Ispiši ovu stranicu

Penava: „Popis stanovništva mora biti objektivan i točan“

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je u Gradskoj vijećnici konferenciju za medije na temu novog Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine kojeg je protekloga petka usvojio Sabor. Naglasio je kako je krajnji cilj svakog popisa točan broj stanovnika pa bi se trebao odraditi profesionalno i objektivno bez uplitanja politike, međutim sumnja da će to biti tako. 

Istaknuo je kako je popis stanovništva važan iz mnogih razloga, primjerice iz njega se mogu vidjeti karakteristike stanovništva, potencijali, trendovi i slabosti, ali se na temelju njega računaju i fiskalni kapaciteti jedinica lokalne samouprave o čemu ovise dobiveni iznosi sredstava te proizlazi čitav niz individualnih i grupnih prava pripadnika  nacionalnih manjina, a stječu se i pozicije u vlasti. Stoga je, zahtijevajući profesionalan i objektivan  popis stanovništva, reagirao na dogovor predstavnika nacionalnih manjina s vladajućom koalicijom i uputama Državnom zavodu za statistiku o provođenju popisa.

- Krajnji cilj svakog popisa stanovništva trebao biti točan broj jer je riječ o statističkoj kategoriji u kojoj ima mjesta samo za metodologiju, profesionalnost i hladnu objektivnost. Samo u Hrvatskoj tijekom svih dosadašnjih popisa, a s obzirom na prošlotjedni dogovor tako će biti i s idućim, svjedočimo da je popis politička kategorija, a sudeći po koalicijskom dogovoru izgleda i kategorija manjinskih prava - rekao je Penava citirajući saborskog zastupnika češke i slovačke nacionalne manjine Vladimira Bileka koji je u Saboru rekao da „…dogovor predstavnika nacionalnih manjina i ostalih partnera u koaliciji će se provesti kroz obavezne upute Državnom zavodu za statistiku“.

- Sad se postavlja pitanje tko je taj tko daje upute i tko će reći Državnom zavodu za statistiku koga treba popisati, na koji način, a koga ne – rekao je Penava dodajući kako zahtjev predstavnika nacionalnih manjina predstavlja iskaz nepovjerenja u državni sustav kojega su dio, a ako je tako i ako na svoju sramotu ne vjerujemo vlastitim institucijama da su sposobne obaviti popis stanovništva, onda smo to trebali prepustiti strancima.
-Ovakvo promišljanje je izravno miješanje politike u struku, a to je moguće jedino ako cilj i misao vodilja nije točan broj stanovnika, već su to politički dogovori. Popuštanje političkim pritiscima i dogovorima daje naslutiti da mjerodavni nisu na visini zadatka jer potkopavaju struku i njenu profesionalnost, objektivnost,  a na taj način i državu te u pogledu utvrđivanja stvarnog broja stanovništva nastavljaju kontinuitet politike kaosa na štetu svih naših građana – zaključuje Penava te poziva, budući se temeljem popisa ostvaruje niz prava, da se u cijeli proces uključe Državno odvjetništvo, Ustavni sud i Sigurnosno obavještajna agencija.
-Trebaju se uključiti jer ih se to tiče i jer ih cijelo desetljeće u Vukovaru suočavamo s dokazima poput  imenima više stotina osoba s lažnim prebivalištem i adresama na kojima žive u Srbiji i BiH,  lažnim adresama i fiktivnim kućnim brojevima u Vukovaru. Prijavili smo više stotina osoba s lažnim prebivalištem i njihovim aktualnim adresama. Primjerice, u Ratarskoj je ulici zadnji kućni broj 50, a na broju 84 ima prijavljenih stanovnika – pojasnio je Penava te podsjetio na 2016. godinu kada je po podacima Ureda države uprave u Vukovaru trebalo u prvi razred osnovne škole upisati 420 djece, a upisano je 240, odnosno nedostajalo je 180 djece, čak 40%. Naglasio je i kako su od ukupnog broja osnovnoškolske djece 17,4% pripadnici srpske nacionalne manjine iako bi ih po logici popisa stanovništva iz 2011. godine trebalo biti 30 do 35%.
-Po tom popisu Vukovar je imao 27.683 stanovnika, ali po evidencijama gradskih tvrtki u Vukovaru je bilo samo 22.000 žitelja. Kada treba pumpati popise radi ostvarenja prava onda nas ima više, a kad treba živjeti u Vukovaru i plaćati račune onda nas ima koliko nas ima – ističe Penava te zaključuje da je sređeno stanje u popisu stanovništva interes svih koji teže dobrom upravljanju, transparentnosti, čistim poslovima i odnosima, a pri tom su ime, stupanj obrazovanja, nacionalnost, vjera i spol popisivača u potpunosti nebitni.
- Nije važno tko nas popisuje, već koliko nas točno ima. Međutim, svjedoci smo da nesređeno stanje odgovara određenim interesnim skupinama i ljudima koji žele „loviti u mutnom“ tzv. etno biznismenima – naglasio je Penava te rekao kako se u Vukovaru u prošlosti manipulacijom s popisom stanovništva stvarao kaos na štetu svih građana. Poručio je da je Grad Vukovar zbog budućnosti svojih stanovnika i uvođenja reda u svim segmentima života iznimno zainteresiran za objektivan i točan popis stanovništva, a u cilju toga spremni su i sufinancirati provođenje popisa.

Pročitano 828 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić