Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Grad Vukovar postao vlasnik sportskoga doma i stadiona u Borovu naselju

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava  potpisao je u vukovarskoj Gradskoj vijećnici s ravnateljem Centra za restrukturiranje i prodaju Milanom Plećašom Ugovor o darovanju nekretnina kojim je Grad Vukovar postao vlasnikom sportskoga doma površine 475 m² i sportskog igrališta površine 25 707 m². Potpisivanju je nazočio i ministar državne imovine Mario Banožić.
-Ministarstvo državne imovine temeljem Zakona o pravima državne imovine  je do sada s Vukovarsko-srijemskom županijom odnosno  jedinicama lokalne samouprave  potpisalo 16 ugovora o darovanju ukupne vrijednosti 147 milijuna kuna. Tu je i 11 tabuliranih izjava i 15 ugovora po drugim osnovama. Vrijednost sportskog igrališta i sportskog doma koji smo danas darovali gradu Vukovaru je 4,1 milijun kuna-rekao je Banožić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava naglasio je važnost ove nekretnine koja će se konačno moći privesti svrsi.

-Riječ je o nekretnini koja je poprilično devastirana još od rata i cilj nam je upravo taj dio grada obnoviti i privesti svrsi odnosno sportskoj namjeni koju je imao i nekada-rekao je Penava te  naglasio kako  će trebati jako puno sredstava kako bi se taj stadion vratio u život i dobio svoju funkciju sportskoga objekta. Ovim činom došlo je do promjene titulara vlasništva čime će Grad Vukovar moći upravljati ovom imovinom i njenom namjenom.

Na upit novinara  je li današnji prijenos prava vlasništva nad stadionom u Borovu naselju i sportskom dvoranom svojevrsni dar pred unutarstranačke izbore u HDZ- u, kako bi se ublažila napetost između predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i gradonačelnika Penave kao dviju suprotstavljenih strana, Penava je odgovorio kako ne misli da je to razlog.

-Uvijek sam pohvaljivao ono što je netko dobro učinio za grad Vukovar, bez obzira kao se zvao i kome pripadao to je moja dužnost i nekakva moralna načela-rekao je Penava dodavši da to sa spomenutim  unutarstranačkim izborima nema nikakve veze.

Vukovar je nakon Domovinskoga rata dobio samo Memorijalno groblje i ćirilične ploče

Upitan da pojasni na što je mislio kada se na svojoj fb stranici  osvrnuo na  BDP  radna mjesta u Vukovaru, Penava je rekao kako je ta objava bila isprovocirana Plenkovićevom izjavom u Dubrovniku, među ostalim i o tome što je sve Plenkovićeva vlada učinila za Vukovar. Penava je rekao kako je takav način  po njemu neprihvatljiv oblik komunikacije između jednog predsjednika Vlade i gradonačelnika, posebno gradonačelnika Vukovara, a kamo li i stranačkih kolega.

-Uvijek ću javno reći ono što je dobro napravljeno. Međutim, jako dobro znam, ali i moji sugrađani, što je u Vukovaru napravljeno i koliko je napravljeno. Podsjećam na sjednicu Vlade u Vukovaru 17. studenoga 2016.  godine kada sam prezentirao premjeru Plenkoviću sve ono što Vukovaru nedostaje, što mu treba i što Vukovar zaslužuje. Tada sam  iznio ključne stvari za grad Vukovar koje su bile u  mome fokusu od početka  moga mandata. Naglasak je  prvenstveno na gospodarstvu koje jedino Vukovar može izvući iz situacije u kojoj se nalazi obzirom na  oko 9, 5 milijardi  kuna pretrpljene ratne štete tijekom Domovinskog rata 1991. Tada sam premjera podsjetio na nekoliko brojki koje oslikavaju situaciju i kvalitetu života građana u Vukovaru. Riječ je broju radnih mjesta u Vukovaru, zatim o BDP-u  koji je stostruko manji u odnosu na prosjek RH, zatim broj stanovnika grada Vukovara. To su relevantne brojke po kojima cijeli svijet prikazuje svoju snagu kad govorimo o gospodarstvu i učincima. Mislim da bi temeljno mjerilo trebalo biti  raste li populacija u toj sredini ili se smanjuje.  Kad sam već bio prozvan, sada 2020. godine, na kraju mandata ove Vlade podvukao sam crtu i pozvao Plenkovića neka vrlo jasno pokaže koji su napredci po ovim kriterijima u gradu Vukovaru? Što je to točno on napravio pa da mu se onda uistinu mogu zahvaliti-rekao je Penava. 

-Gdje su te tvornice ili green field investicije u gradu Vukovaru s kojima se mi ovdje možemo pohvaliti? Koliko smo mi to radnih jeste zahvaljujući investicijama Vlade RH otvorili u Vukovaru, a ako ću biti malo sarkastičan onda mogu reći da jedino što smo mi u gradu Vukovaru dobili  od Domovinskog rata na ovamo, a što nismo imali u bivšoj državi su Memorijalno groblje, ali to je sudbina i povijest tako htjela, i ćirilične ploče - kategoričan je Penava.

Penava je također ustvrdio kako smatra da se s Plenkovićem trebao čuti i konzultirati obzirom na Plenkovićevu izjavu nakon Penavine  press konferencije  o popisu stanovništva za koju  je Plenković rekao, između ostalog, kako je Hrvatska  trideset godina slobodna i demokratska država i da mu je bizarno da SOA i DORH rade popis stanovništva.

-Budući da i u Vukovaru cijelo jedno desetljeće govorimo o popisu stanovništva iz 2011. koji nije realan i ne odražava ni približno pravu sliku ni broj stanovnika u Vukovaru, čudno  mi je kako je predsjedniku Vlade bizarno da SOA i DORH provode popis stanovništva, a nije mu bizarno da to rade manjine. Mislim da je o tome trebao nazvati svoga stranačkoga kolegu i  konzultirati se s njim- zaključio je Penava.  

Pročitano 1577 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI