Ispiši ovu stranicu

Započinju pripremni radovi za sanaciju opasnog klizišta u iločkoj Ulici Zrinskih Frankopana

Klizište u Ulici Zrinskih Frankopana u Iloku Klizište u Ulici Zrinskih Frankopana u Iloku Foto: Grad Ilok

Iz iločke Gradske uprave izvijestili su kako danas započinju radovi na sondiranju terena za projektiranje sanacije klizišta u Iloku koje je nastalo 2015. godine kada je došlo do propadanja Ulice Zrinskih Frankopana pri čemu se otvorio ponor 3 metra širine i 6 metara dubine.

Tada se dvorišna ograda klizištu najbliže obiteljske kuće urušila u nastalu jamu te je postojala opasnost da se uruši i sama kuća. U međuvremenu, kako navode iz Grada Iloka, nije došlo do dodatnog urušavanja, ali svakako treba započeti sa sanacijom, jer je teren izrazito nestabilan.

Proračunska sredstva planirana su još u jesen 2018. godine za 2019. godinu, no zbog kasnog donošenja proračuna u travnju 2019. godine i prijevremenih izbora Javni poziv za dostavu ponuda za sanaciju klizišta objavljen je tek krajem 2019. godine. Izabrana je tvrtka Monterra d.o.o. za izradu geotehničkog elaborata i projektiranje.

"Time smo započeli potrebne korake za sanaciju klizišta koje ugrožava stanovnike Ulice Zrinskih Frankopana, ali i Ulice Vladimira Nazora. Upravo danas započinje geomehaničko istražno sondiranje gdje se utvrđuje razina podzemne i procjedne vode, a nakon toga se vrši i laboratorijsko ispitivanje dobivenog tla i izrađuje se geotehnički elaborat te se pristupa projektiranju sanacije klizišta i dobivanju građevinske dozvole" navodi se u priopćenju koje potpisuje gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Grad Ilok osigurao je vlastita sredstva u proračunu za projektiranje u iznosu 248.500 kuna koliko iznose navedeni radovi s PDV-om, no zatraženo je i sufinanciranje od nadležnog ministarstva po natječaju koji je u međuvremenu bio raspisan.

“Zahvaljujem se Kom-Iloku d.o.o. za potrebnu i pravovremenu pripremu terena za današnje sondiranje, ali i građanima za iskazanu suglasnost na čijim katastarskim česticama se uzimaju uzorci kako bismo mogli započeti potrebne radnje. Posebna zahvala obitelji Horvatović na upornosti i strpljivosti”, poručuje gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Pročitano 964 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac