Ispiši ovu stranicu

Vukovar kao jedna od najjačih destinacija kontinentalnoga i riječnoga turizma

Prošla je godina bila rekordna, a ove zbog korona virusa očekuju drastičan pad dolazaka turista Prošla je godina bila rekordna, a ove zbog korona virusa očekuju drastičan pad dolazaka turista Foto: Marija Molnar/Grad Vukovar

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić održali su ispred Radničkoga doma konferenciju za medije na kojoj su predstavili turističke podatke za 2019. godinu.

Istaknuli su da se Grad Vukovar može pohvaliti porastom turističkih posjeta u prošloj godini i to u nekoliko kategorija: broj turističkih dolazaka u odnosu na 2018. godinu povećan je za 15,5 posto, dok je broj ostvarenih noćenja veći za 27,24 posto što je realiziralo i otvaranjem devet novih smještajnih objekata, pa tako u Vukovaru posjetitelji mogu odsjesti u 40 smještajnih objekata s kapacitetom 984 kreveta. Također, bilježi se i porast pristajanja riječnih brodova. Prošle je godine u Vukovar pristigao 351 kruzer s ukupno 49.114 putnika, što je 120 brodova više u odnosu na prethodnu godinu, odnosno porast od 51,9 posto. 

I ova je godina dobro krenula, međutim epidemija korona virusa uzrokovala je pad dolazaka turista u Vukovar za 56 posto tijekom ožujka. 

ŽIVOT NIJE STAO

- U odnosu na povijesnu i rekordnu 2019. godinu, siječanj i veljaču ove obilježili su pojačani dolasci turista od 12 posto, međutim prošloga mjeseca smo doživjeli pad od 56 posto. Očekujemo da će on u narednim mjesecima biti i drastičniji. Ovu smo konferenciju za medije sazvali jer smo imali potrebu izvjestiti naše građane i javnost o tome što smo radili i kakve smo rezultate imali prošle godine, ali isto tako i da smo u ovoj situaciji pandemije, uvažavajući sve opasnosti i pridržavajući se mjera Nacionalnoga stožera civilne zaštite, vodeći brigu o svim građanima koji će najteže biti pogođeni ovom krizom, a koju ćemo u ljudskom i socijalnom smislu pokriti sredstvima gradskoga proračuna, ipak dužni reći kako smo preživljavali i puno teže trenutke nego što je ovaj. Život tada nije stao pa neće ni danas i naravno da ćemo naći mogućnosti i snage nastaviti ulagati sredstva u svoje ljude i svoj grad – poručio je Penava.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić istaknula je kako brojke pokazuju da je Vukovar postao jedna od najjačih destinacija kontinentalnog i turizma na rijekama.- Tome u prilog svjedoči broj uplovljavanja riječnih kruzera. Od 2002. godine kruzeri dolaze u grad, a prošle je godine ostvaren i rekord broja uplovljavanja. Za ovu je godinu bilo najavljeno preko 360 uplovljavanja, no na žalost zbog ove situacije imali smo samo dva kruzera. Takva je situacija u cijelome svijetu. Međutim nas to neće spriječiti da i dalje radimo na promociji ovog i drugih turističkih proizvoda bez obzira na okolnosti – istaknula je Sekulić.

POJAČANO KORISTE DRUŠTVENE MREŽE

U tu svrhu koriste mogućnosti društvenih mreža, pokrenuli su razne kampanje virtalne stvarnosti, šetnje kroz Vukovar i po Dunavu, razgledavanje Gradskoga muzeja Vukovar, a što se u ovim okolnostima epidemije pokazalo kao jako dobro. Sekulić naglašava i da su na društvenim mrežama dobro popraćeni i da nastoje održati fokus virtualnih posjetitelja i pratitelja na Vukovar kako bi nakon što se situacija poboljša za putovanja, oni jednoga dana naš grad i posjetili. Inače, posljednjih desetak godina u Vukovaru se pokazuje kontinuirani porast dolazaka i noćenja, od 2014. do danas uduplan je broj noćenja i 10 je tisuća više dolazaka.

- Zbog ove su situacije na žalost otkazane brojne manifestacije i događanja, pratimo situaciju i kada to mogućnosti budu dopuštale krenut ćemo s tim još jače i snažnije. U tijeku su i veliki infrastrukturni projekti kao što su Arheološki park Vučedol, Adica, Vodotoranj, provodimo ih i nisu stali i vjerujem da će u budućnosti oni biti motiv dolaska ili ponovni razlog za dolazak u Vukovar brojnim turistima – rekla je Sekulić.

 

Grafikon turizam

Pročitano 702 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar