Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Potrebe na tržištu rada

Sanja Kolar - predstojnica HZZ područni ured Vukovar Sanja Kolar - predstojnica HZZ područni ured Vukovar Matea Karlović

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vukovar, uz koordinaciju Središnjeg ureda, svake godine provodi analizu i prognozu potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima, temeljem kojih se izrađuju Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja.

Analiza i prognoza potreba na tržištu rada za pojedinim zvanjima provodi se na osnovi statističkih podataka o nezaposlenosti i relativnih pokazatelja o zapošljavanju prema završenom obrazovnom programu, podataka o nedostatku i budućim potrebama za radnicima iz Ankete poslodavaca, podacima o broju upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe, kao i kvalitativnih podataka savjetnika za zapošljavanje prikupljenih u procesu posredovanja pri zapošljavanju.

- Kroz donošenje tih preporuka ustvari želimo pridonijeti usklađivanju samog obrazovanja s potrebama tržišta rada s tim da moramo naglasiti da te preporuke nisu kvantitativnog, nego kvalitativnog karaktera. Što bi značilo kako se opetovanim ponavljanjem pojedinog zanimanja kroz godine ukazuje na to koje bi se zanimanje trebalo povećati ili smanjiti  - rekla je Jasna Kolar, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područnog ureda Vukovar.

Uz navedene statističke pokazatelje posebno u obzir HZZ uzima lokalne strategije i planove gospodarskog razvoja,kao i planove razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Na osnovi prognoziranog položaja pojedinih zvanja na tržištu rada Hrvatski zavod za zapošljavanje izrađuje Preporuke u pogledu povećanja ili smanjenja broja upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe.

- Preporuke se donose za područje gradova Vukovar i Ilok te općine Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Tompojevci, Tovarnik i Trpinja za razine trogodišnje i četverogodišnje srednje škole te stručnih i sveučilišnih studija. Na razini trogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja nalaze se programi koje bi trebalo povećati u broju upisanih učenika, a neki od njih su zidar/zidarica, tesar/tesarica, vozač motornog vozila / vozačica motornog vozila, mesar/mesarica, pekar/pekarica, keramičar/keramičarka i obućar/ obućarka. Na razini sveučilišnih studija to je svakako područje medicine, pedagogije, računalstva i elektrotehnike, građevinarstva, dentalna medicina, farmacija, strojarstvo i drugi - izjavila je Kolar.

Cilj donošenja Preporuka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je pridonijeti usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada i tako smanjiti strukturnu nezaposlenost kao glavnog problema hrvatskog tržišta rada.

Kolar je dodala koja su to zanimanja kojima se treba smanjiti upisnu kvotu.
- Smanjenje svakako što se tiče trogodišnjih srednjih škola frizer i prodavač, četverogodišnjih srednjih škola ekonomist i upravni referent i na razini studija su to uglavnom pravo i ekonomija gdje se najviše studenata i upisuje - zaključila je predstojnica.

Pročitano 1424 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI