Ispiši ovu stranicu

Održana završna konferencija projekta SeNs Wetlands

U prostorijama Doma kulture u Tompojevcima, a u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, održana je završna konferencija projekta „SeNs Wetlands“ financiranog iz Programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Croatia-Serbia 2014-2020.
Cilj projekta podrška je i razvoj integriranih prekograničnih monitorskih i upravljačkih sustava za ključne postojeće rizike, zaštitu okoline i prirodne bioraznolikosti. Rezultat projekta je postavljena aktivna senzorska monitorska mreža radi procjene zaštite okoline i pametno korištenje močvarnih i ostalih površinskih voda.

-Podaci prikupljeni kroz monitoring senzorsku mrežu moći će se uspoređivati s pokazateljima biološke raznolikosti i općeg ekološkog stanja. Na osnovu dobivenih rezultata djelatnici Javne ustanove  identificirat će antropogena opterećenja kojima su izloženi Tompojevački ritovi te predložiti uvjete i mjere zaštite kako staništa, tako i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta koje na njemu obitavaju. Jedno od rješenja problema je formiranje zelenih površina uz vodu, a potrebno je i utjecati na svijest poljoprivrednih proizvođača kako bi odgovorno koristili sredstva u poljoprivredi s obzirom na opasnost koju izaziva izloženost tim sredstvima, rekao je Mario Raguž, voditelj projekta ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije.
Uz javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, partneri na projektu su Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, te FERIT iz Osijeka.  Završnoj konferenciji nazočio je i župan Božo Galić koji je čestitao na uspješno završenom projektu.

Pročitano 944 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić