NAJNOVIJE
Penava: Prikupili smo dovoljan broj potpisa za kandidaturu

Gradonačelnik Ivan Penava  najavio je danas novinarima kako će u petak će Ivan Kovač, Davor Ivo Stier i on predati potrebne potpise za unutarstranačke izbore u HDZ-u.

(Ponedjeljak, 24 Veljača 2020 15:13)
Tradicionalni novinarski bal okupio 70-tak uzvanika iz cijele županije

U organizaciji Ogranka Hrvatskog novinarskog društva Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima je održan 21. novinarski bal. Riječ je godišnjem događaju za novinare i druge djelatnike u medijima iz naše županije koji iz godine u godinu privlači sve veći broj uzvanika. Tako se od nedavno novinarskome balu odazivaju i glasnogovornici institucija s našega područja.

(Ponedjeljak, 24 Veljača 2020 14:57)
Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo uputu školama da otkažu putovanja u Italiju

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je uputu osnovnim i srednjim školama da otkažu sva organizirana putovanja u Italiju u narednih mjesec dana, a nakon što se žarište koronavirusa razvilo i u nama susjednoj zemlji.

(Ponedjeljak, 24 Veljača 2020 14:48)
Policija pronašla drugog sudionika sukoba u Vukovaru

Nakon intenzivnog traganja, vukovarski policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad drugim sudionikom sukoba koji se dogodio 8. veljače pred trgovačkim centrom u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Vukovaru.

(Ponedjeljak, 24 Veljača 2020 14:11)
Uskoro novi krug prijava za subvencije na stambene kredite

Subvencije na stambene kredite kreću od 30. ožujka, a uskoro kreće i program POS+ i POS za stambeno zbrinjavanje deficitarnog kadra na području cijele Republike Hrvatske.

(Ponedjeljak, 24 Veljača 2020 14:08)
Predstavljen projekt Cooltura

U vukovarskoj  Gradskoj vijećnici predstavljen  je projekt „Cooltura“.

(Ponedjeljak, 24 Veljača 2020 13:49)
3. Dani medijske pismenosti

Od 30. ožujka do 5. travnja 2020. održat će se 3. Dani medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Gotovo 60 posto srednjoškolaca barem je jednom primilo poruke seksualnog sadržaja, dok je 40 posto učenika uzvratilo na takve poruke. Skoro svi adolescenti su se susreli s govorom mržnje na Internetu. Roditelji često ne znaju što im savjetovati, a to je samo jedan od razloga zašto se i ove godine organiziraju Dani medijske pismenosti. Cilj 3. Dana medijske pismenosti je osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti, osnažiti građane, posebice djecu i mlade za kritičko promišljanje medijskih sadržaja i pružiti podršku odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.

Pozivaju se sve odgojno-obrazovne ustanove, knjižnice, kina, mediji, udruge i drugi društveni sudionici da samostalno, ili uz  podršku Agencije za elektroničke medije organiziraju događaje u svojim sredinama. To mogu biti predavanja, radionice, filmske projekcije, panel diskusije ili druge aktivnosti posvećene različitim aspektima medijske pismenosti. 

U sklopu 2. Dana medijske pismenosti održanih u travnju 2019., organizirano je ukupno 273 predavanja, radionica, filmskih projekcija i drugih događanja u više od 90 gradova i mjesta u Hrvatskoj. U tim aktivnostima sudjelovalo je više od 16 tisuća osoba, od čega 13 tisuća djece i mladih.

(Ponedjeljak, 24 Veljača 2020 12:06)

Dan jedinstvenog broja 112

Dan jedinstvenog broja 112 za sve hitne službe obilježio se 11. veljače.

U državama Europske unije broj 112 koristi se od 29. srpnja 1991. odlukom Vijeća Europskih zajednica. U Hrvatskoj se ovaj jedinstveni europski broj 112 za hitne službe koristi već 15 godina, točnije od 11. veljače 2005. godine. Županijski centri  112 zaprimaju pozive upućene na jedinstveni europski broj neprekidno te djeluju kao jedinstveni operativno - komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija.

O podacima za prošlu godinu voditelj službe Civilne zaštite Vukovar, Stjepan Draganić kaže – Ukupno smo zaprimili oko 66.000 poziva od čega je bilo oko 11.000 događaja. Što se tiče statistike, namjenskih poziva je 70%, nenamjenskih oko 30%, a u svega 0,05% spadaju zlonamjerni pozivi upućeni većinom od strane djece. U suradnji s predškolskim i školskim ustanovama i kroz edukaciju, taj postotak zlonamjernih poziva se znatno smanjuje. Kroz 2019. godinu smo zaprimili i više poziva po jednom događaju što je hvalevrijedno jer lakše odrađujemo poslove sa žurnim službama ukoliko je informacija o nastanku i vremenu nekog događaja točna – rekao je Draganić te istaknuo kako djelatnici Centra 112 najčešće zaprimaju pozive prema hitnoj medicinskoj pomoći te da je u velikoj većini riječ o savjetodavnim problemima.

Nabavkom novog softvera, u trenutku kada je upućen poziv prema službi, odmah se na karti evidentira lokacije s koje dolazi, neovisno o tome je li broj skriven ili nije. Tvrdi kako je upravo to vrlo važna stavka u poboljšanju rada ove službe – Imali smo potragu za  četiri nestale osobe koje smo uspjeli locirati pomoću signala mobitela, odnosno broja. Zahvaljujući softveru ta se potraga sretno završila i okončana je u kratkom vremenskom periodu – zaključuje.

Ravnateljstvo civilne zaštite, služba Vukovar broji 22 djelatnika od kojih 9 radi u samome Centru. Smjene su organizirane 365 dana u godini, 24 sata dnevno. U svakome trenutku u smjeni rade dva operatera, a ukoliko se ukaže potreba za trećim pozivom, taj isti se preusmjerava u Centar 112 u Osijeku tako da niti jedan građanin koji je pozvao u pomoć neće biti stavljen na čekanje.

Pročitano 99 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija