NAJNOVIJE
Najbolji sportaši Vukovarsko-srijemske županije za 2019. godinu

U organizaciji Županijskog saveza sportova i Plave vinkovačke televizije u Hrvatskom domu u Vukovaru proglašeni su najbolji sportaši i sportski kolektivi Vukovarsko-srijemske županije za 2019. godinu.

Nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček. U ime Hrvatskog olimpijskog odbora govorio je pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za poslove lokalnog sporta Siniša Krajač.

Najbolja sportašica je Magdalena Đekić iz Atletskog kluba Cibalia Vinkovci.

Najbolji sportaš je Ante Brkić iz Šahovskog kluba Vinkovci.

Posebnu plaketa dobio je Duje Dragun iz Malonogometnog kluba Aurelia Futsal Vinkovci.

Najbolja perspektivna sportašica je Ana Crnjac iz Kluba dizača utega Vukovar.

Posebnu plaketu dobila je Nikolina Josipović iz Atletskog kluba Cibalia Vinkovci.

Najbolji perspektivni sportaš je Ivan Draganić iza Karate kluba Vukovar 91.

Posebnu plaketu dobio je Stjepan Dabić iz Šahovskog kluba Vinkovci.

Najbolji sportaš s invaliditetom je Eva Blažević iz Atletskog kluba osoba s invaliditetom Vinkovci.

Najbolja ekipa je Ženski odbojkaški klub ENNA Vukovar.

Posebnu plaketu dobio je dvojac bez kormilara Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar Mihaela Mihaljević i Agata Vrančić.

Najbolja momčad je Rukometni klub Spačva Vinkovci.

Posebne plakete dodijeljene su dugogodišnjem športskom djelatniku Vjekoslavu Karauli za doprinos u razvoju sporta i Nogometnom klubu Graničar iz Županje povodom 100. godišnjice klupske opstojnosti.

U ime nagrađenih zahvalio se Ante Brkić a na kraju je sve pozdravio župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić.

(Petak, 21 Veljača 2020 16:25)
Održan Izvještajni sabor Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar

U Domu hrvatskih branitelja u Vukovaru održan je Izvještajni sabor Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar.  

(Petak, 21 Veljača 2020 16:15)
Međunarodna razmjena iskustava o institutu "Osoba od povjerenja"

U okviru stručne studijske posjete 17-člane bosanskohercegovačke delegacije Vukovaru, a u suradnji s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima Vukovar te Odjelom za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskome sudu Vukovar, u našem je gradu održan okrugli stol na temu Prakse primjene instituta Osoba od povjerenja u sistemu zaštite žrtava rodno uvjetovanog nasilja.

(Petak, 21 Veljača 2020 16:13)
Potpisani ugovori o zakupu prava lova

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić potpisao je ugovore o zakupu prava lova. Važeći desetogodišnji ugovori o zakupu prava lova u ističu  31.  3. 2020. god. Nakon podnošenja Zahtjeva za produljenje lovačka društva prošla su opsežne provjere koja su uključivale više institucija nakon kojih je župan Božo Galić donio odluke o produljenju zakupa prava lova te  potpisao ugovore o zakupu prava lova za područje Općine Nijemci.

Župan je istaknuo zadovoljstvo produljenjem zakupa lova što je rezultat dobrog rada društava u smislu očuvanja i povećavanja matičnog fonda divljači, zaštite divljači i prirode. Također je naglasio zadovoljstvo decentralizacijom ovlasti u lovstvu gdje je nadležnost prenesena na Županije.

Osim potpisivanja ugovora o zakupu prava lova, potpisani su i ugovori o financiranju izrade lovno gospodarske osnove.  Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su i predsjednik Lovačkog saveza VSŽ Mirko Bošnjak, načelnik Općine Nijemci Vjekoslav Belajević te članovi upravnog ili izvršnog odbora lovnika i lovočuvara svake udruge odnosno društva. Župan Galić potpisao je i ugovore  o zakupu prava lova za područje Općine Stari Jankovci.

(Petak, 21 Veljača 2020 15:31)
Penava: "Ovo nije ravnopravna stranačka utakmica"

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji se kandidirao za zamjenika predsjednika HDZ-a komentirao je tijek  izborne kampanje na unutarstranačkim izborima rekavši kako  nemaju svi jednake uvijete te da to nije ravnopravna stranačka utakmica.

(Petak, 21 Veljača 2020 14:37)
Da Tebi hvalu kažem - nova je zbirka poezije Petra Eleza, predstavljena sinoć u vukovaru

 Da Tebi hvalu kažem, naziv je druge zbirke poezije Petra Eleza koja je predstavljena u Gradskoj knjižnici Vukovar. Izdavač je Ogranak Matice hrvatske Vukovar, a o zbirci su govorili predsjednica ogranka Lidija Miletić koja je napisala predgovor zbirci, autorica stručnoga pogovora dr.sc.Vlasta Novinc, upraviteljica Zavoda HAZU Vukovar, urednik zbirke Vinko Juzbašić i autor Elez.

(Petak, 21 Veljača 2020 11:06)
Podržan prijedlog prijenosa osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar

Saborski zastupnici su podržali prijedlog Vlade da se osnivačka prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar sa Vukovarsko-srijemske županije prenesu na Republiku Hrvatsku.

(Petak, 21 Veljača 2020 09:08)

Potrebe na tržištu rada

Sanja Kolar - predstojnica HZZ područni ured Vukovar Sanja Kolar - predstojnica HZZ područni ured Vukovar Matea Karlović

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vukovar, uz koordinaciju Središnjeg ureda, svake godine provodi analizu i prognozu potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima, temeljem kojih se izrađuju Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja.

Analiza i prognoza potreba na tržištu rada za pojedinim zvanjima provodi se na osnovi statističkih podataka o nezaposlenosti i relativnih pokazatelja o zapošljavanju prema završenom obrazovnom programu, podataka o nedostatku i budućim potrebama za radnicima iz Ankete poslodavaca, podacima o broju upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe, kao i kvalitativnih podataka savjetnika za zapošljavanje prikupljenih u procesu posredovanja pri zapošljavanju.

- Kroz donošenje tih preporuka ustvari želimo pridonijeti usklađivanju samog obrazovanja s potrebama tržišta rada s tim da moramo naglasiti da te preporuke nisu kvantitativnog, nego kvalitativnog karaktera. Što bi značilo kako se opetovanim ponavljanjem pojedinog zanimanja kroz godine ukazuje na to koje bi se zanimanje trebalo povećati ili smanjiti  - rekla je Jasna Kolar, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područnog ureda Vukovar.

Uz navedene statističke pokazatelje posebno u obzir HZZ uzima lokalne strategije i planove gospodarskog razvoja,kao i planove razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Na osnovi prognoziranog položaja pojedinih zvanja na tržištu rada Hrvatski zavod za zapošljavanje izrađuje Preporuke u pogledu povećanja ili smanjenja broja upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe.

- Preporuke se donose za područje gradova Vukovar i Ilok te općine Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Tompojevci, Tovarnik i Trpinja za razine trogodišnje i četverogodišnje srednje škole te stručnih i sveučilišnih studija. Na razini trogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja nalaze se programi koje bi trebalo povećati u broju upisanih učenika, a neki od njih su zidar/zidarica, tesar/tesarica, vozač motornog vozila / vozačica motornog vozila, mesar/mesarica, pekar/pekarica, keramičar/keramičarka i obućar/ obućarka. Na razini sveučilišnih studija to je svakako područje medicine, pedagogije, računalstva i elektrotehnike, građevinarstva, dentalna medicina, farmacija, strojarstvo i drugi - izjavila je Kolar.

Cilj donošenja Preporuka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je pridonijeti usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada i tako smanjiti strukturnu nezaposlenost kao glavnog problema hrvatskog tržišta rada.

Kolar je dodala koja su to zanimanja kojima se treba smanjiti upisnu kvotu.
- Smanjenje svakako što se tiče trogodišnjih srednjih škola frizer i prodavač, četverogodišnjih srednjih škola ekonomist i upravni referent i na razini studija su to uglavnom pravo i ekonomija gdje se najviše studenata i upisuje - zaključila je predstojnica.

Pročitano 223 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija