Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Tribina o nestalim osobama

Sudionici tribine o nestalima Sudionici tribine o nestalima Foto: J. Vrdoljak

Tribina o nestalim osobama pod nazivom „Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet“, održana je u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, brigadir Stjepan Sučić je govoreći o trenutnim aktivnostima resornog ministarstva rekao kako se u ovom trenutku na temelju prikupljenih informacija, probna iskapanja provode na tri lokacije na području Vukovarsko-srijemske županije.

- U mandatu ove Vlade pronađeno je 109, a identificirana su 173 posmrtna ostatka na razini cijele Hrvatske. U 2019. godini, ukupno je  ekshumiran i identificiran 71 posmrtni ostatak. Kada je riječ o Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja tri mjeseca ekshumirano je 11 posmrtnih ostataka i pronađena je jedna masovna grobnica – izjavio je brigadir Sučić.

Dodao je kako se na razini Hrvatske  na popisu nestalih vodi još 1.871 osoba, a s područja naše županije traga se još za njih 526.

Predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“,  Manda Patko izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima resornog ministarstva.

- Zadovoljna sam jer je u posljednje tri godine pronađeno dosta posmrtnih ostataka. Djelatnici ministarstva su ponovo iskapali na mjestima na kojima se iskapalo i pronašli posmrtne ostatke. No, krivce treba procesuirati kako bi otkrili gdje su grobišta i gdje su tijela premještali, jer svi koji su do sada pronađeni su i premještani – rekla je Patko.

Tribini je nazočio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekavši kako je riječ o osjetljivoj i teškoj temi poglavito za Vukovarce te kako je pronalazak nestalih slojevit problem. Pohvalio je Ministarstvo hrvatskih branitelja, Upravu za zatočene i nestale koji su ovom problemu pristupili na drugačiji način što je u posljednje vrijeme donijelo i određene rezultate u pronalasku nestalih osoba. Penava je izrazio nezadovoljstvo odnosom politike prema ovoj temi.

- Po meni to nije problem jedne stranke niti jednog svjetonazora, ovo je pitanje koje je trebalo staviti kao prioritet bez obzira na Vladu ili opciju koja je na vlasti. To smo na žalost na deklarativnoj razini propustili napraviti, a onda morate iz toga polučiti sve ostale korake koji su napravljeni. Naravno da u ovom trenutku imamo normalne diplomatske odnose sa Srbijom. No, pitanje je jesmo li to trebali raditi na takav način dok nismo osigurali neke preduvjete, a moje je mišljenje da nismo. Ako nam je pitanje nestalih prioritet, onda se prema toj problematici tako trebamo i odnositi i pokušati pridobiti Srbiju za puno bolju suradnju, dostavljanje točnih podataka za koje znamo da ih Srbija sigurno ima - mišljenja je Penava. Organizator tribine je Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“.

Pročitano 909 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI