NAJNOVIJE
Ministarstvo demografije: Prioritet su sigurnost i zaštita djetetova zdravlja

Ministarstvo demografije pozvalo je roditelje koji ne žive zajedno da u izvršavanju roditeljske skrbi vode računa o sigurnosti i zaštiti djetetova zdravlja te ih je upozorilo na obvezu postizanja dogovora i prilagođavanja osobnih odnosa mjerama zaustavljanja pandemije koronavirusa.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 20:03)
Nove mjere Vlade za očuvanje gospodarstva

Premijer Andrej Plenković u srijedu je predstavo dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu o kojima će Vlada sutra odlučivati, a među njima je podizanje iznosa minimalne plaće na 4000 kuna neto, dok će dio poduzeća djelomično ili u cijelosti biti oslobođeno od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 18:37)
Što je u RH dopušteno, a što ne u vrijeme korona virusa

Na redovitoj konferenciji za novinare bili su brojni upiti što je u Hrvatskoj građanima dozvoljeno, a što ne u vrijeme pandemije  koronavirusa. Donosimo pojašnjenja Nacionalnog stožera civilne zaštite.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 17:54)
Poduzetnicima oko novih mjera pomaže VURA

Brojne su novosti vezane za poduzetnike i poslovanje za vrijeme trajanja epidemije korona virusa. Da bi te novosti i promjene stigle do poduzetnika u Vukovaru i kako bi im se pomoglo u velikoj količini novih informacija, pobrinula se VURA Razvojna agencija Vukovar koja prati sve mjere donesene na razini Vlade RH i svih institucija te ih šalje na e-mail adrese vukovarskih poduzetnika koje imaju u svojim bazama. Ujedno savjetuju poduzetnike gdje i na koje adrese se obratiti kako bi mjere mogli i ostvariti.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 16:33)
Napuštanje mjesta boravka od 6.travnja bit će moguće samo uz E-propusnice

E-propusnica, nova je usluga u okviru Centra dijeljenih usluga, a koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Uslugu je danas predstavio ministar uprave Ivan Malenica.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 16:00)
Stigla zaštitna oprema za ustanove u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije izvještavaju kako je danas iz regionalnog skladišta civilne zašite u Bizovcu, za potrebe bolnica u Vinkovcima i Vukovaru, domova zdravlja - Vinkovci, Vukovar i Županja,

 Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i za potrebe operativnih snaga sustava civilne zaštite, preuzeta i dostavljena sljedeća zaštitna oprema:

1. Zaštitni ogrtači 1240 kom

2. Termometar daljinski beskontaktni 1 kom

3. Zaštitne rukavice 21.300 kom

4. Zaštitne kirurške maske 40.000 kom

5. Zaštitne naočale 640 kom

6. Zaštitna odijela 510 kom

7. Alkohol/dezinficijens 200 litara

(Srijeda, 01 Travanj 2020 14:28)
U Hrvatskoj 96 novooboljeih od koronavirusa

-U Hrvatskoj je  u protekla 24 sata 96 novooboljelih od koronavirusa,  a ukupno  do sada 963 -rekao je  ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnoga stožera civilne zaštite. U posljednja 24 sata testirano je 665 osoba, a do sada ukupno 7680. Broj preminulih osoba i dalje je šest, a oporavljenih je 73 osoba, 6 više nego jučer. Starosna dob oboljelih je 48, 27 godina.

-Moramo i  dalje striktno provodi mjere i odgovorno se ponašati, jer samo na taj način možemo suzbiti širenje infekcije- rekao je Beroš.

Porast broja detektiranih pozitivnih osoba na COVID 19  Beroš je komentirao kako uistinu svi skupa trebamo upute najozbiljnije shvatiti i održavati higijenu ruku i socijalnu distancu kako bismo suzbili značajnije širenje zaraze COVID-om 19.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 14:13)

Vukovarsko Gradsko vijeće izglasalo paket mjerama za korištenje proračunskih sredstava u cilju prilagodbe uvjetima u vrijeme epidemije koronavirusa

Održana elektronička sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara Održana elektronička sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara Foto: HRV

Po prvi puta u povijesti održana je elektronička sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Sjednica je bila zatvorena za javnost, ovoga puta i bez aktualnoga sata te s dvije točke dnevnoga reda. Prva je bila izglasavanje Odluke o mjerama za korištenje proračunskih  sredstava Grada Vukovara u cilju prilagodbe uvjetima u vrijeme epidemije koronavirusa, a druga podnošenje izvješća o radu gradonačelnika u zadnjih šest mjeseci.

Vijećnici Gradskoga vijeća Grada Vukovara elektroničkim su putem, većinom glasova, usvojili Odluku o paketu mjerama za korištenje proračunskih sredstava u cilju prilagodbe uvjetima u vrijeme epidemije koronavirusa.

BEZ ZAKUPNINE I NAKNADE ZA ČIŠĆENJE

Grad Vukovar ovom odlukom preusmjerava proračunska sredstava s ciljem pomoći posebno pogođenim skupinama građana kao što su mlade obitelji te vukovarskim gospodarstvenicima jer one donose mjere uštede koje će dati poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjenja. Tako primjerice, svi poslovni subjekti koji su zakupnici nekretnina u vlasništvu Grada Vukovara, a kojima je poslovna aktivnost obustavljena, ograničena ili smanjena sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, oslobađaju se obveze plaćanja zakupnine za zakup nekretnina u vlasništvu Grada i naknade za čišćenje zajedničkih dijelova zgrade, počevši od zakupnine i naknade za čišćenje za mjesec ožujak pa sve do ukidanja protuepidemijskih mjera odnosno obustave ili ograničenja rada.

Obustavljaju se i isplate udrugama kojima su odobrena financijska sredstva sukladno Programu javnih potreba u sportu, a koja su dodijeljena na temelju javnih natječaja i poziva, osim isplate sredstava koja su odobrena za ispunjavanje obveza iz radnog odnosa po ugovorima o radu.  

Obustavljaju se isplate udrugama i vijećima nacionalnih manjina kojima su odobrena financijska sredstva sukladno Programu javnih potreba u području društvenih djelatnosti, a koja su dodijeljena na temelju javnih natječaja i poziva, osim udrugama koje su na temelju propisa izrijekom navedena kao provoditelj određene aktivnosti, a to su Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar, Vatrogasna zajednica Vukovar i Socijalna samoposluga Vukovar te isplate sredstava koja su odobrena za ispunjavanja obveza iz radnog odnosa po ugovorima o radu.

POMOĆ NAJUGROŽENIJIMA 

Kako bi se pomoglo najugroženijim skupinama građana za kupovinu neophodnih potrepština interventno će se sufinancirati Socijalna samoposluga u iznosu 20.000  kuna. 

Jedna od mjera odnosi se i na mlade obitelji. Usluge Dječjih vrtića Vukovar 1 i 2 za mjesec ožujak roditelji će plaćati 50 % mjesečnog iznosa, a za ostale mjesece u kojima djeca neće pohađati vrtić, roditelji će biti oslobođeni plaćanja vrtića.

Vijećnici su odlučili i kako se obustavljaju i sve planirane kulturne, turističke i sportske manifestacije do ukidanja Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

POMJEREN ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA STAMBENO ZBRINJAVANJE

Prijava za stambeno zbrinjavanje kadrova za 2020. godinu, po novoj odluci moći će se podnijeti do 30. travnja ove godine, kako bi se građanima omogućilo podnošenje prijave, odnosno prikupljanje dokumentacije koju prijava mora sadržavati.

Uvažavajući protuepidemijske mjere Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, radi što manje potrebe građana za izlaskom iz kuće ili stana i što manjeg kontakta odgodit će poduzimanja mjera prisilne naplate dužnicima Grada Vukovara po svim osnovama.

Privatni iznajmljivači koji su pogođeni izvanrednom situacijom pandemije COVID – 19 oslobodit će se plaćanja obveza paušalnog poreza djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu za 2020. godinu u Vukovaru.

Do donošenja odluke o opozivu Odluke o nastupanju posebnih okolnosti, od obveze plaćanja komunalne naknade oslobađaju se obveznici koji obavljaju one djelatnosti čiji se rad obustavlja.

Kako bi se pomoglo gospodarstvenicima koji su direktno pogođeni novonastalim okolnostima svi gospodarstvenici koji imaju sklopljene ugovore o zakupu javnih površina, a čija je djelatnost zabranjena ili će biti zabranjena u uvjetima proglašene epidemije na području Republike Hrvatske, oslobađaju se plaćanja zakupa javne površine dok traje zabrana obavljanja tih djelatnosti.

Elektronička sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara okončana je podnošenjem izvješća o radu gradonačelnika Ivana Penave u zadnjih šest mjeseci.

Pročitano 331 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija