Ispiši ovu stranicu

Prisegnuli suci porotnici

Prisegnuli suci porotnici Foto: Valerija Lozančić

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru i Vinkovcima održana je prisega sudaca porotnika Općinskog suda u Vukovaru i Vinkovcima.

Naime, stupanjem na snagu Zakona o područjima i sjedištima sudova 1. siječnja 2019. godine ustanovljen je Općinski sud u Vinkovcima kao sud pune nadležnosti. Sukladno tome, predsjednik suda zatražio je provođenje postupka imenovanja sudaca porotnika. Isto tako, sucima porotnicima Općinskog suda u Vukovaru istekao je mandat te je po zahtjevu predsjednice suda pokrenut postupak imenovanja. Na temelju Zakona o sudovima, suce porotnike po prijedlogu gradskih i općinskih vijeća imenuje Županijska skupština koja je na 25. sjednici održanoj 20. veljače imenovala suce porotnike Općinskog suda u Vinkovcima i Vukovaru.

Prije stupanja na dužnost imenovani suci porotnici dali su prisegu pred predsjednikom Županijske skupštine Draženom Milinkovićem u Vukovaru i Vinkovcima.
- Suci porotnici imenovani su i u Vinkovcima, ali za razliku od Vukovara gdje su imenovani za ostala kaznena djela te za mladež, u Vinkovcima su imenovani samo za ostala kaznena djela, pojašnjava Milinković.

Suci porotnici imenuju se na mandat od četiri godine i istekom toga roka mogu biti ponovo imenovani.

Pročitano 1212 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić