankama te kod frizera i pedikera.

-Donesena je odluka o dopuni odluke o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maske za lice te je dodano da maske moraju nositi i zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama, i stranke koje dolaze onamo. Isto tako i zaposlenici uslužnih djelatnosti koji dolaze u bliski kontakt sa strankama - rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut.
Odluka stupa na snagu danas.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak pojasnio je da je već ranije donesena obaveza nošenja maski u trgovinama i ugostiteljstvu, a sad se to proširilo i na pošte i banke i sve uslužne djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera ili pedikera.

(Srijeda, 15 Srpanj 2020 15:51)
Zbog korone odgođeno natjecanje orača u Opatovcu

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a na preporuku župabijskoga Stožera civilne zaštite, odgođeno je 18.natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije koje je trebalo biti održano u petak 17.srpnja 2020. u Opatovcu.

(Srijeda, 15 Srpanj 2020 15:28)
U Hrvatskoj opet porast broja novozaraženih, od jučer oboljele 92 osobe

Hrvatskoj su u protekla 24 sata potvrđene 92 novozaražene osobe koronavirusom pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1.204, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Srijeda, 15 Srpanj 2020 14:28)
Na području OBŽ šest novooboljelih osoba

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 228 uzoraka. Šest je bilo pozitivno na koronavirus - tri iz Osijeka, dva iz Našica i jedan s područja Belog Manastira, javlja Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Prve oboljele osobe na području županije evidentirane su 14. ožujka , a do danas su sveukupno od COVID-a 19 oboljele 492 osobe. Do sada je izliječeno 275 osoba, osam je preminulo, a trenutno je 209 osoba aktivno na koronavirus.
U Kliničkom bolničkom centru je i dalje hospitalizirano 25 oboljelih, ali je za razliku od jučer, jedan pacijent manje na respiratoru. Ukupno se na uređaju za potpomognuto disanje nalaze tri osobe.
Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije stavila je u samoizolaciju 16 novih kontakata oboljelih osoba pa se trenutno u samoizloaciji nalazi 438 osoba.

Policija je provjeravala osobe u samoizolaciji i prema dojavama građana i samoinicijativno. Od dvije dojave jedna se pokazala točnom i to u Tenji gdje se osoba kojoj je izrečena mjera samoizolacije nije nalazila na prijavljenoj adresi. Samoinicijativno su provjerili 90 osoba i nije utvrđeno ni jedno kršenje.

(Srijeda, 15 Srpanj 2020 12:29)
U tijeku je oralna vakcinacija lisica

Na području Republike Hrvatske u tijeku je oralna vakcinacija lisica.

(Srijeda, 15 Srpanj 2020 10:42)
Večeras u Dvorcu Eltz izložba slika iz Graza i jazz koncert

U organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Austrijskog kulturnog foruma i Dunav Art festa u perivoju Dvorca Eltz  večeras će biti predstavljeno slikarstvo iz zbirke grada Graza i jazz koncert More Love Ensembla.

(Srijeda, 15 Srpanj 2020 10:00)
Na području VSŽ 10 novooboljelih od koronavirusa

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 10 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 - 4 oboljele osobe su iz Starih Mikanovaca, 3 iz Vinkovaca, 2 iz Tovarnika i 1 iz Vukovara. 

(Srijeda, 15 Srpanj 2020 09:43)

HBK uputila pismo svećenicima i vjernicima o održavanju misa u vrijeme epidemije

HBK uputila pismo svećenicima i vjernicima  o održavanju misa u vrijeme epidemije Foto: HRV arhiva

Hrvatska biskupska konferencije uputila je pismo svećenicima i vjernicima  o održavanju misa u vrijeme epidemije COVID-19 u kojem ih potiče da se pridržavaju zdravstvenih mjera koje će na temelju preporuka HZJZ-a svaki biskup odrediti za područje svoje biskupije, prenosi Hina.

Biskupi izražavaju zahvalnost svima koji su se brinuli i brinu o zdravlju građana, kao i svećenicima i vjernicima što su se odgovorno pridržavali potrebnih mjera. Također, pozivaju sve da se nastave pridržavati preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo o fizičkom distanciranju, pojačanoj osobnoj higijeni, pojačanoj higijeni prostora i praćenju zdravstvenog stanja koje će biti objavljene, a odnose se na crkvene prostore i vjerska okupljanja.

- Drago nam je što sadašnje okolnosti omogućuju ublažavanje odredaba, a to u životu Crkve budi nadu za postupno vraćanje u redovitije oblike liturgijskih i molitvenih okupljanja te pastoralno-katehetskoga djelovanja, kaže se u pismu.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je u četvrtak 23. travnja zaključak o mjerama u kojima se od 2. svibnja dopuštaju vjerska okupljanja obustavljena Odlukom Stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020.

Mjere HZJZ
Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom vjerskih okupljanja u kojima ističu potrebu da njihovo trajanje bude skraćeno, da se osigura fizičko distanciranje sudionika kao i pojačana higijena osoba i prostora.
Neophodno je održavati udaljenost između svih sudionika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata te unutar molitvenog prostora, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji li se ili se čeka u redu, osim kad su u pitanju članovi zajedničkog kućanstva.

Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje dva metra, te ograničiti ulazak za najviše onoliko sudionika koliko ima označenih mjesta, a da ostalim sudionicima omogući praćenje izvan crkve, navodi se u preporukama koje su na stranicama HZJZ-a objavljene u četvrtak.

HJZJ preporučuje održavanje liturgije na otvorenom ili dijelom otvorenom prostoru, gdje se preporučuje također označiti sjedeća i stojeća mjesta uz poštivanje navedenog razmaka.

Sudionici bi trebali ulaziti u crkvu jedan po jedan, zauzimati najudaljenije mjesto od vrata, a izlaziti jedan po jedan počevši od prvog do vrata.

Ako je moguće, preporučuje se da barem pojedini vjernici zauzimaju točno određena i uvijek ista mjesta.

Pojačana osobna higijena

HZJZ ističe da treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa, očiju i lica rukama, a pri ulasku i izlasku sudionici trebaju dezinficirati ruke. Na ulazu u molitveni objekt te unutar njega na još pokojem lakše dostupnom mjestu treba osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvom na bazi etilnog 70-postotnog alkohola radi dezinfekcije ruku.

Kod kašljanja i kihanja treba prekriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba baciti u koš za otpad s poklopcem te dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Čaše, drugo posuđe i druge predmete ne treba dijeliti s drugim osobama.

Preporučljivo je koristiti zaštitne maske preko usta i nosa tijekom boravka u zatvorenom prostoru, što posebno vrijedi za svećenika kod podjele pričesti te za osobe zadužene za prikupljanje milostinje, ističe se.

Pojačana higijena prostora

Prostorije treba obvezno prozračivati najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno pola sata prije dolaska i nakon odlaska vjernika ili, ako vremenske prilike dopuštaju, ostaviti otvoren prozor.

Dodirne točke kao što su ručke na vratima i prozorima, radne površine, rukohvate, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidače za struju, zvona na vratima, ploče dizala te druge dodirne površine neophodno je dezinficirati na početku i na kraju svake liturgijske, a najmanje dva puta dnevno i to kada su vjernici odsutni.

Praćenje zdravstvenog stanja

Starijim i bolesnim vjernicima preporučuje se da se još neko vrijeme suzdrže od dolaska na pobožnosti, osobito na one koje okupljaju veći broj vjernika, kao i osobama koje žive u kućanstvu s starijim osobama i kroničnim bolesnicima.

Osobe koje imaju povišenu temperaturu, kašalj i simptome kratkog daha ili koji su mogle biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19, ne bi trebale ulaziti u crkve i vanjske molitvene prostore, kaže se u uputama i  dodaje da se prije odlaska na misu sudionicima preporučuje da izmjere tjelesnu temperaturu i ako je viša od 37,2 stupnja Celzijeva da odgode odlazak.

Specifične mjere

HZJZ se osvrće i specifične mjere i preporučuje uklanjanje blagoslovljene vode iz crkava te molitvenika i pjesmarica iz crkvenih klupa.

Također, preporučuje se izbjegavanje pružanja znaka mira i obvezna dezinfekcija ruku svećenika – djelitelja pričesti prije samog čina te da se pričest dijeli isključivo "na ruku".

Za ispovijed se preporučuje prostor gdje je moguće ostvariti fizički razmak između vjernika, a župna kateheza za djecu u organizaciji župe se do daljnjega odgađaju.

Pjevanje koje predvodi veća skupina pjevača s jednoga mjesta do daljnjega se izostavlja.

Postupak prikupljanja milostinje treba prilagoditi tako da vjernici ne dolaze rukama u kontakt s košaricom u koju prikuplja novac.

Pročitano 119 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija