NAJNOVIJE
OBŽ: Pet novopozitivnih, 77 novih kontakata u samoizolaciji

U posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 232 uzorka, a od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus. Tri novozaražene osobe su iz Osijeka, a po jedna je osoba iz Čepina i s područja Općine Magadenovac.

(Subota, 19 Rujan 2020 10:13)
U Hrvatskoj 212 novozaraženih koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 212 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 čime je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.128 - stoji u prioćenju Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

(Subota, 19 Rujan 2020 10:07)
VSŽ: Osam novopozitivnih osoba na COVID-19, četiri u Vukovaru

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata osam je novopozitivnih osoba na COVID-19. Četiri su osobe iz Vukovara, tri iz Vinkovaca i jedna iz Ivankova. Preminulih osoba, u posljednja 24 sata, nema.

(Subota, 19 Rujan 2020 09:46)
Svečano otvorene 55. Vinkovačke jeseni

Glazbeno-scenskom priredbom “Curo draga iz sokaka mog", u petak navečer na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima započele su 55. Vinkovačke jeseni.

(Subota, 19 Rujan 2020 08:50)
Gradonačelnik Penava obišao novo igralište u Borovu naselju

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava uz zamjenika Marjana Pavličeka, pročelnika upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, socijalnu politiku i civilno društvo Dražena Kobaševića te ravnatelja Javne ustanove Sportski objekti Vukvoar Ivana Szaboa obišao je novo igralište na trgu Dražena Petrovića u Borovu naselju. Tom prilikom gradonačelnik je rekao kako je Draženov trgo dobio jedna sasvim novi izgled. 

– Svi ćemo se složiti kako je ovo jedna sasvim novi izgled trga Dražena Petrovića što nam je i bila namjera kada smo kretali u ovaj projekt uređenja. Nitko nije radosniji od nas u ovome trenutku i djece koja već koriste sadržaje novog igrališta i to je najvažniji znak kako je sam koncept ovoga igrališta pun pogodak, kaže Penava.

Igralište je sastavljeno od četiri različite cjeline koje su namijenjene djeci predškolskog i školskog uzrasta, rekreativcima i građanima treće životne dobi, a osim samog igrališta projekt je uključivao i uređenje površine ispred sportske dvorane.

–Riječ je o nekoliko tisuća metara kvadratnih uređene površine i stoga je cijena samog projekta bila velika. Cijeli projekt iznosio je osam milijuna i sto tisuća kuna. Uspjeli smo zatvoriti financijsku konstrukciju zahvaljujući fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara koji je u najvećem djelu financirao projekt. Zahvaljujući Fondu, Gradu Vukovaru, odjelu za komunalne djelatnosti, odjelu za društvene djelatnosti i ustanovi za sportske objekte imamo pristup jednom modernom sadržaju u gradu Vukovaru koji se jako dobro uklapa i sa postojećim sportskim centrom, a time je ovaj dio grada postao doista reprezentativan, rekao je Penava.

Nove sadržaje na Trgu Dražena Petrovića komentirao je i ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Vukovar Ivan Szabo.

- Sportski objekti bili su zaduženi za koncept samog igrališta, a htjeli smo igralište prilagoditi različitim životnim dobima i na igralištu svatko može pronaći neku tjelesnu aktivnost za sebe. Sprave su zaista moderne i uz plivalište, dvoranu i nogometni stadion mislimo da će ovo u budućnosti postati najfrekventinije mjesto u gradu, zaključio je Szabo.

(Petak, 18 Rujan 2020 18:42)
Promocija prvostupnika veleučilišta „Lavoslav Ružička“ Vukovar

U Studentskom domu Leopold u Vukovaru održana je 24. svečana promocija stručnih prvostupnika i 3. svečana promocija diplomiranih fizioterapeuta Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ Vukovar. Promovirano je 94  prvostupnika javne uprave, trgovine i fizioterapije i diplomiranih fizioterapeuta.

(Petak, 18 Rujan 2020 14:34)
Održana Početna konferencija EU projekta Drugi dom

U vukovarskome Hotelu Lav održana je Početna konferencija EU projekta Drugi dom. Riječ je o projektu kojega je sufinancirala Europska unija u cjelokupnome iznosu od oko 1,5 milijuna kuna.

(Petak, 18 Rujan 2020 12:22)

Potrebe na tržištu rada

Sanja Kolar - predstojnica HZZ područni ured Vukovar Sanja Kolar - predstojnica HZZ područni ured Vukovar Matea Karlović

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vukovar, uz koordinaciju Središnjeg ureda, svake godine provodi analizu i prognozu potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima, temeljem kojih se izrađuju Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja.

Analiza i prognoza potreba na tržištu rada za pojedinim zvanjima provodi se na osnovi statističkih podataka o nezaposlenosti i relativnih pokazatelja o zapošljavanju prema završenom obrazovnom programu, podataka o nedostatku i budućim potrebama za radnicima iz Ankete poslodavaca, podacima o broju upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe, kao i kvalitativnih podataka savjetnika za zapošljavanje prikupljenih u procesu posredovanja pri zapošljavanju.

- Kroz donošenje tih preporuka ustvari želimo pridonijeti usklađivanju samog obrazovanja s potrebama tržišta rada s tim da moramo naglasiti da te preporuke nisu kvantitativnog, nego kvalitativnog karaktera. Što bi značilo kako se opetovanim ponavljanjem pojedinog zanimanja kroz godine ukazuje na to koje bi se zanimanje trebalo povećati ili smanjiti  - rekla je Jasna Kolar, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područnog ureda Vukovar.

Uz navedene statističke pokazatelje posebno u obzir HZZ uzima lokalne strategije i planove gospodarskog razvoja,kao i planove razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Na osnovi prognoziranog položaja pojedinih zvanja na tržištu rada Hrvatski zavod za zapošljavanje izrađuje Preporuke u pogledu povećanja ili smanjenja broja upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe.

- Preporuke se donose za područje gradova Vukovar i Ilok te općine Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Tompojevci, Tovarnik i Trpinja za razine trogodišnje i četverogodišnje srednje škole te stručnih i sveučilišnih studija. Na razini trogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja nalaze se programi koje bi trebalo povećati u broju upisanih učenika, a neki od njih su zidar/zidarica, tesar/tesarica, vozač motornog vozila / vozačica motornog vozila, mesar/mesarica, pekar/pekarica, keramičar/keramičarka i obućar/ obućarka. Na razini sveučilišnih studija to je svakako područje medicine, pedagogije, računalstva i elektrotehnike, građevinarstva, dentalna medicina, farmacija, strojarstvo i drugi - izjavila je Kolar.

Cilj donošenja Preporuka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je pridonijeti usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada i tako smanjiti strukturnu nezaposlenost kao glavnog problema hrvatskog tržišta rada.

Kolar je dodala koja su to zanimanja kojima se treba smanjiti upisnu kvotu.
- Smanjenje svakako što se tiče trogodišnjih srednjih škola frizer i prodavač, četverogodišnjih srednjih škola ekonomist i upravni referent i na razini studija su to uglavnom pravo i ekonomija gdje se najviše studenata i upisuje - zaključila je predstojnica.

Pročitano 393 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija