Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

U saborsku proceduru dopuna Zakona o putnim ispravama

Vlada je sa sjednice u četvrtak u hitnu saborsku proceduru uputila dopune Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.- prenosi HINA.

-Tražimo svaku mogućnost kako bismo umanjili socijalne kontakte u ovoj situaciji i smanjili potrebu za kontaktima sa službenim osobama u policijskim upravama, vezano uz borbu za suzbijanje širenja koronavirusa- rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar je naveo da je, primjerice, u prošloj godini u policijskim upravama i postajama izdano 565.524 osobnih iskaznica i 284.559 vozačkih dozvola čije je izdavanje podrazumijevalo da građani dolaze dva puta na šalter upravnih poslova - prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje isprave i radi preuzimanja izrađene isprave.

Dopunama Zakona o osobnoj iskaznici stoga se predlaže da se građanima u situaciji nastaloj zbog epidemije koronavirusa omogući korištenje ranije izdane osobne iskaznice, koja bi se smatrala valjanom najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije te bi im se omogućilo u istom roku i preuzimanje izdanih osobnih iskaznica.

Dopunom Zakona o sigurnosti prometa na cestama predlaže se da vozači za vrijeme trajanja epidemije, a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije, ne moraju podnositi zahtjev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog prestanka važenja ranije izdane vozačke dozvole.

Ranije izdana vozačka dozvola smatrala bi se valjanom najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije te se predlaže da se omogući građanima i da pojedine radnje koje su dužni učiniti u određenom roku, kao što su odjava vozila kojeg privremeno ili trajno neće koristiti, preuzimanje izrađene vozačke dozvole, obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda i dr. mogu poduzeti također najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.

-Prijedlogom dopuna ovoga zakona nije obuhvaćen tehnički aspekt vozila, odnosno ispitivanje tehničke ispravnosti vozila i registracija vozila, koje će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u propisanim rokovima iz razloga sigurnosti prometa na cestama odnosno nastojanja da u prometu sudjeluju tehnički pregledana i ispravna vozila- istaknuo je Božinović.

Dopunom Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana predlaže se da se građanima za vrijeme trajanja epidemije omogući korištenje putovnice kojoj je istekao rok važenja a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije prvenstveno radi povratka u Hrvatsku hrvatskih državljana kojima putovnica istekne za vrijeme trajanja epidemije, a nalaze se u inozemstvu.

Pročitano 734 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI