Ispiši ovu stranicu

Međunarodna razmjena iskustava o institutu "Osoba od povjerenja"

Kod nas je ovaj institut uveden prije dvije godine i pokazao se iznimno dobar Kod nas je ovaj institut uveden prije dvije godine i pokazao se iznimno dobar Foto: Marija Molnar

U okviru stručne studijske posjete 17-člane bosanskohercegovačke delegacije Vukovaru, a u suradnji s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima Vukovar te Odjelom za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskome sudu Vukovar, u našem je gradu održan okrugli stol na temu Prakse primjene instituta Osoba od povjerenja u sistemu zaštite žrtava rodno uvjetovanog nasilja.

Sudjelovalo je 40-tak predstavnika institucija u sistemu zaštite od nasilja, kreatora politika i donositelja odluka, te nekoliko organizacija civilnoga društva s iskustvom izravne zaštite i podrške žrtvama nasilja, kako iz Bosne i Hercegovine tako i s našeg područja.

- Cilj je okrugloga stola, kao i cjelokupne studijske posjete, učenje iz iskustava i dobrih praksi institucija i organizacija u Hrvatskoj koje izravno primjenjuju institut Osoba od povjerenja. Ovo je jedna od ključnih zagovaračkih aktivnosti u procesu podrške inicijativi za uvođenje tog u zakonodavni okvir Bosne i Hercegovine - istaknula je predsjednica Centra ženskih prava iz Zenice Meliha Sendić, jedna od organizatorica okrugloga stola.

Miran Špek iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Vukovar naglašava kako je institut Osoba od povjerenja iznimno dobar za žrtvu ili svjedoka u postupku kaznenoga djela, a kod nas je uveden prije dvije godine.

- Naši kolege iz BIH smatraju da je ovaj institut posebno dobar i koristan kod rodno uvjetovanoga nasilja što je u svakom slučaju točno. Naime, znamo da je kod takvog nasilja stupanj traumatizacije i potreba žrtve da ne bude sama kroz cijeli postupak velika. Stoga je važno da naša pozitivna iskustva s ovim institutom podijelimo s njima – rekao je Špek.

Što je institut Osoba od povjerenja pojasnio je Goran Miličević, sudac Županijskoga suda u Vukovaru i predsjednik Kaznenoga odjela.

- Županijski sud u Vukovaru prednjači u Hrvatskoj što se tiče postupanja u situacijama zaštite žrtava i svjedoka kaznenoga postupka. Osoba od povjerenja može biti svaka punoljetna, poslovno sposobna osoba u RH, a koja kroz postupak prati osobu koja je žrtva ili svjedok u kaznenome posupku – pojasnio je Miličević. 

Pročitano 783 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar