Ispiši ovu stranicu

Javnobilježnička komora: Od 18. ožujka odgođene ovrhe

Javnobilježnička komora: Od 18. ožujka odgođene ovrhe Ministarstvo pravosuđa

Hrvatska javnobilježnička komora izvijestila je kako od 18. ožujka javnobilježnički uredi u ovršnim postupcima  na temelju vjerodostojne isprave postupaju sukladno preporuci Ministarstva pravosuđa o odgodi ovrhe. 

Slijedom navedenog javni bilježnici uredno zaprimaju ovršne predmete, ponajprije zbog eventualnih zastarnih rokova i izdaju rješenja o ovrsi (radi poštivanja zakonskih rokova). No, takva rješenja ne šalju ovršenicima dok traje epidemija koronavirusa, odnosno do opoziva preporuka Ministarstva pravosuđa pravosudnom sustavu, ističu u Komori.

-Radi dodatnog objašnjenja ističemo da javni bilježnici sudjeluju u postupku donošenja rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, međutim provedbu ovrhe na tim rješenjima provode druga tijela (FINA, sudovi) na temelju prijedloga ovrhovoditelja. Temeljem informacija koje su dostavljene Komori moguće je da su ovrhovoditelji dostavili na provedbu određeni broj rješenja, koja su postala pravomoćna i ovršna prije donošenja preporuke Ministarstva pravosuđa o odgodi ovrha- stoji u priopćenju.

Podsjećaju da je Vlada najavila kako se u pripremi nalaze Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Nacrt prijedloga Zakona o posebnom računanju rokova, kojima će se regulirati daljnje postupanje tijela u postupcima ovrhe. 

Riječ je o nacrtima koje Vlada predlaže u sklopu mjera kojima nastoji olakšati položaj osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe kako bi lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice do kojih je došlo uslijed epidemije koronavirusa.

(Hina)

Pročitano 866 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI